10 Ερωτήσεις στους δημιουργούς της εταιρείας EN MANI

Μία οικογενειακή εταιρεία, που χρησιμοποίησε μία πρώτη ύλη που για χρόνια ήταν ξεχασμένη, το φραγκόσυκο, για να δημιουργήσει μία σειρά από θρεπτικούς και νόστιμους χυμούς που προσφέρουν πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό! Ας τους γνωρίσουμε μέσα σε 10 ερωτήσεις… 

Πες μας λίγα λόγια για εσάς; Πώς ξεκινήσατε; Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με το τρόφιμο;
Η εταιρεία en Mani είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκινήσαμε από κοινού τα τρία αδέρφια, Γιώργος, Γιάννης και Αλέξανδρος Μάγκουρας, με καταγωγή από την Μάνη, το 2013. Ολοι μας μηχανικοί και ο λόγος προφανής: μια τεχνική οικογενειακή επιχείρηση. Ο Γιώργος Μάγκουρας είναι πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, ο Γιάννης είναι Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Αλέξανδρος είναι πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών. Λόγω της κρίσης κάναμε την επιλογή να επεκταθούμε στον πρωτογενή τομέα, θεωρώντας ότι αυτός αποτελεί μαζί με τον δευτερογενή τομέα το μέλλον στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, θέλοντας ταυτόχρονα να καινοτομήσουμε και μετά απο αρκετή μελέτη, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2013 να καλλιεργούμε σε μια έκταση 23 στρεμμάτων στη Μάνη αλόη και φραγκόσυκο, το οποίο στην περιοχή μας αποτελεί ένα τοπικό και παραδοσιακό φρούτο. Τον Ιούλιο του 2015 ιδρύσαμε την εταιρεία μας και φτιάξαμε μια μικρή μονάδα επεξεργασίας για τα προϊόντα μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;
Όταν ήρθε η ώρα της ονομασίας των προιόντων, θελήσαμε μέσα από αυτήν να προβάλουμε ταυτόχρονα την ιστορία και τη σημαντικότητα που έχει για μας τους Μανιάτες αυτό το φρούτο. Να είναι όσο πιο προφανής γίνεται ο τόπος προέλευσης και παρασκευής του, επειδή πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει μεγάλη δυναμική παραγωγής και άλλων προιόντων που σκοπεύουμε στο μέλλον να ασχοληθούμε. Χρησιμοποιώντας τον ελληνικό σύνδεσμο εν, δηλαδή αυτό που γίνεται στην Μάνη, προέκυψε το brand en Mani!

Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Ξεκινήσαμε πολύ σιγά και προσπαθώντας να δημιουργήσουμε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, τα οποία βέβαια να είναι και σε μία τιμή προσιτή στον καταναλωτή. Μετά από αρκετή μελέτη και πειράματα καταλήξαμε σε αυτά τα προϊόντα! Οι δυσκολίες στην αρχή ήταν αρκετές. Αρχικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σχετίζονται με το προϊόν και τη διαδικασία επεξεργασίας του. Το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε γίνει κάποιο αντίστοιχο εγχείρημα στην Ελλάδα έκανε πιο δύσκολο το πρόβλημα, καθώς δεν υπήρχε η τεχνογνωσία. Εν τέλει, τα καταφέραμε να στήσουμε μια μονάδα αρκετά ευέλικτη, η οποία πέρα από το φραγκόσυκο μπορεί να επεξεργαστεί πολλά άλλα προιόντα. Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σχετίζεται με την έλλειψη προϊόντων από Φραγκόσυκο στην ελληνική αγορά, γεγονός που δε βοήθησε να επιταχυνθεί η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, παρόλο που στο εξωτερικό θεωρείται superfood. Άλλο σημαντικό πρόβλημα αποτέλεσε το υψηλό επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα, το οποίο καταφέραμε να μετριασουμε αναπτυσσοντας συνεργασίες με αξιόπιστες και προοδευτικές εταιρείες όπως η Wise Greece.

landscape
Μιλήστε μας μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Νομίζουμε ότι τη βασική διαφορά την κάνει το φρούτο! Το φραγκόσυκο έχει μια ιδιαίτερη και μοναδική γεύση. Επίσης η μίξη με άλλα πιο οικεία στους καταναλωτες προιόντα (πορτοκάλι, λεμόνι, μαστίχα, τζιντζερ και πικραμύγδαλο) δίνει ένα αρκετά καλό και διαφορετικό αποτέλεσμα. Επίσης κάτι διαφορετικό, είναι και η αγαύη, η οποία είναι ένα φυσικό γλυκαντικό υψηλής διατροφικής αξίας, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

Πείτε μας για τις πρώτες ύλες; 
Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την περιοχή της Μάνης, όσο αφορά το φραγκόσυκο, την Λακωνία όσο αφορά τα εσπεριδοειδή και την Ελλάδα τα υπόλοιπα, με μια μοναδική εξαίρεση την αγαύη η οποία δεν παράγεται στην χώρα μας. Όλα είναι βιολογικά ελεγμένα και εξαιρετικής ποιότητας. Για φυσικό συντηρητικό χρησιμοποιούμε λεμόνι και προσθέτουμε λίγη αγαύη, ώστε να επαναφέρουμε την γεύση του φρούτου.

 
Υπάρχουν κάποια προϊόντα που ξεχωρίζετε; 
Δεν ξεχωρίζουμε κάποιο προιό,ν όλα είναι φτιαγμένα με γνώμονα την ποιότητα και την υψηλή θρεπτική αξία. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τις γευστικές συνήθειες του καθενός. Ωστόσο αν κάποιος θέλει να γευτεί το φραγκόσυκο θα δοκιμάσει τον χυμό φραγκόσυκο με αγαύη και αν θέλει ένα προιόν με πολυ μεγάλη θρεπτική αξία θα δοκιμάσει το φραγκόσυκο-πορτοκάλι με αγαύη.

IMG_3969

Δώστε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σας
Να καταναλώνονται δροσερά, με το πρωινό ή μετά το φαγητό. Επίσης είναι πάρα πολύ καλά αναζωγονητικά και δροσιστικά προιόντα και είναι μία εξαιρετική επιλογή μετά από άσκηση ή και στην παραλία. 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Όπως είπαμε και στην αρχή ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας θεωρούμε ότι είναι το μέλλον για την οικονομική ανάκαμψη στην χώρα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να παράγει ποσότητες, αλλά η γη της μπορεί να παράγει πολλά διαφορετικά και αρκετά σπάνια προιόντα, υψηλής διατροφικής ποιότητας και αξίας, τα οποία βεβαία στοχεύουν και σε πολύ συγκεκριμένο καταναλωτικό κοινό, εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο και τα εκτιμάει ιδιαίτερα.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece;
Πιστεύουμε ότι αύτο που κάνει η Wise Greece έχει άμεση σχέση με όλες τις παραπάνω ιδέες!  Δηλαδή προωθεί τα Ελληνικά και ποιοτικά προιόντα και χρησιμοποιεί την υπεραξία που αυτά δίνουν στην αγορά για κοινωφελείς σκοπούς. Αυτό από μόνο του νομίζουμε ότι είναι κάτι που δεν μπορείς να μην συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις, γιατί στην Ελλάδα της κρίσης δημιουργεί αξίες και δείχνει έναν δρόμο για το πώς μέσα από την Ελληνική γη και τα Ελληνικά προιόντα, μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρεις έργο στην κοινωνία. Με λίγα λόγια δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.