10 Ερωτήσεις στον Βασίλη από τη Berryland!

Πίσω από κάθε προϊόν που συμμετέχει στην Κίνηση Wise Greece, υπάρχει ένας παραγωγός που δίνει απλόχερα το μεράκι και την αγάπη του! Ώρα να γνωρίσεις τον Βασίλη από τη Berryland, που στοχεύει στο να κάνει την καθημερινή κατανάλωση superfoods μία απολαυστική συνήθεια!   

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο; Ξεκίνησα το 2012, καθώς παραιτήθηκα από τον ιδιωτικό τομέα, όπου έπαιρνα μισθό 370€ (!) και έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε δυο λύσεις…  η μια έλεγε μένω Ελλάδα και το παλεύω και η άλλη φεύγω για εξωτερικό… Έτσι λοιπόν έψαξα πολύ και κατέληξα στην καλλιέργεια των υπερτροφών και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων εξ αυτών! Έτσι μείναμε Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι από την επιλογή μας αυτή!

 

Πες μας λίγα λόγια για το Berryland. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό τη δημιούργησες; Το Berryland, ήταν το όνομα που έδωσε η σύζυγος σε ένα μικρό αγρόκτημά μας, που καλλιεργούνται κάθε λογής berries… Μου άρεσε σαν ιδέα και έτσι καθιερώθηκε η ονομασία των προϊόντων μας… Έτσι το Βerryland πρεσβεύει τον αγώνα και τους κόπους των προσπαθειών μας, τις αγωνίες και τις ανησυχίες.. Μια μικρή ιδέα που σιγά σιγά μεγαλώνει… Όταν ξεκινήσαμε, σίγουρα δεν περιμέναμε την πορεία μας μέχρι τώρα…

 

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες; Ξεκίνησα με ένα όνειρο… τώρα επιτρέψτε μου να πω ζω το όνειρο! Μοιάζει να έγινε το απίθανο πιθανό… Όταν ξεκίνησα ο γιος μου ήταν ήδη 4 μηνών, ο μισθός των 370€ δεν έφτανε ούτε για τις ανάγκες του μικρού, τότε πείσμωσα και είπα μέσα μου πως τώρα πρέπει να δω τι μπορώ να κάνω… Ξεκίνησα λοιπόν με την ιδέα των καλλιεργειών… και εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν τα δύσκολα… Εγώ δεν ήξερα να φυτεύω, ιδέα δεν είχα. Επίσης δεν είχαμε ούτε εκτάσεις για να φυτέψουμε… Έτσι λοιπόν το ρίσκο ήταν μεγάλο…
Ξεκινώ, παραγγέλνω φυτά και ψάχνω για έκταση… Βρίσκω 10 στρέμματα τα νοικιάζω και ξεκινώ με μπόλικο θράσος… Περιφράξεις, όργωμα εργασίες που πρώτη φορά αντιμετώπισα, και έπειτα φύτευση. Ναι αλλά για το φύτευμα τα δέντρα ήθελαν και νερό… Εδώ φάνηκε η απειρία μου, αφού νοίκιασα χωράφι που δεν είχε νερό! Όμως ούτε σε αυτή τη δυσκολία δεν  λύγισα! Για σχεδόν δυο χρόνια κουβαλούσα με μπιτόνια, οι διπλανοί αγρότες κορόιδευαν και χλεύαζαν… δεν το έβαλα κάτω! Έπειτα ήρθε και μια ιδιόκτητη έκταση όπου εκεί έχουμε πέρα από τα berries μας, μια μικρή επισκέψιμη φάρμα με τα δυο άλογά μας να δεσπόζουν στο χώρο…. Δυσκολίες πολλές καθώς δεν ήμασταν αγρότες. Το πείσμα όμως και η θέληση, μας οδηγούν…

goji berry chiliΜίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά; Αυτή τη στιγμή έχουμε 10 κωδικούς σε προϊόντα διατροφής και σχεδόν 10 σε καλλυντικά από goji berry!  Έχουμε goji berry τουρσί, goji με τσίλι, σάλτσα ντομάτα με goji, ξύδι με ιπποφαές, ξύδι με αρώνια, υποβρύχιο με μυρτίλο και πολλά άλλα! Η διαφορετικότητα των προϊόντων μας έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε συνδυάσει την ελληνική κουζίνα με τις υπερτροφές που καλλιεργούμε. Έτσι έχουν προκύψει ιδιαίτεροι  γευστικοί συνδυασμοί, που κάνουν την κατανάλωση υπερτροφών… απόλαυση!

