10 ερωτήσεις στον Δημήτρη και τον Παύλο από την Adam Herbs

Δύο νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τα βιολογικά βότανα και κλείνουν σε πολύχρωμες εντυπωσιακές συσκευασίες, το άρωμα της Ελλάδας! Ας γνωρίσουμε μέσα σε 10 ερωτήσεις τον Δημήτρη και τον Παύλο και τα υπέροχα βότανά τους…

 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Πώς ξεκινήσατε; Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με το τρόφιμο;
Στην Adam village πιστεύουμε στην υπεραξία της επιχειρηματικότητας με καινοτομίες. Η γενιά μας δεν έχει δικαίωμα να περιμένει δημόσιες προκηρύξεις! Είμαστε «καταδικασμένοι» να τολμήσουμε. Έτσι αποφασίσαμε να επενδύσουμε τις γνώσεις από τις σπουδές μας (οικονομικά, διοίκηση, νέες τεχνολογίες) στη δημιουργία μιας επιχείρησης τυποποίησης και εμπορίας ελληνικών βιολογικών τροφίμων. Πρώτη μας σειρά η Adam village Herbs. Η τυποποίηση και η εμπορία βοτάνων.
Η ιδέα γεννήθηκε στους μυρωδάτους κήπους των σπιτιών των γιαγιάδων μας! Ερευνήσαμε, συμβουλευτήκαμε, μελετήσαμε όσο μπορούσαμε τη διεθνή αγορά και δοκιμάσαμε ένα πρώτο business plan. Στην πορεία η ιδέα έγινε επιχειρηματικός στόχος.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;
Το “Adam village Herbs” προέρχεται από το χωριό Αδάμ που βρίσκεται έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, σε έναν οικείο κήπο, ανάμεσα σε λουίζες και μελισσόχορτα γεννήθηκε η πρώτη ιδέα. Σκεφτήκαμε ότι το όνομα του χωριού μπορεί να σταθεί στην ξένη αγορά, παραπέμποντας στους κήπους μιας αρχέγονης αγνότητας… Και να θυμίζει και σε εμάς πάντα τη δική μας αρχή!
Όταν αποφασίσαμε να εργαστούμε με επιχειρηματικούς όρους, αυτοδεσμευτήκαμε ότι θα συλλέγουμε ό,τι πιο αγνό, φρέσκο και καθαρό χαρίζει η ελληνική γη, δηλαδή τα βουνά μας και τα λιβάδια μας…

 

Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Παρότι “η Ελλάδα των αποφάσεων” φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κατανοεί τη σημασία των ελληνικών βοτάνων, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει για να προκληθούν συνέργιες που μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγές κλίμακας και στην απαραίτητη σταθερή ελληνική παρουσία των συσκευασμένων προϊόντων σε εμπορικά δίκτυα του εξωτερικού. Και βέβαια υπάρχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις όχι από το πρώτο, αλλά πολύ πριν το πρώτο ευρώ…

 

adam herbs

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Στην Adam Village μεγάλο μας όπλο είναι η ποιότητα των προϊόντων, που περνούν από επίμονους ελέγχους, αλλά και η συσκευασία. Προσέχουμε την αισθητική στην παρουσίαση, φροντίζουμε να είναι πολύγλωσση και με πολλές πληροφορίες για τις παραδοσιακές χρήσεις, αλλά και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιότητες καθενός προϊόντος ξεχωριστά. Τολμούμε να πούμε ότι αρκετά γρήγορα βρεθήκαμε σε απαιτητικά ράφια στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης…

 

Πείτε μας για τις πρώτες ύλες;
Τα βότανά μας επιλέγονται με μεγάλη προσοχή από μικρές βιολογικές παραγωγές, που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Ξεκινήσαμε με τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, τη λουίζα και το μοναδικό τσάι του βουνού. Σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τη σειρά με το υπέροχο φλαμούρι (τίλιο), μελισσόχορτο, δάφνη, τσουκνίδα, φλισκούνι, δυόσμο και φύλλα ελιάς.

adam herbs

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σας που ξεχωρίζουν;
Εμείς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο από τα βότανα μας, όμως το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης, έχει τελευταία αξιοσημείωτη, σε σχέση πάντα με το παρελθόν, ζήτηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ιδιαιτέρως μετά τις επιστημονικές ανακοινώσεις για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Βέβαια ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς, καθώς ο σιδερίτης κατέχει ελάχιστο μερίδιο στην τεράστια αγορά της καθημερινής κατανάλωσης τσαγιού στον κόσμο. Αλλά για εμάς, αυτή είναι και η πρόκληση, η επιχειρηματική ευκαιρία.

