10 Ερωτήσεις στον Αλέξανδρο από την Agora

O Aλέξανδρος, αγαπά τις ελληνικές γεύσεις και δημιούργησε το brand Agora που έχει χαρίσει το όνομά του σε προϊόντα ελιάς, ελαιόλαδο, αρωματικά σαπούνια ελαιολάδου κ.α.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη με σπουδές στην Πάτρα (Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων) και μεταπτυχιακές σπουδές στο Cardiff University (Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Κτιρίων). Στην Αγγλία και σε άλλα ταξίδια που είχα κάνει, διαπίστωνα την έλλειψη των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στα καταστήματα. Παράλληλα με τις σπουδές μου, επεξεργαζόμουν την ιδέα ενασχόλησης με τον τομέα τροφίμων, ο οποίος μου κέντριζε ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον…

 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
H ‘Agora’ είναι ο κόσμος του ελαιόλαδου και των υπο-προϊόντων του. Το λάτρευα πάντα αυτό το προϊόν… Οι συνεργάτες μου και εγώ προερχόμαστε από διαφορετικές ειδικότητες με διαφορετικές σπουδές. Αγαπούσαμε πάντα όμως την εμπειρία της γεύσης στον ουρανίσκο. Μέσα από διάφορα ταξίδια είχαμε την τύχη να γευόμαστε διαφορετικές κουλτούρες και εκεί κάπου είδαμε το κενό στην αγορά, για το σύγχρονο ελληνικό ελαιόλαδο. Ένα προϊόν που γνωρίζουμε μόνο κατά 10% σήμερα. Πιστεύω πολύ στο ελαιόλαδο. Νομίζω ότι είναι η βάση μας για όλα στη διατροφή. Κάποια στιγμή σκεφτόμουν ότι αν η Ελλάδα είχε μια συστηματική παραγωγή ελαιολάδου με πλήρη γκάμα προϊόντων, που να διοικείται και να ελέγχεται από ένα ενιαίο φορέα και στρατηγική, θα μας είχε βγάλει από την κρίση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ακόμη παίρνουμε 17λίτρους τενεκέδες χέρι χέρι, υποτιμώντας την προστιθέμενη αξία που μπορεί να μας δώσει το προϊόν.

 agora olive oil

 

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκίνησα μαζί με την ομάδα μου συλλέγοντας: Οτιδήποτε, τρόφιμα ελληνικά ή μη, εμπειρίες, γεύσεις, ταξίδια και πολλά ακόμη ώστε να ολοκληρωθεί στο μυαλό μου το concept της ‘Agora’. Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα μέρος του τελικού οράματος, όπου τις επόμενες εβδομάδες θα περάσουμε και σε νέα δραστηριότητα, το νέο κατάστημα μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων. Οι δυσκολίες σίγουρα πολλές, αλλά δε στάθηκα εκεί. Δυσκολίες υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο πρέπει να μάθεις να ζεις και να επιβιώνεις με αυτές. Κάποιες φορές σκέφτομαι, ότι η κρίση ήταν μια ευκαιρία για εμάς. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια κάναμε βήματα, που πιθανόν να τα κάναμε στα διπλά χρόνια άνευ κρίσης, όχι από επιλογή, αλλά γιατί δεν γινόταν αλλιώς.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Η γκάμα των προϊόντων μας κινείται γύρω από το ελαιόλαδο και απευθύνεται κυρίως σε καταστήματα ειδών παντοπωλείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μιλάμε για ελεγχόμενη παραγωγή, αριθμημένες φιάλες, πιστοποιήσεις διαφόρων φορέων και προσέγγιση ένα ‘σκαλί’ πάνω από αυτό που ονομάζουμε μαζική κατανάλωση.

Πες μας για τις πρώτες ύλες ;
Μια αρχή που έχουμε θέσει από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, ήταν οι άριστες πρώτες ύλες, εκφράζοντας την απλότητα του τελικού προϊόντος. Πιστεύω πολύ στην ‘αφαίρεση’ των πραγμάτων ώστε να δημιουργηθεί στο τέλος κάτι λιτό και εξέχον. Όταν αρχίζει και φλυαρεί ένα προϊόν το μελετούμε από την αρχή. Άλλωστε ένα τυποποιημένο προϊόν, έχει περισσότερες επιλογές παρασκευής για τον αγοραστή, όταν το παίρνει σχεδόν στην αρχική του μορφή. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα βγάλουμε κάτι περίτεχνο στο μέλλον, απλώς τη παρούσα χρονική περίοδο είμαστε σε αυτή τη στρατηγική ανάπτυξης.

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Ξεχωρίζω το βοτανικό σαπούνι πικραμύγδαλο για το σώμα. Είναι το πιο πρόσφατο προϊόν που βγάλαμε και η μυρωδιά του μου γεννά αναμνήσεις. Πριν τη γεύση σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση. Συγκεκριμένα για τη σειρά βοτανικών σαπουνιών μεγάλο ρόλο παίζει και η αφή.

