10 Ερωτήσεις στην Πηνελόπη από το Makara

Η σχέση αγάπης με τη φύση, δημιουργεί μικρά αριστουργήματα! Ας γνωρίσουμε την Πηνελόπη, που “κρύβεται” πίσω από το Ελαιόλαδο Makara Grove και μας διηγείται την ιστορία της από τη Λέσβο, μέσα σε 10 ερωτήσεις…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο; 
Από μικρή είχα μια δυνατή σχέση αγάπης με τη φύση και ερεθίσματα από την άμεση οικογένειά μου, που κρατούσε την παράδοση του νησιού στην καλλιέργεια της ελιάς. Όταν σπούδασαν τα παιδιά μου και ο σύζυγός μου συνταξιοδοτήθηκε από το φαρμακείο του, αποφάσισα να κάνω πράξη το καταλαγιασμένο πάθος μου για τους ελαιώνες μου, με την άμεση και ενεργό συμμετοχή μου στον πρωτογενή τομέα.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Το Makara Grove ήταν θα έλεγα αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης σκέψης όλων μας οικογενειακώς, και ιδίως του αρχιτέκτονα γιου μου, ο οποίος επιμελήθηκε και σχεδιαστικά τις συσκευασίες. Ο Μακαρεύς, ο μυθικός βασιλιάς της Λέσβου και υιός του ήλιου δε θα μπορούσε να μην είναι η εκπροσώπηση του χρυσαφένιου χρώματος του ελαιολάδου, που παράγουν τα ελαιοκτήματα μου. Το brand δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβολίσει την αγάπη μας για τον τόπο της Λέσβου και την πίστη ότι με επιμονή και μεράκι μπορεί να αναδειχτεί η ποιότητα του τόπου μας!

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκίνησα με αυτά που ήξερα, μ’ αυτά που έμαθα, με τη βοήθεια της πείρας ετών από την οικογένειά μου, ιδίως του 88χρονου πατέρα μου, την αμέριστη βοήθεια και συμμετοχή του γιου μου σε όλη τη διαδικασία και όλα τα στάδια της παραγωγής. Οι δυσκολίες ήταν και είναι αρκετές. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Λέσβου, προσθέτουν μία πρόκληση στη συλλογή του καρπού, ο προγραμματισμός που πρέπει να τηρείται για να έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, οι καιρικές συνθήκες που αισθάνεται κανείς συχνά σαν σπίτι χωρίς στέγη, όλα αυτά είναι δυσκολίες που συναντάω καθημερινά…

photo bottles1

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Τα προϊόντα που παράγω με πραγματικό μόχθο, απεριόριστη αγάπη και φροντίδα, προσοχή και μεράκι, αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα πλούσια αρώματα, η δυνατή και ελαφρώς πικάντικη γεύση τους που, προκαλούν απολαυστικές παρεμβάσεις στους γευστικούς μας κάλυκες!
Η γεύση, το άρωμα και η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι που τα κάνουν διαφορετικά.

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες; 
Η ποικιλία των ελιών είναι η κολοβή, γηγενής ποικιλία της Λέσβου και επίσης η Αδραμυτινή. Ο ίδιος ο ελαιώνας αποτελείται από δέντρα εκατονταετιών, είναι ημιορεινός και κοντά στη θάλασσα, με αυτοφυή αρωματικά φυτά, άγριο θυμάρι, άγρια ρίγανη και άγριες λεβάντες, τα οποία ενισχύουν τα πλούσια αρώματα του ελαιολάδου.
Με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση μαζεύουμε τον καρπό μόνο από τα δέντρα, με ψυχρή έκθλιψη σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, γίνεται η ελαιοποίηση και με το να είμαι συνεχώς παρούσα σε κάθε στάδιο επεξεργασίας των ελιών καταφέρνω να πετύχω να μπορέσουν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο, όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Θα έλεγα ότι κάθε προϊόν έχει το δικό του χαρακτήρα. Το αγουρέλαιο είναι δυνατό, πλούσιο σε Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη, ανώτερα του μέσου όρου διεθνώς (διακρίθηκε με ασημένιο έπαινο στην Αρχαία Ολυμπία), ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τις γήινες μυρωδιές και γεύσεις (βραβευμένο δύο χρονιές από το κοινό στις Gourmet Olive Oil Exhibitions).
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό μας είναι πιο οικείο στη συμπεριφορά του, χωράει στην αγκαλιά του περισσότερου κόσμου, με σχεδόν άριστες κριτικές, όπου το έχω παρουσιάσει.

 

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές, συνταγές)
Εκτός από τη χρήση του στην κλασική κουζίνα, προτείνουμε να καταναλώνεται ώμο, σε φρέσκιες σαλάτες, πάνω από φρέσκο ψάρι ακόμη και επάνω από μια ψημένη φέτα ψωμιού με αλάτι και ρίγανη, η καπιράδα που λέμε στη Λέσβο, ώστε να αναδυθούν τα αρώματα και να γίνει νοητικά μια εκδρομή στη φύση. Η κατανάλωσή του ελαιολάδου ωμού, βοηθάει φυσικά να διατηρηθούν τα ευεργετικά για την υγεία χαρακτηριστικά του και να θωρακίσει τον οργανισμό. Στο χώρο της κοσμητολογίας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, για την παρασκευή σπιτικών κρεμών προσώπου, σαπουνιού κλπ.

 
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Δε μπορώ να πω αν κάνουν τη διαφορά, εκείνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι υπάρχουν πραγματικά εκπληκτικοί παραγωγοί στη χώρα μας. Στο μικρό χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με το λάδι μου και τις συμμετοχές μου σε εκθεσιακούς χώρους, εξεπλάγην με την ποιότητα και την αισθητική των Ελλήνων παραγωγών. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό που διαφοροποιεί τα προιόντα των Ελλήνων παραγωγών είναι τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και εκεί πρέπει να εστιάσουμε και αυτά να αναδείξουμε. Αυτό μπορεί να μας κάνει ανταγωνιστικότερους στο χώρο της σωστής διατροφής, της Μεσογειακής και της ελληνικής κουζίνας.

makara booth
Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Οι δυσκολίες είναι αναμφίβολα πολλές. Η εξωστρέφεια, η αναζήτηση αγορών, ο μεγάλος ανταγωνισμός και το ότι πολλοί καταναλωτές είναι στο στάδιο της πρώιμης βασικής παιδείας όσον αφορά τη διατροφική αξία ενός προϊόντος. Οι οικονομικές δυσκολίες, στρέφουν επίσης τον κόσμο σε κατανάλωση υποκατάστατων. Όμως πιστεύω στο προϊόν μου και κάνοντας μικρά σταθερά βήματα πιστεύω βαδίζω σε καλό δρόμο.

 
Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece; 
Γιατί η Wise Greece είναι μια εκπληκτική ιδέα που προσφέρει σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ευαισθητοποιεί τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς και τα ποιοτικά προϊόντα της Ελλάδος να γίνουν γνωστά σε ένα ευρύτερο κοινό. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η θέληση, η συνεργασία και το όραμα.