10 Eρωτήσεις στην Γεωργία και την Αγγέλικα από την Ploos

Δύο νέα κορίτσια, βλέπουν τα σουβενίρ και τα αναμνηστικά από την Ελλάδα… αλλιώς! Δεν συμβιβάζονται με την παλιά αισθητική και προτείνουν νέα σχέδια, που συνδυάζουν την παράδοση του χθες με τον σχεδιασμό του σήμερα. Ας τις γνωρίσουμε…

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Πώς ξεκινήσατε; Πώς σας ήρθε η ιδέα να ασχοληθείτε με τα σουβενίρ;
Η συνάντηση μας, προέκυψε 10 χρόνια πριν στη σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σύρο. Προς το τέλος των σπουδών μας αρχίσαμε να συζητάμε τα μελλοντικά επαγγελματικά πλάνα και πώς αντιμετωπίζεις την οικονομική κρίση, η οποία είχε μόλις ξεκινήσει. Έχοντας κοινό πάθος να αναδείξουμε τη δημιουργική εικόνα της χώρας μας, ξεκινήσαμε την Ploos Design. Η ιδέα των σουβενίρ, προέκυψε σκεπτόμενες πώς μπορούμε να συνδυάσουμε το design που σπουδάσαμε με κάποιον τομέα που στη χώρα μας έχει μέλλον και εκεί μονόδρομος φάνηκε ο τουρισμός που δεν μας διέψευσε!
Βλέποντας τα αναμνηστικά που κυκλοφορούσαν στην αγορά, η πλειονότητα των οποίων έχει ασιατική προέλευση, γρήγορα καταλάβαμε ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό που μπορούσε να καλυφθεί με πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από εμάς για τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας…

Πείτε μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιουργήσατε;
Διαλέξαμε το όνομα Ploos, γιατί στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ταξίδι. Και αυτό, γιατί για εμάς η σχεδίαση αποτελεί ένα πολύ όμορφο ταξίδι που συνεχώς σε γεμίζει με νέες εμπειρίες! Φυσικά η σύνδεση που θέλαμε να έχει το brand μας με την Ελλάδα, μας οδήγησε αυτόματα σε συνειρμούς που σχετίζονταν με το ταξίδι, μιας και ζούμε σε μια χώρα που συνδέεται άρρηκτα με το ταξίδεμα και τη θάλασσα.
Σκοπός μας ήταν η δημιουργία χρηστικών αντικειμένων που έχουν έμπνευση από τη χώρα μας, έτσι ώστε μέσα από αυτά να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας σε όλο τον κόσμο, είτε είναι Έλληνες είτε ξένοι. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων από την αρχή, από πορσελάνινες κούπες και βαμβακερές τσάντες έως t-shirts, μαντήλια και σημειωματάρια έτσι ώστε ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί καθημερινά και να γεμίζει με ευχαρίστηση!

 

ploos design

 

Πώς ξεκινήσατε; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Η αρχή ήταν “δύσκολη” και “εύκολη” ταυτόχρονα. Απο την μια πλευρά ξεκινήσαμε στη βαθιά κρίση, όπου η απαισιοδοξία ήταν διάχυτη στην κοινωνία και στην καθημερινότητά, με τη βιομηχανία της χώρας ανύπαρκτη και με τους ελάχιστους παραγωγούς να είναι δυσεύρετοι. Επίσης, όταν είσαι σε τόσο νεαρή ηλικία (23 ετών) και εμφανίζεσαι ως επιχειρηματίας και γυναίκα, αυτό επιβάλει την άμεση προσαρμογή στην ζούγκλα της αγοράς, ώστε να μπορείς να πείσεις για το όραμά σου και να μπορείς να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Φυσικά, οι γνώσεις μας ναι μεν ήταν στο design και την αντίστοιχη μεθοδολογία που σου δίνει γερές βάσεις σκέψης και ευελιξία στον τρόπο που χειρίζεσαι τις καταστάσεις, όμως δεν παύει να είναι εμπόριο ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που κάνουμε καθημερινά και αυτό δεν στο μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο, οπότε εκεί πέφτεις στα βαθιά. Από την άλλη, την “εύκολη” πλευρά, όταν ξεκινήσαμε μόλις είχαμε αποφοιτήσει και είχαμε πολλή ενέργεια, την οποία την αντλούσαμε από το δυνατό όραμα να αναδείξουμε τη χώρα μας. Έτσι, ξεπερνούσαμε τις όποιες δυσκολίες εμφανίζονταν μπροστά μας.

