Γνωρίζουμε τη Φρειδερίκη από την “Hπειρος Φυσικά”!

Τα εκλεκτά προϊόντα από την Ήπειρο, περνάνε από τα “μαγικά χέρια” της Φρειδερίκης, η οποία τα επιλέγει ένα-ένα, ώστε να φτάσουν σε εμάς μόνο τα καλύτερα! Ας τη γνωρίσουμε…


Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Είμαι 58 ετών και στα 20 μου ήμουν η πρώτη υπάλληλος στο πρώτο σούπερ μάρκετ της Θεσπρωτίας. Τα τελευταία 40 χρόνια εργάζομαι στην ίδια οικογένεια εργοδοτών και με την πλειοψηφία των τοπικών παραγωγών. Ημουν πάντα ο άνθρωπος που έβαζε τις παραγγελίες και τακτοποιούσε τα τρόφιμα στα ράφια. Έχω παρακολουθήσει την ποικιλία στα τρόφιμα να εκτινάσσεται, από 2 ειδών μακαρόνια σε 30 κωδικούς ζυμαρικών στην κάθε εταιρεία, αλλά πολλές φορές και την ποιότητα να αλλοιώνεται…
Βέβαια πάντα υπήρχαν άνθρωποι με αρχές διαχρονικές και απαράβατες, που έφερναν να πουλήσουν το μέλι, την φέτα και τα χειροποίητα ζυμαρικά τους και που πέρασαν την γαστριμαργική τους σοφία στα παιδιά τους, τα οποία συνεχίζουν και εξελισσουν την παράδοση. Αυτά τα προιόντα έστελνα στα παιδιά μου όταν σπούδαζαν και έδινα στους πελάτες μου, που όλα αυτά τα χρόνια με εμπιστεύονται. Έτσι και μαζί με τα παιδιά του ιδιοκτήτη, που είμαστε πια μια οικογένεια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα και να κάνουμε γνωστή αυτήν την αυθεντική πλευρά της Ηπείρου, αυτούς τους γνήσιους Ηπειρώτες νοικοκυραίους στην υπόλοιπη Ελλάδα…

 
Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Στην Ήπειρο είμαστε περήφανοι για ό,τι βάζουμε στο τραπέζι μας, γιατί ο άγριος τόπος μας έμαθε να φτιάχνουμε με λίγα υλικά, με απλές γεύσεις, αλλά και με σοφία τα πιο πλούσια σε γευση και υγεία φαγητά, γλυκά και κάθε λογής πίτες.
Αυτά είναι τα προϊόντα της «Ήπειρος Φυσικά». Προϊόντα τόσο καθαρά σε γεύση, που από την πρώτη μπουκιά, πιστοποιείς ο ίδιος την αγνότητά τους.
Τώρα λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα και να πάμε την Ήπειρο με τα φυσικά της προϊόντα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο… 

two

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Η δυσκολία στο ξεκίνημα ήταν κυρίως στη σύνθεση της ομάδας, καθώς τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων μας ειναι αυτά που τους κάνουν από τη μία τόσο ακλόνητους στην ποιότητα και από την άλλη διστακτικούς ως προς την επέκταση τους εκτός Ηπείρου.
Η εμμονή στην ποιότητα και στην ελεγχόμενη από τους ίδιους παραγωγή, η δυσκολία επέκτασης της καλλιέργειας ή της ελεύθερης βοσκής για τους κτηνοτρόφους στον άγριο τόπο της Ηπείρου, έκανε μέχρι τώρα τα ηπειρώτικα αγαθά να πηγαίνουν από χέρι σε χέρι σε ανθρώπους που γνώριζαν την αξία τους. Μέσα όμως από την εμπιστοσύνη που χτίστηκε τόσα χρόνια μεταξύ μας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και η ομάδα φτιάχτηκε από ανθρώπους που όχι απλά δουλεύουν μαζί, αλλά που συνεργάζονται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Η ιδιομορφία του ηπειρώτικου τοπίου, τα δύσβατα βουνά που ημερεύουν πλησιάζοντας το Ιόνιο πέλαγος έδωσαν αυτόν τον έντονο χαρακτήρα στα προϊόντα της Ηπείρου. Αυτά τα προϊόντα τα τελείως ακατέργαστα, τα τυροκομικά χωρίς πρόσθετα που έχουν διαφορετική γευση κάθε εποχή, αφού αλλάζει η βοσκή στους πουρναρότοπους, οι άγριες ελιές που τις μαζεύουν μία μια με το χέρι, τα φρέσκα ζυμαρικά που βράζουν σε 2 μόλις λεπτά και τα βότανα που η μυρωδιά τους βγαίνει έξω από τη συσκευασία, είναι τα προϊόντα της Ηπείρου Φυσικά … προϊόντα με dna και ταυτότητα! 

