Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων

Και τα όσπρια .. «γιορτάζουν»!

Το Φεβρουάριο τα όσπρια έχουν την τιμητική τους ημέρα. Επίσημα, η 10η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day).

Βασικός στόχος, είναι η ενημέρωση σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας. Η Διεθνής αυτή ημέρα, αφιερώνεται στην παγκόσμια προσπάθεια, να ενταθεί η παραγωγή και η κατανάλωση οσπρίων, ως μέρος βιώσιμων διατροφικών συστημάτων και υγιεινής διατροφής για καλύτερη διατροφή, παραγωγή, περιβάλλον και μακροπρόθεσμα καλύτερη ζωή.

Ένας θησαυρός στο πιρούνι σου

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για τον θρεπτικό πλούτο που περικλείεται σε όλα τα είδη οσπρίων. Γεγονός αναγνωρισμένο και αποδεδειγμένο. Αποτελεί μια πλήρη τροφή αποτελούμενη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, ενώ είναι πλούσια σε ουσίες που ενισχύουν την καλή λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα τον θωρακίζουν απέναντι σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.

Τα ελληνικά όσπρια

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και ειδικά στη χώρα μας η ιστορία τους είναι μακρά και η καλλιέργειά τους ξεκινά από την αρχαιότητα. Η Ελληνική γη παράγει εξαιρετικές ποικιλίες οσπρίων, πολλές από τις οποίες έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε), όπως η φάβα Σαντορίνης, τα φασόλια βανίλιες Φενεού ή τα φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και με βάση την επιτυχία του Διεθνούς Έτους Οσπρίων (IYP) το 2016 που εφαρμόστηκε από τον FAO, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα των οσπρίων να επιτύχουν περαιτέρω την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) όρισε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (WPD).

Η συμβολή της Wise Greece

Στο πλαίσιο αυτό, η Wise Greece εργάζεται αδιάκοπα, για να συμβάλλει στην επίτευξη των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα οφέλη της Ελληνικής διατροφής και τα εξαιρετικά προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα πρώτης ανάγκης για να τα διαθέσει δωρεάν σε παιδιά, οικογένειες άστεγους και ηλικιωμένους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Παράλληλα, η Wise Greece υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς οσπρίων με στόχο την προώθηση των εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών! Όπως, η κίτρινη φάβα της εταιρείας Ελπίδα Ελλάς ή η οσπριάδα, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα χοντρά ρεβίθια της εταιρείας Αγρός της Πίνδου και πολλά ακόμη.
Και δεν μένουμε εκεί! Η Wise Greece υλοποιεί προγράμματα με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, ενισχύοντας και συμβάλλοντας με αυτούς τους τρόπους την προώθηση της Παγκόσμιας Ατζέντας Βιωσιμότητας 2030.