Δώστε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σας (τρόποι χρήσης, συμβουλές, συνταγές)
Από τα αρχαία χρόνια, τα βότανα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και τα μοναδικά οφέλη τους στην υγεία. Είναι εύκολη η χρήση τους και εντυπωσιάζουν είτε ως καρυκεύματα είτε ως αφεψήματα. Όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, γιαυτό και πρέπει να προσέχουμε τις αναγραφόμενες ενδείξεις.
Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Απαραίτητη σχεδόν καθημερινά στην ελληνική, αλλά και ευρύτερα στην μεσογειακή διατροφή, είναι όμως… άγνωστη ως αφέψημα! Εάν η γεύση της σας φαίνεται πικρή, δοκιμάστε τη με λίγη στέβια στο πρωινό σας και θα νιώσετε την τονωτική της δράση.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Ναι αλλά υπό προϋποθέσεις. Η χώρα μας με τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες και τη μεγάλη βιοποικιλότητα παράγει προϊόντα που ξεχωρίζουν. Η Γαλλία για παράδειγμα κάνει εθνική πολιτική με τη λεβάντα, αλλά υπάρχουν εταιρίες που ζητούν ελληνική. Τα καρύδια μας, παρότι η ελληνική παραγωγή είναι μικρή, γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό, όπως και τα φιστίκια μας. Το ελληνικό χαμομήλι είναι περιζήτητο και παρόλα αυτά, πέρσι υπήρχε έλλειψη, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υποδομές για συλλογή. Οι ατομικές προσπάθειες δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα εάν δεν συνοδευτούν από σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια ομάδων παραγωγών, καθώς είναι γνωστό ότι ο ελληνικός κλήρος είναι μικρός, εάν δεν υπάρξει στοχευμένη προβολή των προϊόντων και κέντρα ενημέρωσης αγροτών και μεταποιητών για τις τάσεις της αγοράς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η υποστήριξη της καινοτομίας προϊόντων δεύτερης μεταποίησης, με βάση τα ελληνικά βότανα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Υψηλό κόστος παραγωγής που κάνει τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά στην τιμή τους, απουσία σταθερής συμβουλευτικής υποστήριξης για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την καλλιέργεια ενδημικών σπάνιων ειδών υψηλής διατροφικής αξίας, απουσία κεντρικών σχεδίων προβολήςτων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό κ.α.
Εάν επιθυμούμε πραγματικά ως χώρα να δούμε νέους και πετυχημένους επιχειρηματίες, θα πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον πρωτογενή τομέα με αποσπασματικότητα. Δεν αρκεί να έχουμε τα καλύτερα προϊόντα, εάν δεν διαθέτουμε βάσεις δεδομένων των τάσεων της αγοράς στο εξωτερικό και δυνατότητες προσέγγισης των μεγάλων εμπορικών δικτύων. Δεν αρκεί να υλοποιούμε καινούρια προγράμματα ΕΣΠΑ εάν δεν υπάρχουν follow up όλων των προηγούμενων…

adam herbs

Γιατί επιλέξατε να συμμετέχετε και να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece;
Γιατί έχουμε ανάγκη να υποστηριχθούμε και να υποστηρίξουμε προτάσεις έξυπνες, σύγχρονες και με συνδυαστικά αποτελέσματα. Γιατί χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε με εντιμότητα, πιστεύοντας ότι κάτι μικρό προσφέρουμε και εμείς στο κοινωνικό πρόγραμμα της Wise Greece. Και γιατί η Wise Greece ανοίγει δυναμικούς δρόμους προβολής των ελληνικών προϊόντων!