 

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Όλα τα προϊόντα μας σχεδιάζονται από εμάς, ενώ συνεργαζόμαστε με ελληνικές βιοτεχνίες για την εξολοκλήρου κατασκευή ή μεταποίηση των προϊόντων μας. Το ότι είμαστε πάνω από την παραγωγή των προϊόντων μας, βοηθά στο να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποιότητάς τους, την οποία θέλουμε να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα. Έτσι το προϊόν μας διαφοροποιείται από τα προϊόντα της ευρύτερης αγοράς και χαιρόμαστε που οι καταστηματάρχες και πλέον και το κοινό μας το αναγνωρίζουν. Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε ένα στυλ σχεδίασης που μας χαρακτηρίζει και πολλές φορές μας καθιστά αναγνωρίσιμες για όποιον βρίσκεται στον τουριστικό κλάδο κυρίως, και σίγουρα αυτό βοηθά πολύ στην εξέλιξή μας ως εταιρεία, να είναι δηλαδή το προϊόν μας αναγνωρίσιμο.

note pads

 

Πείτε μας για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε.
Είναι τόσα πολλά τα προϊόντα μας, που οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι εξίσου πολλές! Πάντα όμως επιδιώκουμε οι συνεργάτες με τους οποίους υλοποιούμε τα προϊόντα μας να είναι αξιόπιστοι και πολύ καλοί στη δουλειά τους έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα για τα προϊόντα μας.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σας που ξεχωρίζετε;
Αν και όλα τα σχεδιάζουμε με πολλή αγάπη και κέφι για δημιουργία θα επέλεγα τα σημειωματάριά μας, που αναδεικνύουν τον πλούτο της χώρας μας με όλες αυτές τις πληροφορίες που κρύβουν στις σελίδες τους. Πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί σχολαστικά από εμάς τις ίδιες στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Νομίζω το περιεχόμενο είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν, από τα απλά αναμνηστικά με διακοσμητικό χαρακτήρα. Επίσης, τα φλυτζανάκια του ελληνικού καφέ είναι ένα προϊόν τόσο αγαπητό από τον κόσμο όσο και από εμάς, μιας και βγάζουν προς τα έξω τη φιλοξενία του τόπου μας και όμορφες μνήμες παρέας και συζητήσεων.

Ελληνικά σουβενίρ
Ελληνικά σουβενίρ

Δώστε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σας (τρόποι χρήσης, συμβουλές κ.α.)
Όλα μας τα προϊόντα έχουμε επιλέξει να χαρακτηρίζονται από χρηστικότητα για να μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα σε κάποιον που θέλει να προσθέσει ευχάριστες νότες στον εξοπλισμό του σπιτιού του, να επιλέξει προϊόντα από τη συλλογή μας όπως κούπες κεραμικές, μαξιλάρια σαλονιού, αρωματικά κεριά, πιάτα και πολλά άλλα που έχουν προστεθεί τον τελευταίο καιρό στη συλλογή μας!

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Φυσικά και μπορούν και το έχουν ήδη αποδείξει. Διαβάζουμε καθημερινά για ανθρώπους πετυχημένους που ναι μεν βιώνουν μια πολύ σκληρή πραγματικότητα από τη φορολογία και την οικονομική αστάθεια, αλλά ανταπεξέρχονται με ακόμα πιο αυξημένες πωλήσεις, εξαγωγές και ένα δυναμισμό που διαχέεται και σε όλους εμάς που είμαστε ακόμα στην αρχή της επαγγελματικής μας καριέρας. Την διαφορά την κάνουν με επιμονή στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, την ευελιξία, την δημιουργική σκέψη και πάθος να κάνουν γνωστή τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Δυστυχώς ένα πολύ άσχημο κλίμα της εγχώριας αγοράς, μιας και η αγοραστική κίνηση συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη ψυχολογία που επικρατεί. Ένα κράτος εχθρό που δεν στέκεται πλάι του, αλλά απέναντί του σε κάθε του βήμα. Μια καχυποψία από τους ανθρώπους στο εξωτερικό, λόγω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που επιτέλους αρχίζει να μειώνεται. Και φυσικά οι παραπάνω έρχονται σε συνδυασμό με όλες τις φυσικές δυσκολίες που έχει ένας επιχειρηματίας σε όποια χώρα κι αν ζει (άγχος, κούραση, deadlines κλπ).

Kούπα σε διάφορα χρώματα

Γιατί επιλέξατε να υποστηρίξετε την Κίνηση Wise Greece; 
Γιατί θεωρούμε ότι η θετική προσέγγιση στην βοήθεια των συνανθρώπων μας είναι από τις πιο δημιουργικές προσεγγίσεις που έχουμε δει, γύρω από αυτό το θέμα. Το να αγοράζει δηλαδή κάποιος κάτι που του είναι χρήσιμο και να καλύπτει αυτόματα ανάγκες ενός κοινωφελούς ιδρύματος, αποτελεί για εμάς μια ευχάριστη νέα διάσταση στις δωρεές προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σήμερα. Για το λόγο αυτό είμαστε πολύ περήφανες που με τα προϊόντα μας, μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την τόσο όμορφη πρωτοβουλία. Συνεχίστε έτσι δυναμικά και δημιουργικά το φιλανθρωπικό σας έργο!