Γνωρίζουμε τον Παναγιώτη Θαμνίδη & τον Παναγιώτη Κορδώση από την Karma Beer!

Ο Παναγιώτης Θαμνίδης και ο Παναγιώτης Κορδώσης μας περιγράφουν πως εν μέσω κρίσης και capital controls, τόλμησαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, τη δημιουργία ποιοτικής craft μπύρας με προσωπικότητα, που θα αναγνωρίζεται αμέσως από τον καταναλωτή. Ας τους γνωρίσουμε…!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Η ιδέα ίδρυσης της ζυθοποιίας ξεκινάει πριν από αρκετά χρόνια όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε μπύρες από μικροζυθοποιία του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ανακαλύψαμε ότι η μπύρα είναι ένα τελείως διαφορετικό προϊόν από αυτά που είχαμε συνηθίσει να καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Έτσι “μπολιαστήκαμε” με το μικρόβιο της μικροζυθοποϊiας.
Οι δημιουργοί της, Παναγιώτης Θαμνίδης και Παναγιώτης Κορδώσης, επέλεξαν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την μπύρα και να δημιουργήσουν μια παραγωγική μονάδα στη Νεμέα. Της έδωσαν το όνομα “Ζυθοποιία Πελοποννήσου” και έβαλαν δίπλα το διακριτικό εμπορικό σήμα, Karma Beer. Από κοντά, και ο Λέων με το γυαλί!
Το όνειρο ωρίμασε στο μυαλό μας και αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Το όραμα μας ήταν και είναι να φτιάξουμε craft μπύρες με προσωπικότητα, διαφορετικότητα που ο καταναλωτής θα μπορεί να της αναγνωρίζει όταν τις πίνει. Μπύρες που θα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του ζυθοποιού αλλά ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις, πειραματισμούς και γεύσεις που απαιτεί ο σύγχρονος καταναλωτής.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η εταιρεία διάλεξε το όνομα Ζυθοποιία Πελοποννήσου καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου. Γιατί Karma; Πολύ απλά γιατί είναι ο βασικότερος νόμος του σύμπαντος που κινεί τα πάντα γύρω μας. Ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης, ο νόμος της ανταπόδοσης. Πιστεύουμε ότι αξίζει στους Έλληνες να πίνουν καλή, ποιοτική craft μπύρα.
Το logo μας ένα λιοντάρι που η εμπειρία και ο χρόνος έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Ένας ανθρωπόμορφος λέων με μυωπικά γυαλιά, με σκεπτόμενο ύφος που έχει φιλοσοφήσει την ζωή και ξέρει ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι οι στιγμές, ο χρόνος που περνάμε με φίλους και οι μικρές απολαύσεις της ζωής όπως μια καλή μπύρα.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2014, εν μέσω κρίσης, και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του εξοπλισμού ήρθε αντιμέτωπη με τα capital controls. Αυτό προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη της παραγωγής. Επίσης σημαντικό πλήγμα στο επιχειρηματικό πλάνο αποτέλεσε η εισβολή της πανδημίας στην καθημερινότητά μας και στις αλλαγές που έφερε στην κατανάλωση. Η μπύρα είναι καλύτερη όταν την απολαμβάνεις με φίλους και όταν κανείς δεν μπορεί να συναντηθεί με κανέναν, τότε λείπει και η απαραίτητη αφορμή για κατανάλωση μπύρας

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Karma Pale Ale
ALC: 5,5 %, IBU: 23, PLATO (κατ’όγκο): 13,5 0P

Μια Pale Ale με 13,5 βαθμούς Plato. Για την δημιουργία αυτής της μπύρας χρησιμοποιήθηκαν Ελληνικές και Γερμανικές βύνες, καθώς και ένας συνδυασμός τεσσάρων διαφορετικών λυκίσκων. Η μακρά ωρίμανση τουλάχιστον 6 εβδομάδων προσδίδει σώμα και στρογγυλάδα η οποία ισορροπείται αρμονικά με την πικρή επίγευση των λυκίσκων.

Karma Hoppy Lager
ALC: 5 %, IBU: 18, PLATO (κατ’όγκο): 13 0P

Μία Lager µε υψηλή ένταση αρώµατος από τις πιο ευγενικές ποικιλίες  λυκίσκων. Χρώµα κίτρινο-αχυρένιο, µέτρια πικρότητα µε γλυκιά επίγευση. Στιβαρό σώµα µε διακριτές νότες βύνης και αρώµατα εσπεριδοειδών.  Συνοδεύει ψητά σχάρας, κόκκινα κρέατα και πικάντικα τυριά.

