Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, είναι μια ημέρα «καμπανάκι», που χτυπά παγκόσμια στη συνείδηση του καθενός μας ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας.

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου εορτάζεται Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Μία ημέρα υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης, αφύπνισης και προβληματισμού, που καθιερώθηκε επίσημα το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το γεγονός που στάθηκε η αφορμή για την καθιέρωσή της ως ημέρα κατά της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων, ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής. Στις 21 Μαρτίου του 1960, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς στη χώρα, η αστυνομία πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι έντονες μορφές διακρίσεων και καταπίεσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και συστηματικά περιστατικά βίας.

Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων, της έμφυλης, φυλετικής και οποιαδήποτε άλλης διάκρισης. Nα είναι η αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο και οι ισότιμες ευκαιρίες, με θεσμική κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας.

Η συμβολή της Wise Greece

Στο πλαίσιο αυτό, η Wise Greece ως μη Κερδοσκοπική εργάζεται αδιάκοπα, για να συμβάλλει με την δράση της στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, πολιτισμού, θρησκείας κλπ. Παράλληλα, υλοποιεί προγράμματα με στόχο την ενημέρωση για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενισχύοντας και συμβάλλοντας με αυτούς τους τρόπους την προώθηση της Παγκόσμιας Ατζέντας Βιωσιμότητας 2030, για ένα καλύτερο μέλλον για τον καθένα με σεβασμό, συμπερίληψη και αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιρετικά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και με το κέρδος από την πώλησή τους, αγοράζει τρόφιμα πρώτης ανάγκης για να τα διαθέσει δωρεάν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με στόχο την εξάλειψη της φτώχιας και της πείνας.

Και η δράση δεν σταματά εκεί! Υλοποιεί επιπλέον προγράμματα, ώστε να ενημερώσει για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση. Μέσω αυτών αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσφοράς της στον συνάνθρωπο για ποιοτική εκπαίδευση χωρίς ανισότητες και δίχως διαχωρισμούς.

Επιπροσθέτως, μέσα από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις, στηρίζει τις γυναίκες, την οικονομική τους ανεξαρτησία και την ισότητα των φύλων, προωθώντας την εξάλειψη αυτής της διάκρισης, μέσα από την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση.

Τέλος, στα πλαίσια μεγιστοποίησης του κοινωνικού της αντικτύπου και με στόχο την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. η Wise Greece έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το πρόγραμμα “SDGs Coffee Breaks”, με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., η αύξηση της αναγνωρισιμότητάς τους στην Ελλάδα και η έμπνευση των συμμετεχόντων, καθώς όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξή τους!

Μέσω αυτών των ενεργειών, προωθείται η επιτακτική ανάγκη της εξάλειψης κάθε φαινομένου που περιθωριοποιεί, φοβίζει, ακυρώνει και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, για μια κοινωνία που θα συμπεριλαμβάνει όλους και όλες μας.