Γνωρίζουμε τον παραγωγό του E-LA-WON

Ώρα να γνωρίσουμε έναν καθηγητή, που ακολούθησε το πάθος του και ασχολήθηκε με τον χώρο των τροφίμων και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία! Ο λόγος για τον Γιάννη από την εταιρεία E-LA-WON και τα πολυβραβευμένα προϊόντα του.


Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;   
Σε μια εποχή που οι αντοχές δοκιμάζονται και τα πρότυπα εξαντλούνται, επιστρέφουμε στις ρίζες μας  και αναδεικνύουμε τα αθάνατα Ελληνικά προϊόντα  και τη διαχρονική τους διατροφική αξία. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα κι έχει  πολλά ‘‘ταλέντα’’. Έτσι  λοιπόν πέραν της εκπαιδευτικής μου ιδιότητας ως φιλόλογος-ενεργός στον ιδιωτικό  τομέα με – έκανα πράξη και τη δεύτερη μου  ‘‘αγάπη’’, να ασχοληθώ με τη γη και τον αγροδιατροφικό τομέα. Βιώματα της παιδικής ηλικίας βλέπεις από την πατρίδα μου την Ίμβρο… Όταν μεγαλώνεις  δίπλα σε λιοτρίβεια και λιοστάσια, όταν οι πρώτες εικόνες είναι τα «βαράδια» (=κυψέλες) με το μέλι, δεν μπορείς παρά να τα εντάξεις στη ζωή σου με οποιονδήποτε τρόπο. Καθώς τα λιοτόπια στην Πελοπόννησο ήταν δικά μας και μέσα στην κρίση έβλεπες τα Ελληνόπουλα να εγκαταλείπουν την πατρίδα για νέους ορίζοντες  -μεταξύ αυτών και ο γιος μου- είπα πως πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να βρεθούν θέσεις εργασίας στους νέους γιατί αυτό είναι το μέλλον μας!  

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Καθότι φιλόλογος με είχε μαγέψει ο πολιτισμός των Αρχαίων Μυκηνών –μιας και τα φυτώρια μας είναι από  εκείνη την περιοχή. Το E-LA-WON  το συναντάμε τόσο στην Ακρόπολη των Μυκηνών- στον ξεχωριστό χώρο του «λαδέμπορα»- όσο και στην Πύλο στο Ανάκτορο του Νέστωρα όπου γίνεται ξεχωριστή αναφορά. E-LA-WON στη Γραμμική Β είναι συλλαβογραφική απόδοση εδώ και 3.500 χρόνια της λέξης ΕΛΑΙΟΝ.
Σκοπός της δημιουργίας αυτού του brand ήταν να επικοινωνήσουμε ιστορία και πολιτισμό.gift boxΠώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Κάθε αρχή είναι πάντα δύσκολη, την έναρξη μιας δραστηριότητας σ’ οποιονδήποτε τομέα, ακόμη  και στον Εκπαιδευτικό που ασχολούμαι, την παρομοιάζω με ένα μικρό παιδάκι, όπου στην αρχή μπουσουλάει, έπειτα σηκώνεται στα ποδαράκια του, μετά βαδίζει δειλά-δειλά και μετά τρέχει. Αυτή είναι η διαδικασία και θέλει αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και στοχοπροσήλωση. Όσον αφορά τις δυσκολίες-που πάντα υπάρχουν- τις εστιάζουμε στη γραφειοκρατία περισσότερο.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Η E-LA-WON παράγει και τυποποιεί Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, Μονοποικιλιακά μέλια, Ελληνικά pesto και μία νέα σειρά με luxury σαπούνια. Έχει φθάσει στους 23 κωδικούς και έχει βραβευθεί τόσο για την ποιότητα όσο και για το packaging, με πάνω από 50+  βραβεία.

elawon olive oil

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά
*τα ελαιόλαδα μας είναι:
I.Το Premium φιάλη των 500ml Κορωνέικης  ποκιλίας
II. Το Green Fresh των 250ml με ποικιλία Αθηνολιάς
III.Το Special Blend 250ml τριποικιλιακό μπουκέτο αρωμάτων ( Κουτσουρελιά-Μεγαριτική-Αμφίσσης).
IV.Το Organic 250ml Κορωνέικης  ποικιλίας
V. Η σειρά tin-λευκοσιδηρά λιθογραφημένα δοχεία από 100ml έως 4 lt.

Στη σειρά με επιλεγμένα μέλια θα βρείτε θυμαρίσιο, καστανιάς, ερυθρέλατο, ανθέων πορτοκαλιάς, βανίλια ελάτης. Στα pesto θα βρείτε δύο γεύσεις, το πρώτο με τρυφερά φύλλα μαϊντανού, κάπαρη, ξύσμα σκόρδου και ελαιόλαδο και το δεύτερο με λιαστή τομάτα και μαστίχα. Τέλος, στη σειρά με χειροποίητα σαπούνια θα βρείτε το αγνό σαπούνι ελαιολάδου, το σαπούνι με ευωδία σανδαλόξυλου και το παραδοσιακό με άρωμα τριαντάφυλλο.

Σ’όλα τα παραπάνω προϊόντα E-LA-WON το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι Διεθνείς βραβεύσεις (βλ. www.olivelawon.com) , οι πιστοποιήσεις, οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές, η αναγνωρισιμότητα και η ικανοποίηση του καταναλωτικού κοινού.

Πες μας για τις πρώτες ύλες; 
Οι πρώτες ύλες είναι η ίδια μας η παραγωγή τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στο μέλι. Τα μεν πρώτα είναι όλα αγουρόλαδα, λόγω της έγκαιρης συγκομιδής (αρχές Οκτώβρη) , τα δε μέλια είναι άθερμα, ακατέργαστα.

meliΥπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Δύσκολο να ξεχωρίσεις προϊόντα γιατί  σ’ όλα έχουμε ενσκύψει με μεράκι και αγάπη για το καθένα χωριστά.  Όμως τυπικά θα σταθώ στο Premium (διακρίθηκε ως “ Evoo of the Year” 2018 από το World Ranking Extra Virgin Olive Oils), στο Green Fresh (τιμήθηκε ως ένα “Best Olive Oils for 2018) με το Gold Award στη Νέα Υόρκη 2018 στο Special Blend  (βραβεύτηκε  στο Los Angeles  για το  packaging με χάλκινο μετάλλιο για το 2019).

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Σε γευσιγνωσίες που πραγματοποιεί η E-LA-WON και σε food pairing είτε σε σχολεία, είτε σε delicatessen είτε σε εκθέσεις, δίνει τη δυνατότητα γευστικής δοκιμής των ελαιολάδων ή των μελιών σε συνδυασμό με διαφορετικά εδέσματα.

Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί:
*λίγες σταγόνες ελαιολάδου με τζιν τόνικ
*μέλι θυμαρίσιο με μους γιαουρτιού
*παγωτό με ελαιόλαδο και μέλι
*μέλι καστανιάς  σε καπνιστά τυριά
*pesto με κριθαρότο ή ριζότο

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Η βιοποικιλότητα της χώρας μας, επιτρέπει  τον αγροδιατροφικό τομέα να διαπρέψει, αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να τον προσεγγίσουν με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Η Wise Greece και η E-LA-WON έχουν κοινή φιλοσοφία, κοινό όραμα και κοινό σκοπό γι’ αυτό και η υποστήριξη και η αλληλοεκτίμηση.

Save

Save

Save