Γνωρίζουμε τον Νίκο από τη βιοτεχνία ξηρών καρπών ‘Η Αίγινα’

Με σύμμαχο την ψυχραιμία, την ανάλυση κάθε δυσκολίας που προκύπτει και την μεγάλη αγάπη για την οικογενειακή επιχείρηση, ο Νίκος μας περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας, που μετράει πάνω από πέντε δεκαετίες ζωής! Ας τον γνωρίσουμε..

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα ανάμεσα στην καριέρα μου στο Εμπορικό Ναυτικό και της ενασχόλησης με την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1952.

Ήταν ένας άνθρωπος οραματιστής, αρκετά μπροστά από την εποχή του -ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την εμπορική αξία αυτού του καρπού όπως αναφέρεται και στο βιβλίο της κυρίας Χιτζανίδου- και το να αναλάβω την επιχείρηση αυτή, ήταν ένα δείγμα αναγνώρισης των κόπων του και της προσπάθειάς του.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η Βιοτεχνία Ξηρών Καρπών “Η Αίγινα”, ξεκίνησε το 1952 αποτελώντας την πρώτη εταιρεία που εμπορεύεται και συσκευάζει φιστίκι Αιγίνης, γεγονός που μας δίνει το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας σε ό,τι έχει να κάνει με τον καρπό αυτό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που είμαστε από τις λίγες εταιρείες που αυτή τη στιγμή κατέχουν την πιστοποίηση Π.Ο.Π.

Τεχνογνωσία, αυθεντική γεύση, ποιότητα αλλά και αγάπη για τον ίδιο τον καρπό είναι τέσσερις λέξεις που μας χαρακτηρίζουν.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Η ενασχόλησή μου με την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε το 1989. Ο πατέρας μου είχε ξεκινήσει κάτι από το μηδέν και το είχε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο για την εποχή του. Όσο περνάει ο καιρός όμως χρειάζονται πολλές αλλαγές και προσαρμογές στην κάθε εποχή. Καινούργια μηχανήματα που να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες, πιστοποιήσεις ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι στα χέρια του πελάτη φτάνει ένα ποιοτικό και φυσικό προϊόν και φυσικά αναζήτηση για συνεχή εξέλιξη.

Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της, απ’όταν ξεκίνησα, έως την οικονομική κρίση -μία εποχή που ο ξηρός καρπός άρχισε να θεωρείται είδος πολυτελείας από την στιγμή που σε ένα ελληνικό σπιτικό έλειπαν τα βασικά- έως τη σημερινή εποχή, όπου χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική αλλά πάντα υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση απέναντι σε κάθε δυσκολια “Ψυχραιμία, ανάλυση της κατάστασης ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση και φυσικά, πάντα διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος”.

Αν κάτι με κάνει να νιώθω σιγουριά για όσα έπονται παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, είναι ότι έχω την οικογένειά μου στο πλευρό μου και φυσικά τις κόρες μου που αποτελούν πλέον την “τρίτη γενιά” της επιχείρησης.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά; Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Σαν επιχείρηση ασχολούμαστε με την εμπορία και παραγωγή ξηρών καρπών. Στόχος μας είναι κάθε προϊόν που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή να είναι φυσικό, ποιοτικό και να έχει μια ξεχωριστή αυθεντική γεύση, γι’ αυτό και οι συνεργασίες μας γίνονται με παραγωγούς που έχουν την ίδια κατεύθυνση με εμάς.

Κύριο προϊόν φυσικά ήταν και παραμένει το φιστίκι Αιγίνης το οποίο παράγουμε και συσκευάζουμε εμείς οι ίδιοι. Ο τρόπος παραγωγής, συλλογής των καρπών, αλλά και επεξεργασίας τους μένει ίδιος όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το προϊόν μας έχει ξεχωριστή αυθεντική γεύση η οποία μένει αναλλοίωτη στα χρόνια.

