Η Ημέρα της Γυναίκας

Η ημέρα της γυναίκας. Μία ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά σε εκείνη. Στη δύναμη της, στη θηλυκότητά της, στη φύση της, σε ό,τι αντιπροσωπεύει καθολικά.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται την 8η ημέρα του Μαρτίου. Ο εορτασμός της αποτελεί ορόσημο μιας εποχής. Μιας εποχής με έντονο το στίγμα από αγώνες και συνεχείς προσπάθειες να αναγνωριστεί το δικαίωμα της για ψήφο. Να αναγνωριστεί το δικαίωμά της για δικαιώματα. Γυναίκες που με πίστη, αφοσίωση, αποφασιστικότητα και θάρρος υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους και η μία την άλλη. 

Παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως αστικός μύθος, εντούτοις ως προπομπός της γυναικείας χειραφέτησης και ως εκ τούτου η αφορμή για την Ημέρα της γυναίκας, λογίζεται ότι ήταν η κινητοποίηση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857. Μια διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.

Παρόλα αυτά, η 8η Μαρτίου ως Ημέρα της γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Σκοπός είναι η ανάδειξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και η κατάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Ένα σύμβολο της νίκης τους στους αγώνες για χειραφέτηση και ισότητα.

Η συμβολή της Wise Greece

Η Wise Greece συμβάλλει, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί, στην επίτευξη της ισότητας των φύλων (Gender Equality). Του Στόχου #5 των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σκοπός των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων, είναι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των γυναικών. Προωθώντας την εξάλειψη αυτής της διάκρισης, μέσα από την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την έμπρακτη δράση. Παράλληλα, ενισχύει και συμβάλλει με αυτούς τους τρόπους την προώθηση της Παγκόσμιας Ατζέντας Βιωσιμότητας 2030.

Για τη συμβολή της στην ενδυνάμωση των γυναικών και ειδικότερα στην οικονομική τους ανεξαρτησία, η Wise Greece πήρε το 2022 το βραβείο World of Difference Award από τον διεθνή Οργανισμό International Alliance of Women. Ένας οργανισμός για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών σε κάθε γωνιά της γης.

Η Wise Greece στα δέκα χρόνια λειτουργίας της υποστηρίζει περισσότερους από 100 μικρούς Έλληνες παραγωγούς εκ των οποίων το 60% είναι γυναίκες ιδιοκτήτριες των εταιρειών. Το 75% των εργαζομένων της Wise Greece είναι γυναίκες, ενώ το 65% των ωφελούμενων από τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας που οργανώνει είναι γυναίκες. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι μόνο το 2021 παρείχε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε περισσότερες από 1.080 γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Γυναίκες με ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα στον χώρο του τροφίμου, με το 80% αυτών να δηλώνουν μετά τις εκπαιδεύσεις πιο έτοιμες για να κάνουν αυτό το βήμα.

Η επιτακτική ανάγκη της εξάλειψης του φαινομένου, αποτελεί το κίνητρο για την Wise Greece. Για να συμβάλλει δραστικά στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης σε όλους τους τομείς και κυρίως στην οικονομική τους ανεξαρτησία.