10 ερωτήσεις στους Χάρη και Μάριο από τη Salt Odyssey

Μία πολυβραβευμένη εταιρεία με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει τα πιάτα μας πιο ενδιαφέροντα! Η Salt Odyssey παράγει ιδιαίτερα αλάτια, σε όποια μορφή μπορεί να φανταστεί κανείς… Ας την γνωρίσουμε!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Πώς ξεκινήσατε; Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με το τρόφιμο;
ΧΑΡΗΣ: Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2008. Ξεκινήσαμε να προωθούμε προϊόντα ανώτερης ποιότητας σε καταστήματα υγιεινών τροφών και βιολογικών προϊόντων. Προϊόντα με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, σε προσεγμένη συσκευασία και τιμή, που σέβεται τον καταναλωτή. Βλέποντας έλλειψη στην αγορά από ποιοτικά αλάτια και λατρεύοντας τα αρώματα και τις γεύσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων, δημιουργήσαμε τη σειρά αλατιών “Salt Odyssey”.
ΜΑΡΙΟΣ: Η ενασχόληση μας με τα τρόφιμα είναι οικογενειακή υπόθεση. Διατηρούμε καταστήματα και εργαστήριο παραγωγής υγιεινών τροφών στη Θεσσαλονίκη από το 1982!

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;
ΧΑΡΗΣ: To brand “Salt Odyssey” φτιάχτηκε για να διαδώσει τα ποιοτικά Ελληνικά αλάτια σε όλον τον κόσμο. Η «Οδύσσεια», το πασίγνωστο Ομηρικό έπος, συμβολίζει για εμάς το ταξίδι της ανακάλυψης νέων γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.
ΜΑΡΙΟΣ: Επειδή το brand δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση για εμάς συμβολίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας σήμερα, για να μπορέσει να βοηθήσει στην πρόοδο της χώρας του και στην έξοδο από τις δύσκολες καταστάσεις.

alatia
Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
ΜΑΡΙΟΣ: Όταν ξεκινήσαμε την “Salt Odyssey” είχαμε ήδη αρκετή πείρα στο χώρο του αλατιού. Ήμασταν η εταιρεία που κυκλοφόρησε το πρώτο 100% Ελληνικό αλάτι στην αγορά, το αλάτι Μεσολογγίου. Μετά από αρκετή έρευνα, επαφές και δοκιμές επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τα προϊόντα μας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν να βρούμε συνεργάτες, που όχι μόνο παράγουν άριστο τελικό προϊόν, αλλά αγαπούν αυτό που κάνουν και τρέφουν σεβασμό για τον καταναλωτή που θα επιλέξει να καταναλώσει τα προϊόντα τους.
ΧΑΡΗΣ: Επίσης έπρεπε οι συνεργάτες που θα επιλέξουμε να έχουν υπευθυνότητα και να κατανοούν τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις συνεργασιών με πελάτες του εξωτερικού.

 
Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;
ΧΑΡΗΣ: Το ξεχωριστό των προϊόντων μας είναι ότι είναι πρωτοποριακά, δεν είναι αντιγραφή κάποιας συνταγής που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά. Όλα τα αλάτια μας είναι ακατέργαστα, δεν χρησιμοποιούμε τα χημικά πρόσθετα που υπάρχουν στο κοινό αλάτι. Η προσέγγισή μας στην παραγωγή είναι πάντα φυσική ή παραδοσιακή και όπου υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποιούμε βιολογικές πρώτες ύλες.
ΜΑΡΙΟΣ: Είμαστε η πιο βραβευμένη εταιρεία στον χώρο των αλατιών παγκοσμίως με 22 διεθνή βραβεία και διακρίσεις!

