10 Ερωτήσεις στην Ειρήνη από τη Dolopia

Ξεκίνησε από την Αυστρία, αλλά η αγάπη της για την Ελλάδα την έφερε κοντά μας! Η Ειρήνη, μας μιλά για το ταξίδι της στη γεύση που έφτασε μέχρι τη δημιουργία της εταιρείας Dolopia και των πολυβραβευμένων προϊόντων της… Ας την γνωρίσουμε!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Αρχικά, αξίζει να αναφέρω πως κατάγομαι από την Αυστρία και συγκεκριμένα από τη Βιέννη. Οι προσλαμβάνουσες όμως, που είχα από πολύ νωρίς, μου γέννησαν ένα όνειρο, κάποια μέρα να καταφέρω να ζήσω και να εργαστώ στην Ελλάδα, όπως και έγινε!
Από την αρχή της επαφής μου με τη νέα μου πατρίδα, η «εξωτική» για μένα γαστρονομική κουλτούρα της χώρας ήταν κάτι που με εντυπωσίασε και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όμως, στα μάτια των περισσοτέρων τουριστών του εξωτερικού, που επισκέπτονται τη χώρα, η γαστρονομική κουλτούρα, που τους αποκαλύπτεται, είναι κάτι πολύ λιγότερο από τον πραγματικό πλούτο, που διαθέτει αυτή η χώρα. Έτσι λοιπόν, ένα νέο όνειρο γεννήθηκε μέσα μου, η δημιουργία μιας οικοτεχνίας που θα παρασκευάζει προϊόντα τέτοια, τα οποία θα αναδεικνύουν το γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού.

 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η φιλοσοφία, που κυριαρχεί στην οικοτεχνία μας, ακολουθεί δύο βασικούς άξονες. Πρώτα και πριν απ’ όλα, οι πρώτες ύλες είναι αυτές που θα βάζαμε και στην κουζίνα του σπιτιού μας. Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι συνταγές και ο τρόπος παραγωγής θα ακολουθούν πατροπαράδοτες τεχνικές με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Ως επιστέγασμα των παραπάνω γεννήθηκε η Dolopia. Brand name εμπνευσμένο από την αρχαία ονομασία της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται η οικοτεχνία μας. Η έναρξη του όλου εγχειρήματος, είναι συνυφασμένη με την αρχή της οικονομικής κρίσης και όλων εκείνων των δυσάρεστων δημοσιευμάτων, που κυκλοφορούσαν διεθνώς για την Ελλάδα.
Όμως δεν είναι αυτή η Ελλάδα που παρουσιαζόταν στους πολίτες των ξένων χωρών. Είναι η Ελλάδα που παράγει, που δημιουργεί, που στέκεται στα πόδια της μέσα από τις προσπάθειες μικρών και μεγάλων παραγωγών. Σε αυτό το οικοδόμημα θέλαμε και εμείς να συνεισφέρουμε, βάζοντας, με τις μικρές μας δυνάμεις, το λιθαράκι εκείνο που θα έκανε τη διαφορά. Τη διαφορά που κάνει ο κάθε μικρός παραγωγός που μέσα από αντιξοότητες προσπαθεί με αξιοπρέπεια να προβάλει το έργο και τον κόπο του.

 

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Το γνωμικό «Κάθε αρχή και δύσκολη» θα μπορούσε εν μέρη να ισχύει στην περίπτωσή μας. Όμως τα πράγματα μόνο δύσκολα δεν ήταν. Ήταν πολύ δύσκολα, σχεδόν αποθαρρυντικά. Από την αναζήτηση κτηρίου κατάλληλου για να στεγάσει παραγωγική μονάδα τροφίμων, ως την ανακάλυψη γεωργών και κτηνοτρόφων, που θα διακατέχονταν από το ίδιο πάθος για την ποιότητα με εμένα. Και εκεί που έχεις κάνει το πρώτο βήμα, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά σε όλους, όσοι προσπαθούν να επιχειρήσουν, σε άλλους λιγότερο σε άλλους περισσότερο. Κλείνοντας πάλι με γνωμικό «Τέλος καλό όλα καλά». Συνεχίζουμε και προχωράμε!