Μέρος της “μυστικής συνταγής” μας, είναι η αγάπη για τον τόπο μας και το μεράκι γι’ αυτόν τον καρπό που ονομάζεται φιστίκι Αιγίνης.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως -και σίγουρα μπορεί να αναφέρω και στη συνέχεια- για εμάς σημασία έχει πρώτα απ’ όλα η ποιότητα. Για να μπορούμε να προσφέρουμε λοιπόν ένα προϊόν το οποίο θα ανταποκρίνεται στην πρώτη και κυριότερη αξία μας όλα αρχίζουν και τελειώνουν στις πρώτες ύλες.

Όσον αφορά στον καρπό και την παραγωγή του, γίνεται αποκλειστικά σε κτήματα που η διαδικασία είναι απόλυτα φυσική με την χρήση εγκεκριμένου τύπου οργανικών λιπασμάτων. Είναι μία διαδικασία φυσική και αγνή.
Στη συνέχεια, επιλογή των καλύτερων προϊόντων κατά την επεξεργασία και συσκευασία του φιστικιού ώστε να διατηρήσει με τον πιο φυσικό τρόπο την αυθεντική του γεύση.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Το φιστίκι Αιγίνης μπορεί πέρα από ξηρός καρπός να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ζαχαροπλαστική όσο και σε αλμυρά φαγητά. Δίνει μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε πιάτο και αυτός είναι και ο λόγος που μέσα και από τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτούμε τις προτάσεις μας.

Μπορείτε να συναντήσετε την φιστικόψιχα σε πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές. Για εκείνους που ασχολούνται με την διατροφή θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα ωραίο και υγιεινό smoothie μαζί με φρούτα και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλους ξηρούς καρπούς (ένας ωραίος συνδυασμός είναι τα αμύγδαλα), σε σαλάτες προσθέτοντας και την πέστο μας με φιστίκι Αιγίνης είτε ακόμα και σε μακαρονάδα.

Για όσους είναι περισσότερο του γλυκού, μία ωραία πρόταση θα ήταν κορμός σοκολάτας με φιστικόψιχα ή μέσα σε carrot cake που έχει γίνει αρκετά διαδεδομένο αυτή την εποχή.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε φιστικόπιτα χρησιμοποιώντας αντί για αλεύρι πούδρα φιστικιού ή ακόμα και pancakes με κρέμα φιστικοβούτυρο (μπορείτε να το βρείτε σε διάφορους συνδυασμούς, κρέμα φιστίκι, φιστίκι με σοκολάτα και κρέμα φιστίκι με φράουλα).

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Τα ελληνικά προϊόντα ανέκαθεν ξεχώριζαν και συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους. Αν έφερε κάτι θετικό αυτή η κρίση είναι η επιστροφή του Έλληνα στην παραγωγή με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται προς τον τομέα αυτόν καθώς και να βγαίνουν στην αγορά νέα και ενδιαφέροντα ελληνικά προϊόντα.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε μια τόσο δύσκολη εποχή σαν και αυτή που βιώνουμε τώρα είναι να αλληλοστηριζόμαστε, να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να συνεχίσουν το έργο τους αλλά και οι ίδιοι από την πλευρά τους να μην σταματούν και να επιμένουν ακόμα περισσότερο όταν έρχεται κάποια δυσκολία.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Διανύουμε μια εποχή κρίσης: Κρίση οικονομική, ηθική, κοινωνική. Αντί να το βάλουμε κάτω και να υποταχθούμε στις κακουχίες που βιώνουμε, υπάρχουν ενέργειες σαν και αυτή της Wise Greece που σου υπενθυμίζουν ότι όντως υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις σε κάθε έκφανση αυτής της κρίσης.

karidopsixa

Είναι μία κίνηση που στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό και τον βοηθάει να συνεχίσει το δύσκολο αυτό έργο αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε όλοι μας έστω με ένα μικρό ποσό ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Για όλα αυτά που πρεσβεύει λοιπόν αποφασίσαμε να είμαστε κι εμείς μέλος όλου αυτού του έργου και να υποστηρίξουμε από την πλευρά μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Νομίζω δράσεις σαν και αυτή δημιουργούν μια ελπίδα γι’ αυτά που μπορεί να ακολουθήσουν.