10 Ερωτήσεις στον Αντώνη από τη Vasilakis Soap

Πώς γίνεται ένας νέος άνθρωπος, να ασχολείται με κάτι τόσο παραδοσιακό, όπως η σαπωνοποιία; Γνωρίζουμε καλύτερα μέσα σε 10 ερωτήσεις τον Αντώνη Βασιλάκη, ο οποίος μας μεταφέρει σε αρώματα και εικόνες μιας άλλης εποχής… 

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το σαπούνι;
Μεγάλωσα στον τόπο του πατέρα μου, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Το 2006 τελείωσα το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του ΑΠΘ, με κατεύθυνση στην Ειδική Αγωγή & Ορθοσωματική Γυμναστική. Η επαγγελματική μου πορεία άλλαξε μετά το 2011, γυρίζοντας σελίδα σε πιο εναλλακτικές επιλογές. Με γοήτευε από μικρό η φύση και το χώμα… ο πατέρας μου, που χρόνια τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς και την ερασιτεχνική παρασκευή σαπουνιού, μου έδειξε το δρόμο και όλα αυτά που έμαθε μέσα από την παράδοση της οικιακής σαπωνοποιίας του Πολυγύρου. Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε το πρώτο σαπωνοποιείο στη Χαλκιδική, αποτελώντας για μένα μια καινούργια αγάπη και ένα καινούργιο επάγγελμα.

 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Το έτος 2013 δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε το παραδοσιακό σαπωνοποιείο “vasilakis”, στην καλύβα του παππού φτιαγμένη από χώμα και πέτρες των χωραφιών το 1939, μέσα στους ελαιώνες, με θέα προς τη θάλασσα της Γερακινής. Από εκεί κάποιο πρωινό του Γενάρη του 1949 έφυγε ο παππούς για πάντα… Μ’ άφησε το όνομά του και συνεχίζω σήμερα…

Ακολουθώντας την τοπική και αγιορείτικη παράδοση, παρασκευάζουμε και συσκευάζουμε σε μικρές ποσότητες σαπούνι ελαιολάδου, με στόχο την προώθησή του στην αγορά, ελληνική και ξένη.
Με τη χειροποίητη αυτή παραγωγή σαπουνιού θέλουμε να θυμίσουμε εικόνες και αρώματα του παρελθόντος και να προτείνουμε εναλλακτικούς δρόμους για μια ανάπτυξη πράσινη, βιώσιμη, φυσική, ανθρώπινη. “Επιστροφή στην παράδοση” λοιπόν για να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τα τοπικά, παραδοσιακά, οικολογικά, προϊόντα.

 

12039497_1048520008521354_2168731246969534656_n
Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκινήσαμε με απλά και ταπεινά βήματα και έτσι συνεχίζουμε έως σήμερα. Ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες του γραφείου βιομηχανίας, η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν σχετικά εύκολη. Η δυσκολία για εμάς ήταν στο οικονομικό κομμάτι, γιατί δεν υπήρχε κάποια χρηματική ενίσχυση από την Πολιτεία, ώστε να οπλιστούμε με όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται μία επιχείρηση. Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε αργά και σταθερά με αφοσίωση και αγάπη για αυτό που κάνουμε.

 

 

11924228_1035046286535393_2143175392972179964_nΜίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Παράγουμε και συσκευάζουμε χειροποίητο σαπούνι ελαιολάδου με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χρησιμοποιούμε την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης. Κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας γίνεται με το χέρι. Αρχικά δημιουργούμε τη σαπωνόμαζα, έπειτα την περιχύνουμε σε inox καλούπια, στη συνέχεια σφραγίζουμε τα σαπούνια ένα προς ένα, τα αφήνουμε να ωριμάσουν σε ξύλινα ράφια για 6-8 εβδομάδες, κι όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πάλι ένα -ένα. Δημιουργήσαμε μετά από πολλά έτη δοκιμών μία σειρά έξι σαπουνιών για διαφορετικές χρήσεις, οι οποίες αναγράφονται και σε κάθε συσκευασία μας. Σαπούνια για λούσιμο, για λιπαρές επιδερμίδες, βαθύ καθαρισμό, με αντισηπτική δράση, ευαίσθητες επιδερμίδες, ενυδάτωση κ.ά. Υπάρχει η συσκευασία δώρου που εμπεριέχει όλη μας τη σειρά, με εξώφυλλο το πατρικό σπίτι του πατέρα μου Γιώργου Βασιλάκη. Στην αυλή του σπιτιού αυτού έχει ο πατέρας μου, τις πρώτες εικόνες όταν φτιάχνανε οι γειτόνισσες το σαπούνι της χρονιάς, μαθαίνοντας συνάμα τα μυστικά τους. Στα προϊόντα μας υπάρχει και η συλλεκτική συσκευασία δώρου με ένα σαπούνι, το ονομάζουμε μελισσοκομικό, με πρώτες ύλες μοναστηριακό μέλι , αγνό μελισσοκέρι, βάμμα πρόπολης, γύρη και βασιλικό πολτό από την Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

