10 ερωτήσεις στη Σοφία από το Φίλεμα της Λέλας

Ώρα να γνωρίσουμε τη Σοφία και τον Γιώργο, που δημιούργησαν το Φίλεμα της Λέλας, για να μας φιλέψουν υπέροχες ελληνικές λιχουδιές… 

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Τα γλυκά κουταλιού και οι μαρμελάδες έχουν ξεχωριστή θέση στη ζωή της ελληνικής οικογένειας. Η γιαγιά είναι υπεύθυνη να δείξει με λεπτομέρεια, τα μυστικά κάθε προσωπικής της συνταγής στην κόρη της και αυτή με τη σειρά της στην άλλη γενιά.
Έτσι και στο δικό μας σπίτι θυμάμαι όταν χρυσάφιζαν τα βερίκοκα στο δέντρο, η γιαγιά άνοιγε το ντουλάπι και έβγαζε διαφόρων ειδών βάζα για να πλημμυρίσει το σπίτι με γεύσεις και αρώματα. Η καλύτερη στιγμή για μας τα παιδιά ήταν, όταν μας έδιναν μια πέτρα για να σπάσουμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, όπου θα έφτιαχναν το σπιτικό λικέρ πικραμύγδαλο, που θα φίλευαν τους καλεσμένους.
Περνώντας τα χρόνια η μητέρα μου Λέλα, με την αγάπη της και το μεράκι να φτιάχνει όλα αυτά τα σπιτικά ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα, μας τα έφερνε στο εστιατόριο που είχαμε με το σύζυγό μου Γιώργο, για να τα γευθούν και οι πελάτες μας.
Πάντα δημιουργικά ανήσυχοι και με την εμπειρία που είχαμε, αποφασίσαμε να αλλάξουμε την επιτυχημένη μας πορεία ως ιδιοκτήτες εστιατορίου και να καταπιαστούμε με κάτι που έλειπε από την ευρύτερη περιοχή του Κιάτου.
Ιδρύσαμε το εργαστήριο μας με την επωνυμία «Το φίλεμα της Λέλας» όπου με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, συνεχίζουμε αυτό που μάθαμε από τους παλαιότερους.

 
Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Χωρίς δεύτερη σκέψη δώσαμε το όνομα της μητέρας μου «Λέλα», δεν είναι συνηθισμένο και το άκουσμά του, σε σχέση με τη δουλειά μας, παραπέμπει σε μια κουζίνα γεμάτη κατσαρόλες και ανατρέχει γρήγορα στην ανάμνηση του καταναλωτή.
Από την άλλη της χρωστάμε πολλά γιατί μας έμαθε τα μυστικά της δουλειάς και σαν παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, επειδή έχουμε τρεις γιούς και δεν άκουσε το όνομά της, « βαφτίσαμε» την επιχείρηση για να της δείξουμε το σεβασμό και την αγάπη μας.

 
Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Πραγματικά ήταν μια δύσκολη και τολμηρή απόφαση. Στην καρδιά της κρίσης το 2012 αποφασίσαμε να κλείσουμε το εστιατόριο και να ασχοληθούμε με τον κλάδο της παραγωγής και του εμπορίου.
Αντιμετωπίσαμε την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού σε όλο της το μεγαλείο και την απίστευτη γραφειοκρατία. Δεν υπήρξε κανένας υπάλληλος που να ήταν γνώστης του αντικειμένου και να μας κατευθύνει σωστά.  Δόξα τω Θεώ βρέθηκαν κάποιοι άλλοι παραγωγοί και τους ευγνωμονούμε, που μας κατατόπισαν σχετικά στο νέο μας ξεκίνημα.

 

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Όλα τα προϊόντα μας παράγονται με χειροποίητη διαδικασία και χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, ακολουθώντας πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης υγιεινής και ασφάλειας κατά ISO 22000:2005- HACCP .
Από την αρχή ήμασταν συνειδητοποιημένοι ότι αυτό που θα επιχειρήσουμε έχει μεγάλο ανταγωνισμό , οπότε έπρεπε να κρατήσουμε την άριστη ποιότητα σε προσιτή τιμή. Άλλωστε το ζητούμενο στην εποχή που διανύουμε δεν είναι να γίνεις πλούσιος στην τσέπη αλλά στην ψυχή!

 


IMG_0533
Πες μας για τις πρώτες ύλες 

Τις πρώτες ύλες δεν τις διαπραγματευόμαστε. Πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας με όλα τα πιστοποιητικά που θα μας προμηθεύσει ο παραγωγός.
Άλλωστε οι μικροί γιοί- δοκιμαστές μας είναι άψογοι κριτές!

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο προϊόν, όλα έχουν τη δική τους γεύση, το δικό τους άρωμα, τη δικιά τους ιστορία, όλα είναι φτιαγμένα με πολύ μεράκι και αγάπη.
Απλά αυτό που θέλει τώρα η εποχή είναι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, που είναι περισσότερο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες, έτσι η σειρά που έχουμε από 100% φρούτο μετά την επιτυχία στο εξωτερικό, θα προχωρήσουμε και στην εγχώρια παραγωγή.

 
Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές)
Εκτός από τον κλασσικό τρόπο χρήσης που όλοι γνωρίζουμε, σας προτείνουμε το συνδυασμό της μαρμελάδας σε gourmet πιάτα, όπως ψητό φιλέτο κοτόπουλο με μαρμελάδα σύκο, πράσινη σαλάτα με ηλιόσπορους και μαρμελάδα βανίλια ούζο, χοιρινό με κομμάτια γλυκού περγαμόντο, cheesecake με μαρμελάδα φρούτα του δάσους, μπαγκέτα ολικής αλέσεως με ανθότυρο και τσάτνεϊ ρόδι-πορτοκάλι, φύλλο σφολιάτας με μαρμελάδα μήλο-σταφίδες-κανέλα και φυσικά οτιδήποτε μπορείτε μόνοι σας να σκεφτείτε… 

IMG_7897

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Φυσικά και οι έλληνες παραγωγοί μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα ,αρκεί να το πιστέψουν. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο που θέλουν να μας τον…καταστρέψουν.
Ας κάνουμε τη διαφορά ενωμένοι!

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Το κράτος είναι το πραγματικό πρόβλημα. Οι δυσβάσταχτοι φόροι, η γραφειοκρατία και γενικά όλος ο μηχανισμός δεν αφήνει τον έλληνα παραγωγό να εξελιχθεί και να τον ενισχύσει.

 
Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece; 
Πάντα ήμασταν ευαισθητοποιημένοι προς τους συνανθρώπους μας. Όταν μάθαμε για την Wise Greece και τη δράση της θελήσαμε να γίνουμε ένθερμοι υποστηρικτές της.
Είναι μια κίνηση που έλειπε από την χώρα μας καθότι είμαστε ένας λαός που συμπονάει το συνάνθρωπό του. Άλλωστε και εμάς κάποιος άλλος μας έχει βοηθήσει για να σταθούμε στα πόδια μας, οπότε είναι και λίγο υποχρέωση του καθένα να βοηθήσει ώστε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση.