Γνωρίζουμε τον Παναγιώτη & τη Γεωργία από την Πριγκίπισσα Σταφίδα!

Αγαπούν τις σταφίδες και δημιούργησαν τη δικιά τους Πριγκίπισσα! Ο λόγος για τον Παναγιώτη και τη Γεωργία που βρίσκονται πίσω από την «Πριγκίπισσα Σταφίδα» και μας χαρίζουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους. Ας τους γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
H ιστορία της καλλιέργειας μαύρης κορινθιακής σταφίδας, αλλά και σουλτανίνας ξεκινάει πίσω στο 1930 περίπου όταν και ο προπάππος μου Φίλιππος Χριστοδούλου αποφάσισε (όπως και όλοι οι κάτοικοι του χωριού τότε) ότι μόνο με τα σιτηρά που καλλιεργούσαν δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Έτσι, αποφάσισε να φυτέψει αμπελώνες που παρήγαγαν μαύρη, αλλά και ξανθιά σταφίδα, η οποία κατά κύριο λόγο λιάζονταν στα αλώνια.

Μετά από τόσα χρόνια παράδοσης λοιπόν που είχαμε στην οικογένεια και αφού από μικρό ακόμα παιδί (8-10 χρονών) πήγαινα σε όλους τις δουλειές που γίνονταν στα κτήματα, ήρθε η στιγμή όπου άφησα το σχολείο στα μισά του Λυκείου και ασχολήθηκα αποκλειστικά με αυτό που αγάπησα από μικρός, με την καλλιέργεια σταφίδας και όχι μόνο. Με πολύ κόπο αλλά και συνεχή μάθηση του αντικειμένου στην πράξη, δηλαδή βρισκόμενοι μέσα στους αμπελώνες μας σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας, συγκομιδής κλπ αλλά και εκσυγχρονισμό του τρόπου καλλιέργειας, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης που παράγουμε μπορεί να μην ήταν σε μεγάλες ποσότητες όπως παλιότερα, αλλά η ποιότητα τους είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Αυτό λοιπόν μας οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο να συσκευάσουμε αυτά τα προϊόντα και σιγά σιγά να τα προωθήσουμε μόνοι μας με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

ksanthia-stafida

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Αυτό το project ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 μέσα στην κρίση και τις δυσκολίες που φέρνει μαζί της και μάλιστα αντιμετωπίστηκε από πολλούς, γνωστούς μας και μη, με τρόπο που μας έδειχνε ότι δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και αρχικά μας δημιούργησε άγχος αλλά και πολλές αμφιβολίες για το αν τελικά άξιζε όλο αυτό. Τις αμφιβολίες αυτές κατάφερε ένας άνθρωπος, που του χρωστάμε πάρα πολλά, να τις σβήσει από το μυαλό μας, ο γεωπόνος που συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια ο κ.Χρήστος Ψαρράκος. Αφού λοιπόν πήραμε το ρίσκο και ξεκινήσαμε την Πριγκίπισσα Σταφίδα, η οποία προέκυψε από την ονομασία που της είχαν προσδώσει οι Αρχαίοι Έλληνες, αλλά και από το γεγονός ότι εκείνη την εποχή η γυναίκα μου Γεωργία Λαλιώτη ήταν έγκυος στο πρώτο μας παιδί στην μικρή μας κορούλα, κάναμε δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα.

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχα την αμέριστη συμπαράσταση της γυναίκας μου, η οποία αν και είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Οικονομίας και Πληροφορικής, τα άφησε όλα και είναι στο πλευρό μου από το 2006 βοηθώντας με, εκτός από το κομμάτι της διαχείρισης της μικρής μας επιχείρησης και σε όλες τις δουλειές που γίνονται στα κτήματα! Παρότι οι δυσκολίες πολλές φορές σε φέρνουν στα όριά σου, μαθαίνεις να τα ξεπερνάς και να ανταπεξέρχεσαι σε καταστάσεις που δεν περίμενες ότι θα μπορούσες. Φυσικά η επιχείρηση μας είναι οικογενειακή, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι, ακόμα και οι γονείς μας ή πολλές φορές οι αδερφές και τα ανίψια μας, δίνουμε αγώνα καθημερινά για να καταφέρουμε να παράγουμε τόσο ποιοτικά προϊόντα.

melaxroini_stafida_amugdalo

Το motto μας ”με γνώση, σεβασμό και μεράκι” νομίζω πως αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε. Γνώση που προέρχεται μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας όχι μόνο δικιάς μας, αλλά κυρίως από τον πατέρα μου και τους παππούδες. Σεβασμό όχι μόνο στον καταναλωτή για το τι προϊόν θα παραλάβει, αλλά και στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που κληρονομήσαμε από τους μεγαλύτερούς μας και μεράκι που είναι η αγάπη που έχουμε για την καλλιέργεια, αλλά και τα προϊόντα που παράγουμε έτσι ώστε το τελικό προϊόν που θα φτάσει στο ράφι ενός καταστήματος να είναι ίσης ή και ακόμα καλύτερης ποιότητας από αυτό που έχουμε στο ράφι του σπιτιού μας.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Οι δυσκολίες αρκετές με βασικότερη ίσως την άγνοια που είχαμε για την τυποποίηση/προώθηση των προϊόντων. Εμείς μάθαμε να δουλεύουμε τη γη για να μας δώσει το ποιοτικότερο αποτέλεσμα, αλλά από εκεί και πέρα για να φτάσει ένα προϊόν στο ράφι ενός καταστήματος απαιτούνται πολλά και δύσκολα βήματα. Άλλο ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν (και είναι) το οικονομικό μιας και ήδη ο αγροτικός κλάδος έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με επιπλέον κόστη παραγωγής καθώς και υψηλή φορολογία, αλλά και η αδυναμία του κράτους ακόμα και σήμερα να μπορεί να στηρίξει επαρκώς όσους παραγωγούς θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την παραγωγή τους. Οπότε με αυτά τα δεδομένα έπρεπε να ματώσουμε οικονομικά με ιδία κεφάλαια ώστε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό που είχαμε σκεφτεί.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Τα πρώτα μας συσκευασμένα προϊόντα ήταν η μαύρη κορινθιακή σταφίδα (το Ελληνικό #1 superfood), η ξανθιά σουλτανίνα, αλλά και ένα μείγμα από τις δύο μας σταφίδες, καρύδι και αμύγδαλα, το οποίο ονομάζεται harvest combo. Το μείγμα αυτό μας έτρεφε από μικρά παιδιά είτε στο σχολείο είτε σαν απογευματινό σνακ, είτε ακόμη και σαν κολατσιό στην δύσκολη γεωργική μας καθημερινή εργασία. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο, θεωρώντας το ένα πλήρες και υγιεινό σνακ που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα του Έλληνα και όχι μόνο. Τα 2 γλυκά spread (αλείμματα) προέκυψαν από την ανάγκη δημιουργίας υποπροϊόντων αποξηραμένης σταφίδας που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον του καταναλωτή περισσότερο ίσως κάποιες φορές, λόγω της διαφορετικής τους μορφής αλλά και από το γεγονός ότι δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή συντηρητικά. Τέλος το Chutney μαύρης σταφίδας είναι το πρώτο που έγινε με βάση αυτό τη μαύρη σταφίδα! Όλα μας τα προϊόντα συμβαδίζουν απόλυτα με το κλίμα της εποχής μας, που θέλει το κοινό να αποφεύγει τα γεμάτα συντηρητικά προϊόντα και να αποζητά αγνές γεύσεις, φτιαγμένες με υλικά που γεννά η Ελληνική γη. Ειδικά όταν προέρχονται από μικρούς παραγωγούς όπως εμείς, τότε τους δίνει ένα έξτρα κίνητρο να τα αγοράσουν.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Οι πρώτες ύλες είναι φυσικά τα προϊόντα που παράγουμε, οι σταφίδες μας! Το χωριό όπου φύονται οι αμπελώνες μας το Καίσαρι Κορινθίας βρίσκεται μόλις 45 χλμ από την Κόρινθο και γύρω στην 1,5 ώρα από την Αθήνα στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη. Τα περισσότερα από τα κτήματά μας βρίσκονται σε ένα μέσο υψόμετρο 850μ και σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή καταφέρνουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων.

chutney-melaxrini-stafida

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Για εμένα όλα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, μιας και είναι το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας μας να βγουν προϊόντα με όνομα, αναγνωρισιμότητα, αλλά και ιδιαίτερο packaging στο ευρύ κοινό και όχι χύμα όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ίσως λίγο περισσότερο να έχω πιο ψηλά τα αλείμματά μας, μιας και έδωσαν νέα υπόσταση στον τρόπο που γνωρίζαμε και αντιμετωπίζαμε τις σταφίδες μέχρι τώρα.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Καταρχάς αυτό που θα ήθελα να τονίσω πως η εποχή όπου ο κόσμος νόμιζε ότι η σταφίδα είναι ένα τρόφιμο, το οποίο το καταναλώνουμε μόνο τον χειμώνα για να ζεσταθούμε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον βλέπουμε σταφίδες να συνοδεύουν σαλάτες, φαγητά, ενεργειακές μπάρες που μας βοηθούν να βγάλουμε την μέρα δυνατοί κ.α. Το chutney σταφίδας μπορεί να συνοδεύσει άριστα τα ψητά κρέατά μας και τα λουκάνικα, ακόμα και να ταιριάξει με σάλτσες ζυμαρικών. Τα γλυκά αλείμματα από την άλλη μπορούν πέρα από το πρωινό να μπουν ως γέμιση σε κάποιο κρουασάν ή ακόμα και τάρτα. Γενικά οι δυνατότητες όταν έχεις ένα τέτοιο προϊόν που καταφέρνει και ξυπνάει τους γευστικούς κάλυκες, είναι πάρα πολλές.

harvest-combo

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Φυσικά! Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει μέσα σε όλες τις δυσκολίες η Ελληνική Γεωργία, αλλά ταυτοχρόνως να βγει κερδισμένο και το ελληνικό κράτος. Άλλωστε το να εξάγεις τα προϊόντα σου σαν χώρα στο εξωτερικό, είναι ίσως ένας από τους τελευταίους τρόπους μαζί με τον τουρισμό, ώστε να φέρεις συνάλλαγμα εντός των συνόρων.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Όταν ξεκίνησα με το brand Πριγκίπισσα Σταφίδα από τις πρώτες σχετικές με τον χώρο του τυποποιημένου τροφίμου σελίδες που παρακολουθούσα στα social media ήταν η Wise Greece και όταν το έψαξα λίγο καλύτερα και είδα πόσα πολλά προσφέρει αυτή η κίνηση σε όλες τις πλευρές! Ήθελα κι εγώ να γίνω μέρος της. Ποιος δεν θα ήθελε δηλαδή να μπορεί να κάνει γνωστά τα προϊόντα του παγκοσμίως και ταυτοχρόνως όλο αυτό να βοηθά συνανθρώπους μας, οι οποίοι το έχουν ανάγκη; Είναι νομίζω κάτι που ιδανικά θα έπρεπε να στηρίζεται από όλους τους παραγωγούς της χώρας, που διαθέτουν τυποποιημένο τρόφιμο, μιας και πέρα από τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα είναι και ένα μέσο να κάνουμε παγκοσμίως γνωστή την πλούσια ελληνική διατροφή, αλλά και τα καινοτόμα προϊόντα, με τα οποία καθημερινά οι μικροί παραγωγοί εμπλουτίζουν την ήδη τεράστια ελληνική γκάμα.