10 ερωτήσεις στον Γιάννη και τη Χριστίνα από την Tzekos Herbs

Αγαπούν τα βότανα που παράγει η ελληνική γη και τους “συμπεριφέρονται” με τον καλύτερο τρόπο, που ξεκινά από την καλλιέργεια και καταλήγει στις εξαιρετικές συσκευασίες και τα σημαντικά βραβεία γεύσης που έχουν κατακτήσει! Ας γνωρίσουμε τα αδέρφια πίσω από την Tzekos Herbs…

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Πώς ξεκινήσατε; Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με το τρόφιμο;
Είμαστε δύο αδέρφια που δεν είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν με τη γη, ακόμα και τα βότανα τα γνωρίσαμε πρώτα ψάχνοντας φυσικούς τρόπους να προστατέψουμε τον λαχανόκηπο στο σπίτι. Φυτέψαμε λοιπόν περιμετρικά του κήπου βότανα, τα οποία λειτούργησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά! Αν και δεν είχαμε καμία σχέση με τον αντικείμενο, η περιέργεια για αυτά τα φυτά μας οδήγησε σε κύκλο σεμιναρίων για τα αρωματικά φυτά. Στη συνέχεια άρχισε μια μεγάλη αναζήτηση για την κατάλληλη γη, όπου θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε όσο πιο φυσικά γίνεται βιολογικά βότανα και έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια που παρέσυρε όλη την οικογένεια!

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;
H δημιουργία του κτήματος προέκυψε μέσα από το έντονο ενδιαφέρον μας για τη φύση και το πώς συμβάλλουν στην υγεία και τη διατροφή μας τα αγαθά της. Τα φυτά που καλλιεργούμε, αποτελούν ποικιλίες γνωστές για τη θεραπευτική και διατροφική τους αξία από την αρχαιότητα, έτσι θέλαμε να αναπτύξουμε ένα brand με προϊόντα υψηλής ποιότητας με μια ταυτότητα που να μεταδίδει με τη μέγιστη δυνατή απλότητα και αμεσότητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγχειρήματος. Η θεραπευτική φύση των αρωματικών αυτών φυτών οδήγησε στην αναφορά στην καθαρότητα της σχεδιαστικής γλώσσας των φαρμακευτικών προϊόντων.

tzekos
Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Ξεκινήσαμε όπως προανέφερα με την αναζήτηση της γης, η οποία ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μέρος για μια βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η πρώτη μεγάλη δυσκολία ήταν η ίδια η καλλιέργεια, καθώς ήταν κάτι που δεν το γνωρίζαμε στην πράξη. Πετυχαίνοντας αυτό, προχωρώντας σε κάθε νέο βήμα συναντάμε δυσκολίες, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τις ξεπερνάμε και να μαθαίνουμε από αυτές.

 

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Το πιο βασικό, είναι η φροντίδα της καλλιέργειας, που γίνεται με εντελώς φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, τα ζιζάνια που φυτρώνουν γύρω από τα βότανα δεν ξεριζώνονται, αλλά κόβονται ώστε οι ρίζες τους να παραμείνουν μέσα στο έδαφος, καθώς συγκρατούν το νερό. Επίσης, όλες οι εργασίες γίνονται με τα χέρια, από τη συγκομιδή μέχρι την επεξεργασία, κατά την οποία τα φρέσκα βότανα δένονται σε ματσάκια, τα οποία στη συνέχεια αποξηραίνονται φυσικά σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο. Ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να δουλεύουμε είναι που μας επιτρέπει να κρατάμε τα βότανα εντελώς αγνά και έτσι και με πιο ισχυρό άρωμα και γεύση. Για αυτό το λόγο άλλωστε, αρκετά από τα προϊόντα μας έχουν κατακτήσει ανώτερα Βραβεία Γεύσης, όπως το Great Taste Award.

 
Πείτε μας για τις πρώτες ύλες;
Οι πρώτες ύλες είναι τα ίδια τα προϊόντα που παράγουμε. Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της δουλειάς αυτής, είναι ότι πραγματικά τα προϊόντα μας τα προσφέρει η φύση και απαιτείται ελάχιστη επεξεργασία από εμάς!

Ρίγανη Tzekos herbs

Υπάρχουν κάποια προϊόντα που ξεχωρίζετε;
Κάθε βότανο έχει τις ιδιότητες του και τον χαρακτήρα του. Το τι θα επιλέξει κανείς, εξαρτάται και από τη διάθεση του. Μαγειρεύουμε με ρίγανη όταν θέλουμε κάτι έντονο και περιπετειώδες, αλλά με το θυμάρι για πιο γλυκιά και “μελένια” γεύση, πίνουμε ζεστό ρόφημα φασκόμηλου για γεύση με περισσότερο βάθος και μελισσόχορτο για ελαφρύ άρωμα λεμονιού…

 

Δώστε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σας (τρόποι χρήσης, συμβουλές, συνταγές)
Τα αρωματικά φυτά είναι πολύτιμα στο μαγείρεμα, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν ένα γευστικό τσάι. Όταν κάνετε ρόφημα από βότανα, προτιμήστε τα σε ελεύθερη μορφή και όχι σε φακελάκι, καθώς έτσι τα φύλλα και άνθη των βοτάνων μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να αποδίδουν πιο αποτελεσματικά τα συστατικά τους στο νερό, δίνοντας πιο πλούσια και γεμάτη γεύση. Επίσης, δοκιμάστε το βοτανικό τσάι και κρύο, κάντε μια μεγάλη ποσότητα και κρατήστε την παγωμένη στο ψυγείο. Ιδανική λύση για τις μεγάλες ζέστες!
Στο μαγείρεμα να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να τα προσθέσετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ώστε να υπάρχει χρόνος να εμποτίσουν το φαγητό. Τέλος, πολλές φορές μερικά βότανα τα έχουμε στο μυαλό μας μόνο ως καρυκεύματα που νοστιμίζουν το φαγητό, όπως το θυμάρι, το οποίο όμως μπορεί να το πιεί κανείς ως ρόφημα (ιδανικά σε συνδυασμό με άλλα σε ένα μείγμα) και είναι ότι πιο κατάλληλο όταν μας ταλαιπωρεί ο λαιμός! Επίσης, αντίστροφα, το φασκόμηλο ίσως το ξέρουμε περισσότερο ως ρόφημα, αλλά είναι εξαιρετικό και στο φαγητό, ειδικά σε σάλτσες.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Αυτό είναι σίγουρα κάτι που ελπίζουμε για το μέλλον! Το ιδανικό θα ήταν, μέσα από την γέννηση νέων αξιόλογων προσπαθειών αυτή την περίοδο, να αναδειχθεί το ελληνικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Η βασικότερη δυσκολία είναι το αφιλόξενο κράτος, αλλά και η έλλειψη συλλογικότητας.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece;
Συμμετείχαμε στην Κίνηση από τότε που πρωτοξεκινήσαμε, θέλοντας να στηρίξουμε μια έξυπνη προσέγγιση στη βοήθεια των συνανθρώπων μας, αλλά και να βοηθηθούμε. Χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε με ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και είναι για εμάς μεγάλη ικανοποίηση να ξέρουμε, ότι ένα μέρος του κόπου μας συμβάλλει σε ένα καλό σκοπό.