 

Πείτε μας για τις πρώτες ύλες;
ΜΑΡΙΟΣ: Η βασική μας πρώτη ύλη είναι το ποιοτικότερο Ελληνικό αλάτι, το αλάτι Μεσολογγίου. Σε μια αγορά που κυριαρχούσαν τα επεξεργασμένα αλάτια του σούπερ μάρκετ, το αλάτι Μεσολογγίου κέρδισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι το πρώτο 100% Ελληνικό αλάτι που κυκλοφόρησε στην αγορά και έχει την “αλατότητα” που λείπει από το κοινό αλάτι, χωρίς να περιέχει χημικά πρόσθετα. Οι υπόλοιπες πρώτες ύλες, διαλέγονται με γνώμονα τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα), την πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργειά τους (βότανα, σουσάμι) ή την παραδοσιακή επεξεργασία τους (καπνιστή πάπρικα).
ΧΑΡΗΣ: Επίσης φροντίζουμε οι πρώτες ύλες να είναι Ελληνικής προέλευσης. Είμαστε από τις λίγες εταιρίες που χρησιμοποιούμε Ελληνικό βιολογικό σουσάμι (Έβρου) στα προϊόντα μας!

salt odyssey

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σας που ξεχωρίζετε;
ΧΑΡΗΣ: Εγώ θα ξεχώριζα το μοναδικό Ελληνικό καπνιστό αλάτι με φυσικό κάπνισμα με ξύλο οξιάς (με διακρίσεις σε 3 διαφορετικούς διαγωνισμούς και αξιολογήσεις) καθώς και το αλάτι με ρίγανη Κρήτης και σουσάμι Έβρου (πλατινένια διάκριση στον διαγωνισμό Olymp awards και 2 αστέρια στην αξιολόγηση του iTQi στις Βρυξέλλες!)
ΜΑΡΙΟΣ: Εγώ, ως διαιτολόγος, θα ξεχώριζα το υποκατάστατο αλατιού “από Καρδιάς” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν το κοινό αλάτι.

 
Δώστε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σας (τρόποι χρήσης, συμβουλές, συνταγές)
ΜΑΡΙΟΣ: Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για την ωφελιμότητα του ακατέργαστου θαλασσινού αλατιού σε σχέση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι και να πληροφορηθούν για συνταγές και τρόπους χρήσης στην ιστοσελίδα μας.

 
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
ΧΑΡΗΣ: Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς και τα Ελληνικά προϊόντα είναι τεράστιες. Η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι να παράγουμε σε μόνιμη βάση, προϊόντα ανώτερης ποιότητας, να φροντίζουμε να διαφημίζουμε την εικόνα της χώρας μας με τα προϊόντα που διαθέτουμε και να εξυπηρετούμε τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό με επαγγελματισμό και συνέπεια. Η νέα γενιά επιχειρηματιών, έχει πλέον καταλάβει ότι θα πρέπει να εργαστεί σκληρά σε όλους τους τομείς μιας επαγγελματικής συνεργασίας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς και να κάνει τη διαφορά μέσα στην κρίση.

alati kapnistoΤι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
ΧΑΡΗΣ: Η κυριότερη δυσκολία στην Ελληνική αγορά είναι η αντιμετώπιση του “κακού ανταγωνισμού”. Προϊόντα που παρασκευάζονται σε αποθήκες, χωρίς τις κατάλληλες άδειες και πιστοποιήσεις ή προϊόντα με πρώτες ύλες αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας κυκλοφορούν παντού. Η απάντησή μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας, με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και η επιβεβαίωση της ποιότητάς τους με συμμετοχή σε διαγωνισμούς αξιολόγησης τροφίμων.
ΜΑΡΙΟΣ: Στο εξωτερικό αντιμετωπίζουμε τη δυσπιστία ως προς την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών κάποιας μεγάλης αγοράς καθώς και τη δυσφήμηση της αξιοπιστίας των Ελλήνων από κάποιους κακούς επαγγελματίες.

 

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece;
ΧΑΡΗΣ & ΜΑΡΙΟΣ: Η Wise Greece μας έδωσε την ευκαιρία να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε κοινωνικά θέματα, αλλά και των καταναλωτών, για στροφή στα Ελληνικά προϊόντα, θα βοηθήσουν την χώρα μας να προχωρήσει μπροστά!