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες και τις συνταγές σου; Για τις πρώτες ύλες είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος εγώ. Ψάχνω καθημερινά για τις καλύτερες δυνατές συνεργασίες. Ουσιαστικά είμαι της άποψης ότι πρέπει να δουλεύουμε σαν αλυσίδα, δηλαδή καλλιεργεί κάποιος κρεμμύδια και είναι καλό προϊόν, τότε τα παίρνω από εκεί, από άλλον καλλιεργητή ρόδια, λάδι και ούτω καθεξής… Έτσι λοιπόν είμαι σίγουρος πως οι πρώτες ύλες προέρχονται από αγνούς καλλιεργητές και το προϊόν μας είναι ελληνικότατο! Οι συνταγές πρόεκυψαν ύστερα από πολλές ώρες πειραματισμών και συζητήσεων με τα εργαστήριά μας.

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Για όλα αισθάνομαι το ίδιο υπερήφανος και συγκινούμαι κάθε φορά που τα συναντώ σε ράφια καταστημάτων… Ωστόσο αυτή την περίοδο μπορώ να πω πως τα δυο υποβρύχιά μας με το μύρτιλο και με την αρώνια κλέβουν τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο…

 

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου. Το goji τουρσί είναι εξαιρετικό σε myrtiloπράσινη σαλάτα, που μπορεί να συνδυαστεί με κάποιο από τα ξύδια μας και λίγες σταγόνες από το πετιμέζι της Berryland. Επίσης ταιριάζει με φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, όπως επίσης και με χαλούμι. Με τη μαρμελάδα ιπποφαές μπορούμε να σβήσουμε το κοτόπουλό μας, είναι εξαιρετική για τη μαγειρική λόγω της όξινης γεύσης του καρπού… Το goji με chili μπορεί να προσφερθεί σαν ντιπ ή να προστεθεί σε οποιοδήποτε κοκκινιστό, η σάλτσα ντομάτα με goji απογειώνει τις μακαρονάδες μας. Είναι προϊόντα τα οποία μπορούν να ενταθούν στην καθημερινότητα μας και να απολαύουμε τα οφέλη των υπερτροφών.

 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση; Οι Έλληνες παραγωγοί μέσα στην κρίση έχουν κάνει τη διαφορά! Για αυτό και πολλά προϊόντα έχουν κερδίσει τις αγορές του κόσμου και βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουμε κερδίσει το στοίχημα θεωρώ, είναι επιτυχία το υποβρύχιο, το οποίο είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα να έχει κερδίσει την αγορά της Γερμανίας!

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα; Ο Έλληνας παραγωγός σήμερα μόνο δυσκολίες αντιμετωπίζει δυστυχώς… Να μιλήσουμε για τη φορολογία; Φόροι παντού, γραφειοκρατία σε θέματα εξαγωγών και πολλά άλλα… Ωστόσο το πείσμα και η επιμονή μας κρατά στο χώρο και η ελπίδα πως κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός.

 

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece? Μόλις ενημερώθηκα για την Κίνηση της Wise Greece είπα πως ήθελα να γίνω μέλος σε αυτήν την ομάδα. Είναι κάτι που με εκφράζει και το κάνω με όλη μου την καρδιά. Θέλω να συνεισφέρω στον συνάνθρωπο!

 

Μην ξεχνάς! Όσα περισσότερα προϊόντα με το σήμα Wise Greece επιλέγεις για την καθημερινή σου μαγειρική, τόσο περισσότερο βοηθάς την Ελληνική οικονομία, αλλά και εμάς να προσφέρουμε τρόφιμα σε συνανθρώπους μας στα όρια της φτώχειας. Μάθε περισσότερα