 

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς…
Οι πρώτες ύλες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων μας. Χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, που είναι το βασικό συστατικό των σαπουνιών μας και αυτό που εξασφαλίζει τη μοναδικότητά τους. Τα αιθέρια έλαια είναι ένας ακόμα βασικός παράγοντας. Η ποιότητα των αιθέριων ελαίων, η επιλογή σύμφωνα με τις ιδιότητές τους και κυρίως η αναλογία που χρησιμοποιούμε, είναι αυτά που τα κάνουν να έχουν εξαιρετικά αισθητή μυρωδιά χωρίς τεχνητά αρώματα και κυρίως ενισχυμένη δράση και αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στη συνταγή… ανασκαλεύοντας τις μνήμες και αναζητώντας παραδοσιακές συνταγές από τον Πολύγυρο και τα μοναστήρια του Άθωνα, φτιάξαμε ένα σαπούνι φιλικό προς το περιβάλλον, κατάλληλο για τη φροντίδα του σώματος. Σημαντική υπήρξε η βοήθεια του πατέρα Μόδεστου της Αγιορείτικης Μονής Κωνσταμονίτου. Με γνώμονα αυτές τις πηγές και έπειτα από πολλές δοκιμές, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη μοναδική συνταγή του σαπουνιού “vasilakis”.

 

 

sapoyni me dafni
Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Έχει το κάθε ένα από αυτά μια ιδιαίτερη σημασία για μένα. Αν θα έπρεπε να επιλέξω κάποιο, αυτό θα ήταν το σαπούνι “δάφνη”, γιατί το χρησιμοποιώ από παιδί κυρίως για το λούσιμο των μαλλιών και η μυρωδιά του είναι για μένα συνδεδεμένη με την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας.

 

 

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές κ.α.)
Δε θα προτείνω κάτι επί της ουσίας αλλά θα παρότρυνα τον κόσμο να μάθει να χρησιμοποιεί το σαπούνι ελαιολάδου σωστά, ώστε να απολαμβάνει το 100% της αξίας του. Με απλά λόγια, θα πρέπει να διατηρούμε το σαπούνι στεγνό σε μια διάτρητη σαπουνοθήκη ώστε να μη μαλακώνει, αλλά και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Χρησιμοποιήστε το στο σώμα με σφουγγάρι, δημιουργώντας πλούσιο αφρό και σε βρεγμένα μαλλιά απευθείας.

 

10385369_909831592390197_3543017410878257646_n
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Η κρίση είχε ως θετικό την ανάδειξη των πλούσιων προϊόντων μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία χώρα σαν την Ελλάδα που επένδυε χρόνια στον τριτογενή τομέα, δεν μπορούσε να απορροφήσει εργατικό δυναμικό στον επαγγελματικό χώρο. Η κρίση οδήγησε νέους, με πτυχία στα χέρια, να επιστρέψουν στην επαρχία, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής με νέες και καινοτόμες ιδέες. Εκεί βρίσκεται άλλωστε ο πλούτος μας• στη γη, το χώμα, τον ήλιο και τη θάλασσα… οι Έλληνες παραγωγοί κατάφεραν να προβάλουν τα αγροτικά μας προϊόντα, να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο παίρνοντας βραβεία ποιότητας, αλλά και συσκευασίας, κάνοντας τη διαφορά μέσα στην κρίση.

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Είναι αδιαμφισβήτητα προφανές ότι ο Έλληνας παραγωγός αντιμετωπίζει τα ίδια καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης σήμερα. Αυτό που αποτελεί δυσκολία στη δική μας προσπάθεια είναι η απουσία οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης από τους τοπικούς φορείς. Επίσης, τροχοπέδη αποτελεί η πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ενέργειες εξαγωγής προϊόντων. Ελπίζουμε στο μέλλον, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν τα πλούσια αγαθά της χώρας μας.

 

10171107_925191410854215_7602117999037195635_n

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την κίνηση Wise Greece;
Γνώρισα την κίνηση και αφού ενημερώθηκα για τους σκοπούς που υπηρετεί αποφάσισα να μπω κι εγώ κάτω από την ομπρέλα της, ώστε παρέα με τους άλλους παραγωγούς να προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα στον καταναλωτή και μέρος των εσόδων να διατίθεται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Θεωρώ επίσης ότι με την κίνηση αυτή τα προϊόντα μας θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με πιστοποίηση ποιότητας και διαβατήριο “Wise Greece”.