dolopia

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Σε μια καθημερινότητα, που οι περισσότεροι αναζητούν το εύκολο και το γρήγορο, είναι μοιραίο κάτι αντίστοιχο να έχει περάσει και στα προϊόντα διατροφής. Προϊόντα μαζικής παραγωγής, ομογενοποιημένα, με «πλαστική» πολλές φορές γεύση, προσφέροντας μηδενική απόλαυση. Η προσπάθειά μας λοιπόν στηρίχθηκε σε αυτό ακριβώς το σημείο, να προσφέρουμε προϊόντα που θα ενσωματώνουν τον γευστικό χαρακτήρα, τις μνήμες των παιδικών χρόνων και την απόλαυση στο καθημερινό πιάτο του καταναλωτή που μας εμπιστεύεται. Βάζοντας στην άκρη όποιους πιθανούς αυτοπεριορισμούς στη δημιουργικότητα, φτάσαμε στο σημείο να παράγουμε πέντε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Ξεκινώντας με τις αλμυρές δημιουργίες παράγουμε αυθεντικά και όχι μόνο ζυμαρικά, σάλτσες ζυμαρικών από φρέσκιες ντομάτες παραγωγών του οροπεδίου Δομοκού, ορεκτικά κλασικά και «πειραγμένα», όπως τη βραβευμένη Μελιτζανοσαλάτα με το καπνιστό τσάι! Συνεχίζοντας στις γλυκιές δημιουργίες, μπορεί να βρει κάποιος μαρμελάδες μικρής παραγωγής και κλασσικά γλυκά του κουταλιού. Τελευταία έχουμε καταφέρει, μετά και από τη συνεργασία μας με ομάδα διατροφολόγων, να παράγουμε μία σειρά προϊόντων για το πρωινό και όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

 
kritharakiΜίλησέ μας για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς. 

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και το καλό προϊόν δημιουργείται από καλή πρώτη ύλη. Είναι αυτό που ανέφερα και πιο πριν, ο αρχικός αλλά πλέον και καθημερινός αγώνας να εξασφαλίσουμε πρώτες ύλες τέτοιες, που θα επιλέγαμε να βάλουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας. Για παράδειγμα, ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά ορθής γεωργικής πρακτικής, από ντόπιους αγρότες. Κατσικίσιο γάλα για τα παραδοσιακά μας ζυμαρικά, από πιστοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες του οροπεδίου. Να μην ξεχάσω να αναφέρω και το αλεύρι από σιτάρι μαυραγάνι, που είναι το βασικό μας υλικό στην παραγωγή των ζυμαρικών μας…

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Θα αποφύγω το τετριμμένο περί παιδιών και ποιο να ξεχωρίσεις και θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την απάντηση διαφορετικά. Είναι σίγουρο πως όλα δεν μπορούν να αρέσουν σε όλους, θα ήταν βαρετό εξάλλου! Όταν όμως έχεις βραβευτεί με Silver Award, για τη Μαρμελάδα Πορτοκάλι και τη Μαρμελάδα Λεμόνι με Ελαιόλαδο, από τον οίκο Dalemain, με ιστορία αιώνων και εξειδίκευση στη γευσιγνωσία μαρμελάδων εσπεριδοειδών, τότε σίγουρα μιλάμε για δύο αντικειμενικά ξεχωριστά προϊόντα. Προσωπικά θα ξεχώριζα και τη σειρά των ζυμαρικών με κατσικίσιο γάλα για την πλούσια και μεστή γεύση και υφή τους. Προϊόντα που επίσης έχουν διακριθεί σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.