elaiolado

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Τα προϊόντα μας συλλέγονται σε ιδιόκτητες ή ενοικιασμένες εκτάσεις, μόνο από επιλεγμένους συνεργάτες με σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε να αφήσουμε την ηπειρωτική γη να παράγει κάθε χρόνο τους καρπούς της, μακριά από τη ρύπανση των πόλεων.
Η ομάδα μας ανεβαίνει στα πιο ψηλά βουνά του Σουλίου και κατεβαίνει μέχρι τις ακροθαλασσιές του Ιονίου, όπου κόβει με τα χέρια τα βότανα, τινάζει και συλλέγει τις άγριες ελιές και τις πηγαίνει την ίδια μέρα στο ελαιοτριβείο για να βγάλει άγριο ελαιόλαδο, βόσκει τα πρόβατα στα Ζαγοροχώρια και πήζει το τυρί στο Πάπιγκο, ζυμώνει σιμιγδάλι νερό και αλάτι στην Πάργα, για να φτιάξει τα πιο αγνά ζυμαρικά…

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Θα μπορούσα να ξεχωρίσω το προιόν που έχει την πιο δύσκολη παραγωγή και την μεγαλύτερη γοητεία. Είναι το αγριέλαιο, ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από διαλεχτές άγριες ελιές, μαζεμένες μία μία με το χέρι από άγρια ελαιόδεντρα, που στέκονται στα δύσβατα βουνά της Ηπείρου. Οι υγιείς καρποί, συλλέγονται με μεγάλη δυσκολία και μέσα σε 24 ώρες γίνεται η ψυχρή έκθλιψη στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο της περιοχής.
Οι φαινόλες που περιέχει το αγριέλαιο (ελαιοπρωτεΐνη, ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη), δηλαδή τα ωφέλιμα στοιχεία του ελαιόλαδου, έχουν πολλαπλάσιες τιμές από αυτές των έξτρα παρθένων ελαιολάδων.
Το αγριέλαιο είναι μια μοναδική υπερτροφή γνωστή από την αρχαιότητα που προσφέρεται αφιτράριστη, περιέχοντας μέρος της σάρκας των άγριων ελιών.

 

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσηςεκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Όσον αφορά το αγριέλαιο που είναι τρόφιμο και φάρμακο της φύσης, προτείνουμε να χρησιμοποιείται ωμό στη σαλάτα ή ως συμπλήρωμα διατροφής, πίνοντας μία κουταλιά κάθε πρωί, όπως κάνουν οι περισσότεροι αθλητές.
Τα ζυμαρικά από την Πάργα είναι τόσο αγνά, χωρίς κανένα συντηρητικό ή σκληρυντικό που βράζουν σε 2 μόλις λεπτά. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε τις ταλιατέλες ακόμα και σαν σπιτικά noodles, βράζοντάς τες σε ζωμό λαχανικών και έχετε σε 2 λεπτά έτοιμη την πιο αγνή και νόστιμη noodle soup και τα chopsticks θα σας ταξιδέψουν στην Πάργα από την πρώτη μπουκιά!

botana
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Γνωρίζοντας σχεδόν όλους τους παραγωγούς από το ξεκίνημά τους και μάλιστα από τη θέση της εργαζόμενης σε επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι μου εξέφραζαν τα άγχη και τις αγωνίες τους πιο άνετα από ότι σε κάποιον συνάδελφο ή πελάτη επιχειρηματία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όταν ο παραγωγός μένει απερίσπαστος για να δημιουργήσει, τότε μπορεί να φτιάξει προϊόντα που μπορούν να γίνουν διάσημα σε όλον τον κόσμο και οι γεύσεις που προσφέρει, μπορούν να δημιουργησουν παγκόσμιο ενθουσιασμό!

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η συμμετοχή μας στη Wise Greece και ο υψηλός στόχος της, μας εμπνέουν ακόμα περισσότερο και ενδυναμώνουν τις προσπάθειές μας και την δυναμική της ομάδας μας. Οι παραγγελίες που ετοιμάζονται για να μπει το αυτοκολλητάκι της Wise Greece, είναι για όλους μας η πιο προσεγμένη και χαρούμενη διαδικασία! Νομίζω ότι όταν η επιχειρηματικότητα συναντά τη συγκίνηση κάτω από την ομπρέλα της Wise Greece το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για όλους…