Γνωρίζουμε τον Γιάννη, την Ηρώ και τον Γιάννη από την Μπαριάμη!

Με την ιστορία της εταιρείας να ξεκινά το 1930, οι τρεις συνεργάτες μας εξηγούν πως κατάφεραν να κάνουν γνωστά τα παραδοσιακά και μέχρι πρότινος “υποτιμημένα” λουκούμια και το υποβρύχιο. Ας τους γνωρίσουμε…


Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Η εταιρία Μπαριάμη υπάρχει από το 1930 με ιδρυτή τον πατέρα του πεθερού μου ο οποίος έφτιαχνε γλειφιτζούρια, υποβρύχιο, καραμέλες κλπ. και τα πωλούσε στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Εμείς (Γιάννης Ρούσσος, Μπαριάμη Ηρω, Γιάννης Μπαριάμης) αναλάβαμε την εταιρία από το 2012 από τον πεθερό μου Χρήστο με στόχο να γνωρίσουμε τα προϊόντα της σε έλη την Ελλάδα αλλά και να ξεκινήσουμε εξαγωγές.

Η ιδέα ήταν από μια άσχετη συζήτηση που έγινε στο σπίτι μας στην Αθήνα και την επεξεργαζόμασταν μαζί με την σύζυγο μου κάποιους μήνες μέχρι που πήραμε την απόφαση να την πραγματοποιήσουμε. Όλοι μας είχαμε τις δουλειές μας στην Αθήνα και αποφασίσαμε να τις αφήσουμε και να έρθουμε στην επαρχία μην αντέχοντας πια το στρες που υπήρχε εκεί. Επίσης μας βοήθησε πολύ στην απόφαση και η γέννηση του πρώτου μας παιδιού.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε μια συσκευασία που να κάνει τον καταναλωτή να την πάρει στα χέρια του να δει τι είναι.

Δυστυχώς τα λουκούμια και το υποβρύχιο ήταν προϊόντα <<υποτιμημένα>>, προϊόντα σε άσχημες συσκευασίες. Τα έβρισκες σε συγκεκριμένα μαγαζιά και οι νεότεροι δεν τα ήξεραν καν.
Ο σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε κάτι που να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και να κάνει αυτούς που δεν τα ήξεραν να τα δοκιμάσουν.


Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκινήσαμε παράγοντας τα προϊόντα οι ίδιοι και πωλώντας τα μαγαζί μαγαζί μονοί μας ώστε να μας μάθει ο κόσμος. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκτός από τις κλασικές που έχουμε όλοι οι επιχειρηματίες και ειδικά οι παραγωγοί στην Ελλάδα ήταν και η περιφρόνηση για τα προϊόντα μας όταν μπαίναμε σε να μαγαζί και τους λέγαμε τι έχουμε, ΑΥΤΟ όμως μέχρι να δουν τις συσκευασίες μας και να δοκιμάσουν το προϊόν μας. Τότε όλα άλλαζαν, το μεγαλύτερο ποσοστό μας έβαζε παραγγελίες επί τόπου και έτσι σιγά σιγά άρχισε ο κόσμος να μας μαθαίνει.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Αυτή την στιγμή έχουμε 10 γεύσεις λουκουμιών σε δυο διαφορετικές σειρές, 8 γεύσεις υποβρυχίου σε δυο διαφορετικές σειρές και 9 κωδικούς σε μπάρες δημητριακών, ξηρών καρπών και παστέλια διαφορές μας αν βγάλουμε την συσκευασία είναι ότι χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρώτες ύλες για την παρασκευή τους, και ότι ουσιαστικά κάνουμε παραγωγή κατά παραγγελία ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκο το προϊόν μας όταν θα τα δοκιμάσει ο καταναλωτής.


Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Είναι σαν να με ρωτάτε εάν ξεχωρίζω κάποιο από τα παιδιά μου. Είναι κάτι που δεν γίνετε τα αγαπώ όλα το ίδιο.


Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Το αγαπημένο όλων παραδοσιακό μας υποβρύχιο μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνει γλάσο για κέικ! Πως; Λιώνουμε σε μπεν-μαρί το υποβρύχιο, το κατεβάζουμε από το νερό που βράζει και προσθέτουμε το γάλα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και διακοσμούμε το κέικ.


Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Οι έλληνες παραγωγοί δεν μπορούν απλά, κάνουν την διαφορά. Εάν υπήρχε και η οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος, έστω και η παραμικρή προς τους παραγωγούς θα έκανε την διαφορά και η πατρίδα μας.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Για να κάνω πλάκα ούτε που θυμάμαι, μιας και η συνάντηση μας πάει πάνω από 8-9 χρόνια πίσω. Γενικά όμως, όποτε μας ζητηθεί συμμέτοχη σε οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για το ευρύτερο καλό θέλουμε να είμαστε μαζί με τις όποιες δυνατότητες-δυνάμεις έχουμε.