10 Ερωτήσεις στην Μπέσσυ από το Αμπελοτεμάχιο

Το ελληνικό κρασί κάνει σταδιακά αισθητή την παρουσία του στην παγκόσμια αγορά και η Μπέσσυ με το Αμπελοτεμάχιο, μοιράζεται τη δική της ιστορία, που κάνει το κρασί της μοναδικό… 

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που μας έδωσε ώθηση στο ξεκίνημά μας.
Κατ’ αρχάς ο τόπος καταγωγής το Λεβίδι, που βρίσκεται μέσα στη ζώνη της Μαντίνειας. Μετά η αγάπη μας για το κρασί. Το μεράκι να δημιουργήσουμε ένα προϊόν για τη δική μας ευχαρίστηση, ένα προϊόν όπως θα θέλαμε να είναι το κρασί που πίνουμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς πολλές παρεμβάσεις αλλά με καλή ποιότητα και βέβαια βιολογικό.
Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Το brand είναι κυριολεκτικά «να το πιείς στο ποτήρι».
Όταν δοκιμάζουμε ένα κρασί, θα θέλαμε να ξέραμε «από πού κρατάει η σκούφια του». Κάποιες πληροφορίες για την περιοχή, το αμπελοτόπι, την καλλιέργεια, τον τρύγο κλπ.
Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: συγκεκριμένο αμπελοτόπι (που έχει δώσει το όνομα στο κρασί), μικρές παραγωγές και αριθμημένες φιάλες. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε και να σας δείξουμε κι από κοντά το αμπέλι που παράγει αυτόν τον οίνο!

vineyard-211

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Το ξεκίνημα ήταν όμορφο και ρομαντικό. Να δημιουργήσουμε ένα ωραίο κτήμα να φτιάξουμε έναν ωραίο οίνο. Στην πορεία εμφανίζονταν διάφορες δυσκολίες, που έπρεπε να αντιμετωπίζονται. Η οικονομική κρίση που δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον οίνο, η γραφειοκρατία που εμπλέκεται παντού σε όλες τις φάσεις της παραγωγής και βέβαια η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης…

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Οι γνώστες λένε: «Τα μεγάλα κρασιά γίνονται στ’ αμπέλι». Γι’ αυτό η καλλιέργεια του κτήματος γίνεται αποκλειστικά από εμάς, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να έχουμε άριστη πρώτη ύλη. Αυτό, σε συνδυασμό με μία πολύ προσεκτική οινοποίηση, χρησιμοποιώντας τις πρώτες πιέσεις και με ελάχιστες παρεμβάσεις, έχουμε ένα προϊόν φυσικό, ποιοτικό και πιστοποιημένο βιολογικό.

final 07

Πες μας για τις πρώτες ύλες…
Η πρώτη ύλη, το πιο σημαντικό στοιχείο! Γι’ αυτό επιλέξαμε το Αμπελοτεμάχιο 3511738211, το οποίο βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της ζώνης Μαντίνειας με 675 μέτρα υψόμετρο, το οποίο σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής, την ελαφρά κλίση του εδάφους, που δεν αφήνει τα νερά να λιμνάσουν και την προσεγμένη καλλιέργεια μας δίνει, ναι μεν χαμηλή στρεμματική απόδοση, αλλά άριστη ποιότητα σταφυλιών.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για το προϊόν σου…
Κατ’ αρχάς ο λευκός ξηρός οίνος «Αμπελοτεμάχιο 211» είναι γαστρονομικός. Συνοδεύει υπέροχα ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα, ποικιλία τυριών και ζυμαρικά με λευκή σάλτσα. Επίσης, μπορεί να συνοδέψει και γλυκά όπως λευκές τούρτες. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη χρήση του σε συνταγές μαγειρικής, που απαιτούν λευκό κρασί. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως ένα καλό και όχι πολυφορεμένο κρασί, είναι πάντα ένα «ψαγμένο» δώρο!
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Σαφέστατα οι Έλληνες παραγωγοί, είναι οι πρώτοι που συμβάλλουν θετικά στην επίλυση της κρίσης. Χρειάζεται όμως επιμονή στην προσπάθεια…

grapes

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Αν η ερώτηση ήταν: Τι δυσκολίες ΔΕΝ αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός, θα σας απαντούσα πιο εύκολα. Αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον, αθέμιτος ανταγωνισμός, γραφειοκρατία, υψηλή φορολογία, ελλείψεις και πολλά άλλα…

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η φιλοσοφία της Wise Greece ήταν κοντά στις δικές μας σκέψεις. Μια συνεργασία που μπορεί να βοηθήσει όλους. Τον παραγωγό καθώς και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης, είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας μας, η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, που μέσα από τις προσπάθειες της Wise Greece επιτυγχάνεται κι αυτό. Καλή επιτυχία στο έργο της Wise Greece!