Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Wise Greece | June 26, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

Γνωρίζουμε τους δημιουργούς του "Γαϊδαράκου"

Γνωρίζουμε τους δημιουργούς του “Γαϊδαράκου”

Η Αγγελική και ο Μιχάλης, “υμνούν” το συμπαθέστατο τετράποδο, αφιερώνοντάς του όλα τους τα προϊόντα! Ο λόγος για τον “Γαϊδαράκο” και τα προϊόντα με βάση το μέλι, τους ξηρούς καρπούς και τις υπερτροφές… Ας τους γνωρίσουμε!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Η ενασχόληση μου με τον τομέα των τροφίμων είναι… εκ γενετής! Η οικογένεια μου ασχολείται με αυτόν τον τομέα από το 1966, με επιχείρηση παραγωγής τροφίμων που ξεκίνησε ο παππούς μου, οπότε πρακτικά μεγάλωσα μέσα σε μια επιχείρηση παραγωγής τροφίμων και βέβαια από μικρή ηλικία βοηθούσα και εγώ όσο μπορούσα! Αυτή η εμπειρία με οδήγησε στο να σπουδάσω στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στον τομέα της παραγωγής και της ασφάλειας τροφίμων. Το να ασχοληθώ με τα τρόφιμα ήταν απλά φυσικό επακόλουθο.
ΜΙΧΑΛΗΣ: Προέρχομαι από άλλο τομέα, είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης ο τομέας αυτός επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Στον τομέα των τροφίμων με «παρέσυρε» η Αγγελική και ξεκινήσαμε μαζί τον Γαϊδαράκο το 2014! Οι γνώσεις μου βοήθησαν σε πολλά πρακτικά και τεχνικά θέματα της λειτουργίας της επιχείρησής μας, καταφέρνοντας έτσι να παράγουμε με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Ο Γαϊδαράκος αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό οικόσιτο ζώο της ελληνικής υπαίθρου. Είναι ακούραστος, υπομονετικός, επίμονος, με μεγάλες αντοχές και ίσως ο καλύτερος φίλος των αγροτών για πολλές δεκαετίες. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γης και σύμβολο της ελληνικής γεωργίας.
Πέραν αυτού, η «γαϊδουρινή» υπομονή και επιμονή στις άκρως αντίξοες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα των τελευταίων ετών ήταν αυτές που μας βοήθησαν να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε το δυνατόν περισσότερα εμπόδια.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που αποφασίσαμε να ονομάσουμε «Γαϊδαράκο» το εργαστήρι μας. Τα προϊόντα μας βασίζονται σε πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από την ελληνική ύπαιθρο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική διατροφή.

 
Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκινήσαμε μετατρέποντας ένα ιδιόκτητο… συνεργείο αυτοκινήτων σε σύγχρονο εργαστήριο παραγωγής τροφίμων! Οι εργασίες για να γίνει μια τέτοια μετατροπή ήταν σαφώς πάρα πολλές και ριζικές! Με πολλή προσωπική μελέτη και εργασία καταφέραμε να φτιάξουμε ένα μικρό μεν, αλλά σύγχρονο χώρο παραγωγής, που τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για την επεξεργασία και αποθήκευση τροφίμων, πιστοποιημένο κατά ISO 22000 και εγκεκριμένο από το FDA.
Η κυριότερες δυσκολίες στο ξεκίνημά μας, ήταν η πεπαλαιωμένη ελληνική νομοθεσία σε κάποιους τομείς αδειοδότησης, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που προκύπτουν από αυτήν. Πρέπει όμως να τονίσουμε πως μέσα στο γραφειοκρατικό χάος του ελληνικού δημοσίου που αντιμετωπίσαμε, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι λειτούργησαν σωστά με ήθος και αξιοπρέπεια, βοηθώντας μας εντέλει να ξεκινήσουμε.

gaidarakos-landscape

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Η αρχική ιδέα ήταν να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε ένα θησαυρό της ελληνικής υπαίθρου, το ελληνικό μέλι και γενικά τα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως η γύρη. Ξεκινήσαμε με τα αλείμματα μελιού με ξηρούς καρπούς, τα οποία είναι μέλι στο οποίο προσθέτουμε αλεσμένο ξηρό καρπό.
Στη συνέχεια φτιάξαμε μούσλι με γύρη μελισσών, προσφέροντας έτσι έναν εναλλακτικό τρόπο να καταναλώνει κανείς γύρη, η οποία είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, σε καθημερινή βάση.
Μια άλλη σειρά προϊόντων που παράγουμε για τη Wise Greece είναι τα σνακ ξηρών καρπών με ανθό αλατιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθώς και με υπερτροφές.
Επιπλέον, δημιουργήσαμε μια σειρά προϊόντων μελιού με αιθέρια έλαια, όπου έχουμε συνδυάσει το ελληνικό μέλι με ελληνικά βρώσιμα αιθέρια έλαια, όπως λεμονιού, μέντας, ευκαλύπτου και λεβάντας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα με πολλές χρήσεις αλλά και οφέλη για τον οργανισμό.
Φυσικά διαθέτουμε και μονοποικιλιακά μέλια από όλη την Ελλάδα όπως, θυμαρίσιο, πευκόμελο, μέλι βελανιδιάς, ακακίας, πορτοκαλιάς και κουμαριάς.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην γκάμα των προϊόντων μας είναι ο συνδυασμός μελιού και ταχινιού, μία ακόμα σειρά αποκλειστικών προϊόντων για τη Wise Greece.