 

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης, συμβουλές)
Για το ελαιόλαδο: Φροντίστε να το διατηρείτε σε μέρος σκιερό και κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας. Χρησιμοποιείστε το στη δημιουργική μαγειρική σας. Αναδεικνύει τα λαχανικά στις σαλάτες και δίνει μοναδική πλούσια γεύση σε μαρινάδες, dressings και σάλτσες. Ωμό, αναδεικνύει τα πλούσια χαρακτηριστικά του και αναδύονται τα αρώματα του. Μια γευστική δοκιμή θα σας πείσει!
Για τις πάστες ελιάς: Προσφέρουν πλούσια ισορροπημένη γεύση με ανάλαφρη υφή. Είναι το ιδανικό άλειμμα για τοστ, σάντουιτς, ορεκτικά και τυριά.
Για τις ελιές: Βιολογικές, ελαφρώς αλατισμένες. Είναι ιδανικές για σαλάτες, μεζέ, σνακ, ορεκτικό, καθώς και για συνοδευτικό ποτών.
Για τα σαπούνια: Πρόκειται για προϊόντα ήπιας φαρμακευτικής δράσης με φυσικά αρώματα που δε χάνονται στο χρόνο. Το καθένα προορίζεται για διαφορετική χρήση ανάλογα με το βασικό του βότανο/άρωμα.

 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Φυσικά! Οι μικροί Έλληνες παραγωγοί, που διαθέτουν μεράκι και αγάπη για την ελληνική γη και όσα αυτή μας προσφέρει, μπορούν να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, αν συνδυαστεί με δημιουργική και αποτελεσματική δουλειά. Όταν δε, προσθέσουν και τεχνογνωσία εκτός από τη φροντίδα τους μπορούν να τα απογειώσουν και να τα κάνουν να ξεχωρίζουν, ακόμα και μέσα στην κρίση. Χρειάζεται αγάπη, σεβασμός στην ελληνική γη, υπομονή και επιμονή. Είμαι ενθουσιασμένος με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και πόσα διαφορετικά πράγματα γεννιούνται σήμερα.

 

elies gemistes Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός σήμερα;
Υπάρχουν διάφορες δυσκολίες, που αφορούν δύο κυρίως τομείς: κρατικοί μηχανισμοί και επιχειρηματικότητα ατόμου. Οι κρατικοί μηχανισμοί στερούνται δημιουργικότητας και βρίθουν γραφειοκρατίας. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψε ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση είναι η ανυπαρξία νόμων που να προστατεύουν τον επιχειρηματία.
Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας δρόμος με 30 επιχειρήσεις εστίασης από μπυραρίες, ταβέρνες μέχρι gourmet εστιατόρια, με αποτέλεσμα να μην αποκτά χαρακτήρα ο δρόμος και να μη μπορεί να προσελκύσει το κατάλληλο κοινό. Όταν κάποιος θέλει να πάει στη μπυραρία, ενοχλείται στην ‘περατζάδα’ του να περνάει από τόσες πολλές επιχειρήσεις που δεν τον ενδιαφέρουν. Όπως αντίστοιχα όταν μια παρέα πάει σε ένα εστιατόριο, θα ενοχληθεί από την υπερβολική φασαρία των διπλανών bars. Θα έπρεπε να υπήρχε προστασία με νομοθεσίες ανά ζώνες και με μέγιστο αριθμό επιχειρήσεων ανά περιοχή.

Η επιχειρηματικότητα του ατόμου ωστόσο αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα, από ότι οι κρατικοί μηχανισμοί. Η κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων, περισσεύει δημιουργικότητας, αλλά στερείται στρατηγικού σχεδιασμού. Στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν πολλές επιχειρήσεις με μεράκι, αλλά είναι ελλιπείς στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια επιχείρηση για να είναι υγιής. Ένας τραγουδιστής τραγουδάει, αλλά βρίσκει στιχουργό για να του γράψει στίχο, συνθέτη για τη μουσική, manager για να τον προωθήσει κλπ. Το model ‘One Man Show’ δε μπορεί να στηρίξει την επιχείρηση για πάρα πολλά έτη. Οι συνεργασίες (άμεσες ή έμμεσες) φέρνουν λογαριθμικά αποτελέσματα στην επιτυχία της επιχείρησης.

 

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Γνώρισα την Κίνηση σχεδόν από την αρχή της. Ήταν για εμένα έκπληξη το ότι μια ομάδα ατόμων αποφάσισε να συνδράμει στην οικονομία του τόπου, βοηθώντας παράλληλα με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο, ευμετάβλητες κοινωνικές ομάδες. Δε ήταν αναγκαίο να το σκεφτώ δεύτερη φορά για να συμμετέχω, μπαίνεις κατευθείαν και εσύ στο παιχνίδι σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ευχόμαστε, ως ‘Agora’, να μακροημερεύσει η πρωτοβουλία της κίνησης ‘Wise Greece’ με όλα τα όνειρα της να γίνονται πραγματικότητα!