Γνωρίζουμε τη Νίκη από το Melite!

Η Νίκη μεγάλωσε μέσα στο… μέλι! Έτσι, ήταν λογικό να αναπτύξει αγάπη για αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης και να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Ας την γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο; 
Κατάγομαι από τον Νομό Ευρυτανίας και ανήκω στην τρίτη γενιά μελισσοκόμων της οικογένειας Γιαννιώτη. Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία και κατ’ επέκταση με την εμπορία και την τυποποίηση του μελιού, όταν κατάλαβα πως η μελισσοκομική πορεία της οικογένειας μας, έπρεπε να διαφοροποιηθεί για να επιβιώσει. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό προϊόν να διαχειριστούμε και έπρεπε να ακολουθήσουμε τις απαιτήσεις της αγοράς, που ορίζουν πώς ένα προϊόν μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.
Έτσι αποφασίσαμε την εξέλιξη του προϊόντος που παράγει η οικογενειακή μας μονάδα μελισσιών και προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός σύγχρονου Τυποποιητηρίου μελιού στο Κλαυσί Ευρυτανίας. 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες; 
Το όνομα προκύπτει από την Ναϊάδα Νύμφη «Μελίτη», που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν όμορφη και γλυκιά σαν το μέλι!  Η ετικέτα μας σχεδιάστηκε με στόχο την άμεση σύνδεση του προϊόντος με τον τόπο καταγωγής. Η παραγωγή των προϊόντων μας, γίνεται στην ορεινή Ευρυτανία σε αυτοφυή βλάστηση από πυκνά δάση, μια περιοχή με υψηλά ποσοστά καθαρότητας στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο! 

melisia

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Η δημιουργία μιας ολόκληρης επιχείρησης, ουσιαστικά από το μηδέν, απαιτεί οργάνωση, πλάνο και έρευνα αγοράς. Η ιδιόκτητη μονάδα τυποποίησης που δημιουργήσαμε, είναι μία καινούργια εμπορική δραστηριότητα, που ξεκινήσαμε πριν από 3 με 4 χρόνια, όταν αποφασίσαμε να εξελίξουμε το προϊόν που ήδη είχαμε στα χέρια μας και έπρεπε να το κάνουμε εμπορικό, με όλη την έννοια της λέξης και με όλες τις προδιαγραφές που ορίζουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.Θέλαμε να δώσουμε από μόνοι μας την πρόσθετη αξία στο προϊόν μας. Η επιθυμία μας αυτή συνδυάστηκε και με κάποιες ευκαιρίες που εκμεταλλευτήκαμε, σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της αγοράς. Αξιοποιήσαμε, λοιπόν, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της αγοράς και εντάξαμε το σχέδιο του μελισσοκομικού Tυποποιητηρίου στο πρόγραμμα Leader. 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αφορούν κυρίως το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, που όλοι ζούμε, αλλά και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και των απαιτήσεων που χρειάζονται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε πολλά σημεία η νομοθεσία δεν είναι σαφής με αποτέλεσμα να καθυστερούν διαδικασίες και να δημιουργούνται πλήθος προβλημάτων. Οι δυσκολίες που υπάρχουν για έναν νέο επιχειρηματία μέχρι να εδραιωθεί στην αγορά προφανώς δεν αποτελούν καινοτομία για εμάς. Όπως όλοι στην πορεία μας εξελισσόμαστε και ταυτόχρονα μαθαίνουμε…

melite
Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Σίγουρα το περιβάλλον της Ευρυτανίας, που είναι ο τόπος παραγωγής, συλλογής και τυποποίησης του μελιού μας. Η Ευρυτανία σύμφωνα με την UNESCO έχει τα υψηλότερα ποσοστά καθαρότητας στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο! Αυτό από μόνο του προσδίδει στοιχεία ποιότητας στα παραγόμενα είδη της Ευρυτανίας, άρα και στο μέλι της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που όσοι ασκούν νομαδική μελισσοκομία επιλέγουν τα βουνά της Ευρυτανίας να μετακομίσουν τα μελίσσια τους την εποχή που το έλατο δίνει τα μελιτώματά του… Στα όρη της Ευρυτανίας, συναντάται το ελληνικό έλατο, μόνο στους ορεινούς όγκους του Τυμφρηστού, των Αγράφων και γενικότερα στη νότια οροσειρά της Πίνδου και πουθενά αλλού στον κόσμο! Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλι ελάτης αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες αμιγούς ελληνικού μελιού, με ιδιαίτερη γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και βιολογική δράση.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Η κυριότερη ποικιλία που παράγουμε είναι το μέλι ελάτης, το οποίο ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική του εμφάνιση λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του και της μη κρυστάλλωσής του. Το μέλι ελάτης έχει βραβευτεί και διακρίθηκε κατακτώντας το χρυσό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας Τροφίμων & Ποτών «Taste Olymp Awards 2018» που διοργανώνει η Confexpo Ltd, αλλά και στο London Honey Awards, που κατέλαβε θέση στην πλατινένια πεντάδα του διαγωνισμού! 
Για τους λάτρεις των ιδιαίτερων γεύσεων επίσης έχουμε το μέλι δάσους, που είναι ένα εξαιρετικό φυσικό μείγμα μελιού και προέρχεται από την αρμονική συνεργασία της μέλισσας από μια ευρεία ποικιλία δέντρων δάσους και αγριολούλουδων της Ευρυτανίας.

meli dasous

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Το μέλι παραδοσιακά χρησιμοποιείται κυρίως για τροφή και είναι αποδεδειγμένες οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, χρησιμοποιείται και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και περιποίησης προσδίδοντας στον οργανισμό σημαντικά οφέλη.
Αυτό όμως που απαιτείται για το μέλι, είναι να υπάρξει μια επιστημονική έρευνα, η οποία θα προσδώσει στο μέλι ισχυρισμούς υγείας, ώστε αποδεδειγμένα το μέλι να χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς σκοπούς.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Μπορούν γιατί έχουμε άριστης ποιότητας προϊόντα! Έχοντας σαν κύριο γνώμονα την πίστη στο προϊόν, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοήσουμε ή να εθελοτυφλούμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο επιχειρηματικό περιβάλλον…

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στην νέα εποχή του ελληνικού επιχειρείν, καθώς αυτό ανακάμπτει από την ύφεση και επενδύει σε μια νέα μορφή καινοτομίας όχι απαραίτητα τεχνολογική, αλλά και κοινωνική, μέσω νέων μεθόδων διάχυσης του πλούτου. Είμαστε στην αγκαλιά της Wise Greece και είμαστε περήφανοι για αυτή τη συνεργασία γιατί είναι μία οργανωμένη προσπάθεια, που αφενός αναδεικνύει τα οφέλη της ελληνικής διατροφής και αφετέρου επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Μέσα από τις πωλήσεις στα συνεργαζόμενα καταστήματα, εξασφαλίζεται η σίτιση των αστέγων και στηρίζονται Ιδρύματα ή Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί που βοηθούν παιδιά και ηλικιωμένους.
Για εμάς αποτελεί μονόδρομος η παρακολούθηση των εξελίξεων στην επιχειρηματική κοινότητα και δεν μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τις κινήσεις που εξελίσσουν το προϊόν μας, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούν και κοινωνικούς σκοπούς.