Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies Social Green Project»

Χθες, σε δυο διαδοχικές συναντήσεις στο παλιό δημαρχείο Κοιλάδας, γυναίκες διαφορετικών ηλικιών από την περιοχή του Ελλησπόντου ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας Enel Green Power, της Wise Greece και του Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Vamvakies Social Green Project» που πραγματοποιείται για τον Νομό Κοζάνης και δήλωσαν συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, η Χρύσα Γιαννοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιωσιμότητας της Enel Green Power, η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Wise Greece, και οι Νικόλαος Ντάβος και Κατερίνα Τσέπουρα από το CLuBE παρουσίασαν αναλυτικά τη σύγχρονη εκπαιδευτική πρωτοβουλία, την οποία υποστηρίζει ο Δήμος Κοζάνης. Τον Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, κύριος Κώστας Κυριακίδης.

Η Enel Green Power, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ημαθίας, πολύ κοντά στον Πολύμυλο Κοζάνης, λειτουργεί το φωτοβολταϊκό έργο «Βαμβακιές», συνολικής ισχύος 6.5 MW. Εκεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βάσει της σχετικής μελέτης του CLuBE σχεδιάζει να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά (παλιούρι, λεμονοθύμαρο, τσάι του βούνου, κ.ά) εντός της ελεύθερης έκτασης του φωτοβολταϊκού, στοχεύοντας αφενός να ενισχύσει τη δίκαιη μετάβαση στη μετά-λιγνίτη εποχή, αφετέρου να συνδυάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την αγροτική δραστηριότητα (αγροφωτοβολταϊκά) για να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ελλησπόντου.

Η ομάδα των 10-15 γυναικών-παραγωγών θα εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τις φυτεύσεις και για έναν χρόνο θα λάβει μια συνολική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει από τους κανόνες ασφαλείας για την είσοδο στο φωτοβολταϊκό μέχρι τις καλλιεργητικές πρακτικές και τα βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας. Τα τελικά προϊόντα θα τα εμπορευτεί η ομάδα των παραγωγών και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις τους για να αναπτυχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου.

ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Γενικότερα, τα σεμινάρια που θα παρακολουθήσει η ομάδα γυναικών-παραγωγών είναι ανοιχτά για όποιον κατοικεί στον Νομό Κοζάνης και επιθυμεί να ασχοληθεί με την αγροτική επιχειρηματικότητα και να ακολουθήσει σταδιοδρομία στον κλάδο των τροφίμων. Θα διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο, θα γίνονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, και θα παραδίδονται από μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών. H ύλη απαρτίζεται από ξεχωριστά μαθήματα που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και να τους προμηθεύσουν με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Τα σεμινάρια καλύπτουν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του αγροτικό του προϊόν, να στήσει μια βιώσιμη επιχείρηση και να υποστηρίξει το πλάνο πωλήσεων: προϊοντική καινοτομία, παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων, ανάλυση των αναγκών της αγοράς και διαδικτυακή προώθηση είναι κάποιες από τις θεματικές του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα ζητήματα των πιστοποιήσεων, στα βασικά εργαλεία των χρηματοδοτήσεων, για όσους αναζητούν ένα αρχικό κεφάλαιο, και στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικού επιχειρηματικού πλάνου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου.

Η Enel έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Enel Green Power, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα στη χώρα μας έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 480MW και λειτουργεί 59 έργα ΑΠΕ σε 24 νομούς.Στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρείας βρίσκεται η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς μέσω του προγράμματος «Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας» υλοποιεί δράσεις για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

H Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση που βοηθά μικρούς Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους και με το κέρδος από την πώλησή τους αγοράζει τρόφιμα για Ιδρύματα της χώρας που έχουν ανάγκη.

Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας των τριών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας: του δημόσιου τομέα, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.  Το Cluster επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ τοπικών και περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων στους τομείς της βιοενέργειας και περιβάλλοντος, με στόχο την εισαγωγή και ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του.