Πες μας για τις πρώτες ύλες ;
Συνεργαζόμαστε με μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα για το μέλι και τη γύρη. Επιμένουμε στη χρήση ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, όχι μόνο για να στηρίξουμε την Ελλάδα που παράγει, αλλά επειδή η ελληνική βιοποικιλότητα και το κλίμα έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικής και πολύ υψηλής ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες πρώτες ύλες, όπου αυτό είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ελληνικές πρώτες ύλες. Φυσικά για πρώτες ύλες που δεν παράγονται στην Ελλάδα όπως π.χ. κακάο ή κανέλα, συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους εισαγωγείς.
Βασική προϋπόθεση για να μπει ένα συστατικό στο εργαστήριό μας, είναι να συνοδεύεται από τις κατάλληλες προδιαγραφές, πιστοποιήσεις και αναλύσεις.
Άλλη μια βασική προϋπόθεση που θέσαμε εξ αρχής είναι να παράγουμε τρόφιμα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά, συνθετικά πρόσθετα, φοινικέλαιο, τεχνητές αρωματικές ύλες, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τα προϊόντα μας είναι 100% φυσικά.

10-20185-2
Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Κάθε προϊόν μας δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, έρευνα, δοκιμές και προσωπική εργασία! Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο και βέβαια πάντα ενθουσιαζόμαστε με τα νέα μας προϊόντα.
Αυτά που έχει ξεχωρίσει το καταναλωτικό μας κοινό είναι το μέλι με φουντούκι και κακάο, το μέλι με αιθέριο έλαιο λεμονιού και το μέλι με αμύγδαλο και κανέλα Κεϋλάνης.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Κάθε προϊόν μας προορίζεται για διαφορετική χρήση και διαφορετικές προτιμήσεις, θα αναφέρουμε ελάχιστα μόνο παραδείγματα:
• το άλειμμα με μέλι, φουντούκι και κακάο είναι μια ιδανικό για τα παιδιά, μιας και θυμίζει τις πραλίνες φουντουκιού, αλλά δεν περιέχει όλα εκείνα τα επιβλαβή συστατικά όπως π.χ. το φοινικέλαιο
• το μέλι με φιστίκι αποτελεί μια πολύ γευστική βάση για μαρινάδες κρέατος,
• το μέλι με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι ιδανικό για χειμωνιάτικα ροφήματα και πονόλαιμο,
• το μέλι ακακίας είναι ιδιαίτερα αρωματικό και ελαφρύ και μπορεί να είναι το πρώτο μέλι που θα δίναμε σε ένα παιδί άνω των 12 μηνών για να αγαπήσει το μέλι,
• το μέλι με αιθέριο έλαιο λεβάντας λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων της λεβάντας θα μπορούσε να συνοδεύει ένα βραδινό ζεστό ρόφημα, ιδανικά το γάλα,
• τα μούσλι με γύρη είναι μια λύση για όσους θέλουν να καταναλώνουν γύρη αλλά λόγω της μάλλον περίεργης γεύσης της, την αποφεύγουν,
• το μέλι με αμύγδαλο θα μπορούσε να είναι γέμιση για ζύμες αλλά και ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες,
• το μέλι με αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι ιδανικό για γλυκίσματα, ζεστά ροφήματα, κοκτέιλς και ψητά λαχανικά,
• τα σνακ ξηρών καρπών που παράγουμε σε συνεργασία με τη Wise Greece προτιμούνται ως υγιεινό σνακ σε χώρους εργασίας και σχολικά κυλικεία,
• το μέλι με αιθέριο έλαιο μέντας και κακάο, με γεύση που θυμίζει σοκολατάκια με μέντα, είναι αγαπημένο σε μεγαλύτερες ηλικίες μιας και έχει την ίδια γεύση αλλά είναι πολύ πιο υγιεινό,
• το μέλι με καρύδι και γαρύφαλλο που παράγουμε αποκλειστικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση σε χριστουγεννιάτικα γλυκά, αλλά συνοδεύει άριστα και το βραδινό γιαούρτι μετά το βαρύ γεύμα των εορτών!

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Η παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας μας και όχι μόνο λόγω της κρίσης. Η Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της, του κλίματος και της θέσης της, προσέφερε ανέκαθεν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Ευτυχώς η οικονομική κρίση μας έκανε να ξαναστραφούμε στην ελληνική αγροτική παραγωγή και θα πρέπει να δούμε τις δυνατότητές της με νέα δεδομένα πλέον, με σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σεβασμό στη φύση, με πιστοποιήσεις, μάρκετινγκ και σωστά κανάλια διάθεσης τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Όλα αυτά σίγουρα απαιτούν έναν ρόλο βοηθητικό από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και διάθεση συνεργασίας από την πλευρά των παραγωγών.
43528158_1861026677350989_5825077857948270592_n

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece; 
Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της Wise Greece για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, αλλά και γιατί μας συμπεριέλαβαν στην οικογένεια των παραγωγών τους. Το να αγοράζει κανείς ένα προϊόν με το σήμα της Wise Greece παρέχοντας έτσι τροφή π.χ. σε ένα παιδί και ενθάρρυνση στον παραγωγό να συνεχίσει να παράγει, είναι αν μη τι άλλο συγκινητικό και σπουδαίο.

Η Wise Greece μας έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας μέσω των προϊόντων μας. Η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε κοινωνικά θέματα σε συνδυασμό με τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Ευχόμαστε «γαϊδουρινή» επιμονή και υπομονή, σε όλους, όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν τη σοφή κίνηση!

Στείλε το σχόλιό σου