Ας μιλήσουμε για μέλι…

Ένα πολύτιμο δώρο της φύσης, που φθάνει καθημερινά στο τραπέζι μας! Μας το χαρίζουν απλόχερα οι μέλισσες, το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, το προτείνουν οι γιατροί στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και είναι ίσως το μοναδικό φυσικό γλυκαντικό, που επιτρέπεται σε ελεγχόμενες ποσότητες σε μία δίαιτα! Ο λόγος για το μέλι! Βιολογικό, θυμαρίσιο, από αγριοβότανα ή πεύκα, το μέλι έχει αμέτρητα “πρόσωπα” και γεύσεις…
Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις 10 μυστικά, που δεν ήξερες για το μέλι… 

1.Είναι γνωστό για την αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική του δράση! Επίσης, περιέχει σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες και αποτελεί άριστη πηγή ενέργειας.
2. Διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου από άλλες τροφές, ενώ ανακουφίζει από έλκη στομάχου, πονόλαιμους και εσωτερικές διαταραχές.
3. Η αξία του είναι γνωστή από την αρχαιότητα! Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σαν “φάρμακο” για ασθένειες, ενώ ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι εγγυάται τη μακροζωία.
4. Το μέλι είναι η μοναδική τροφή που δεν χαλάει ποτέ. Μάλιστα, έχει ανακαλυφθεί μέλι σε Αιγυπτιακούς τάφους, το οποίο είναι βρώσιμο ακόμα και σήμερα!
5. Το πευκόμελο, ανήκει στην κατηγορία μελιού που δεν κρυσταλλώνουν, ενώ αντίθετα το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς κρυσταλλώνει μέσα σε περίπου 2 μήνες.
6. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο! Μπορεί πολύ εύκολα να επιστρέψει στην πρότερη μορφή του σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει τη θρεπτική του αξία.
7. Περίπου 1.500 λουλούδια πρέπει να επισκεφθεί μία μέλισσα, για να φορτώσει γύρη μόλις μία φορά!
8. Οι μέλισσες αποτελούν το μοναδικό έντομο στη φύση, που παράγουν τροφή, που καταναλώνεται από ανθρώπους!
9. Αποτελείται περίπου από 80% σάκχαρα και 20% νερό.
10.Μία μέλισσα παράγει περίπου 1/12 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε όλη τη ζωή της! 

Οι μέλισσες κάνουν τον κόπο, εμείς το απολαμβάνουμε καθημερινά! Μάλιστα, επιλέγοντας μέλι από τους Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στη μη κερδοσκοπική Κίνηση Wise Greece, μας βοηθάς να εξασφαλίσουμε ότι ακόμα ένας συνάνθρωπός μας θα έχει φαγητό απόψε…
Γνώρισε τα μέλια των παραγωγών που συμμετέχουν στην Κίνηση και δες σε ποια σημεία πώλησης μπορείς να τα προμηθευτείς!