Karma Red Ale
ALC: 5,6 %, IBU: 20, PLATO (κατ’όγκο): 14 0P

Μία Red Ale με χρώμα κεχριμπαρί-κόκκινο και αποχρώσεις ανεπεξέργαστου χαλκού. Πλούσιο σώμα με κρεμώδη αφρό και γεύσεις από καραμέλα βουτύρου , μπισκότου – βελούδινη επίγευση. Συνοδεύει αρνάκι, ψητό μοσχάρι και κρεμώδη τυριά.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι κατά βάση Ελληνικές. Πρώτον γιατί μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε την Ελληνική παραγωγή. Δεύτερον γιατί έτσι οι μπύρες μας θα έχουν μοναδικότητα. Κατά βάση λοιπόν ελληνικά κριθάρια και βύνες σε συνδυασμό με Γερμανικές, νερό από τη Νεμέα, μην ξεχνάμε η μπύρα αποτελείται από σχεδόν 95% νερό και λυκίσκοι από όλο τον κόσμο – ευελπιστούμε σε λίγο καιρό και από Ελλάδα. Ακόμα και για τα υπόλοιπα υλικά προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε οτιδήποτε παράγεται στη χώρα μας, από το καπάκι μέχρι το χαρτοκιβώτιο. Το μότο μας είναι “Drink Local” γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Δεν νομίζω πως θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα προϊόντα μας αφού όλα έχουν «σχεδιασθεί» και παραχθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε το κάθε ένα να προσφέρει μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Η μπύρα έχει πολλές ιδιότητες. Εκτός από το ότι αποδεικνύεται αναζωογονητική και ευεργετική για το σώμα σας όταν καταναλώνεται με μέτρο, υπάρχουν επίσης μερικοί εκπληκτικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τη μπύρα και στο σπίτι.

Για να ενισχύσετε τα οστά σας
Η μπύρα περιέχει υψηλά επίπεδα πυριτίου, ενός βασικού μεταλλικού στοιχείου για το σχηματισμό των ιστών, των μυών και των οστών. Κατά συνέπεια, η μετριοπαθής κατανάλωσή της δυναμώνει τον οργανισμό σας.

Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στην Ισπανία, η μπύρα μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ενώ στην εν λόγω μελέτη τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Χρήση κατά της αϋπνίας
Η λουπουλίνη στην μπύρα συνιστάται για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
Οδηγίες: Όταν πλύνετε τις μαξιλαροθήκες σας, ανακατέψτε λίγη μπύρα με νερό και αφήστε τες να μουλιάσουν για λίγο στο διάλυμα.

Μαρινάδα για το κρέας
Οι σεφ χρησιμοποιούν μερικές φορές μπύρα για να μαρινάρουν τα κρέατα, καθώς έχει την ικανότητα να μαλακώνει, να συντηρεί και να δίνει γεύση στο κρέας.
Οδηγίες: Πάρτε το κρέας που θέλετε να μαρινάρετε και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με άφθονη μπύρα. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.

Για να μαλακώσετε τα μαλλιά σας
Χάρη στη βύνη και τη λουπουλίνη που περιέχει, η μπύρα μπορεί να προστατεύσει και να επανορθώσει τα μαλλιά σας, κάνοντάς τα λαμπερά και απαλά.
Οδηγίες: Βάλτε την μπύρα σε ένα δοχείο και αφήστε τη για λίγες ώρες μέχρι να φύγει το ανθρακικό.  Αφού πλύνετε τα μαλλιά σας με σαμπουάν, απλώστε την μπύρα και αφήστε τη για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και χρησιμοποιήστε μαλακτικό για να τα κάνετε ακόμα πιο μαλακά και για να εξαλείψετε τη μυρωδιά της μπύρας.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Προφανώς και οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν την διαφορά μέσα στην κρίση. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που μας προσφέρει η Ελληνική γη αλλά και η τεχνογνωσία που πια έχει γίνει κτήμα των παραγωγών μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα Ελληνική παραγωγική δυναμική.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η συμμετοχή μας κινητοποιήθηκε από δύο βασικές αρχές της Wise Greece. Πρώτον, το γεγονός ότι μέσω του έργου της εξασφαλίζεται η σίτιση αστέγων, αλλά υποστηρίζονται Ιδρύματα ή Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί που βοηθούν παιδιά και ηλικιωμένους. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της ελληνικής διατροφής.