 
kritharaki thalassinwnΔώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές, συνταγές)
Το να είσαι παραγωγός μιας – θεωρώ – πολύ πλούσιας γκάμας προϊόντων, έχει τα θετικά του. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι το ράφι σου δεν αδειάζει ποτέ από ποιοτικά και νόστιμα συστατικά και έτσι δεν υπάρχει σχεδόν πότε όριο στη δημιουργικότητα στη μαγειρική. Χρησιμοποιούμε τις σάλτσες Dolopia στα ζυμαρικά μας, σαν βάση στην πίτσα, αλλά και ως συστατικό στις «κλασικές» συνταγές – όπως βάζουμε π.χ. την σάλτσα κόκκινης πιπεριάς στα φασολάκια, αλλά και στις φακές. Τις μαρμελάδες – πέρα από τη κλασική χρήση στη φρυγανιά, στο κέικ ή στο γιαούρτι – τις χρησιμοποιούμε και σε συνδυασμό με τυρί, στο dressing για τη σαλάτα και στη σάλτσα για το κυνήγι. Στα χορτοφαγικά μας σάντουιτς δε λείπει πότε κάποιο ορεκτικό Dolopia – είτε ως κύριο συστατικό ή σαν βάση. Προσωπικά μου αρέσει στη μαγειρική να χρησιμοποιώ κριθαράκια τα οποία τα παράγουμε με πολλές γεύσεις (με γάλα, με σαφράν, με λαχανικά, με θαλασσινά και με ποικιλία πιπεριών) σε πολλά διαφορετικά πιάτα: στο κριθαρότο, στο κοκκινιστό κρέας, στη σούπα και στο γιουβέτσι θαλασσινών…

 

 

dolopia-jams
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Ακούμε συχνά την πρόταση η κρίση είναι ευκαιρία, ίσως τελικά κάτι τέτοιο να μην ισχύει. Η ευκαιρία βρίσκεται μέσα μας, στις ιδέες μας στις πράξεις μας και γενικότερα στη συμπεριφορά μας. Ευκαιρίες περνούσαν και περνούν κάθε μέρα από μπροστά μας, εντός και εκτός κρίσης. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να τις αρπάξουμε και να τις εκμεταλλευτούμε. Η πίστη στο όραμα που έχει ο καθένας μας, η αδιάκοπη προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον στόχο μας και ο σεβασμός στον καταναλωτή είναι απαραίτητα συστατικά που οδηγούν σε ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Συγκεντρώνουν αυτά τα συστατικά οι Έλληνες παραγωγοί; Πιστεύω πως ΝΑΙ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όλο και περισσότερα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών (μικρών και μεγαλύτερων) βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως βρίσκουν τη θέση τους στις καρδιές των καταναλωτών που τα προτιμούν.

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Βλέποντας την κατάσταση από τη δική μου οπτική, θα εστιάσω σε ένα κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις με τη δική μας.
Το πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας των Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Κάτι που προσπαθεί ο κάθε παραγωγός με τις δικές του μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις να ανταπεξέλθει, χωρίς να υπάρχει η συνδρομή και η βοήθεια κάποιου κεντρικού-κρατικού φορέα. Θα ήταν άδικο να μην επαινέσουμε κάποιες προσπάθειες που γίνονται από την Enterprise Greece, αλλά λόγω των ελαχίστων πόρων αυτές είναι μικρής κλίμακας και αποσπασματικές. Πολλές φορές η διέξοδος στις δυσκολίες και στα προβλήματά μας βρίσκεται μπροστά μας, αλλά λόγω των ιδιαιτεροτήτων μας ως επιχειρηματίες και του εγωισμού που μπορεί να μας διακατέχει δεν τη βλέπουμε. Ίσως η οργάνωση και ένταξη των μικρών παραγωγών σε clusters να αποτελέσει μια αποδοτικότερη λύση.

 

marmelada rodakinoΓιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Περίπου εκατό Έλληνες παραγωγοί ενωμένοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά σαν μια ομάδα, άτυπα οργανωμένοι από ανθρώπους που επέλεξαν να δώσουν μια καλύτερη εκδοχή του δικού τους εαυτού μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Επέλεξα να κάνω τη σοφή κίνηση και να γίνω και εγώ μέρος αυτής της ομάδας. Της ομάδας που οι άνθρωποί της επέλεξαν να επιχειρήσουν με μόνη απολαβή τα λίγα δευτερόλεπτα ευγνωμοσύνης, που εισπράττουν από τα μάτια εκείνων που προσφέρουν ένα πιάτο φαΐ που έχουν ανάγκη. Την ίδια ικανοποίηση νοιώθουμε και όλοι εμείς στη Dolopia που αισθανόμαστε ότι βοηθάμε να λυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα μέσα από την προσπάθεια της Wise Greece.