Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Είμαι ο Ανδρέας. Μεγάλωσα στη Αθήνα, με καταγωγή από τα Γρεβενά και την Ικαρία. Η ενασχόληση με τα αρωματικά φυτά συνέβη μετά τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, τα χρόνια που η κρίση ήταν στα καλύτερά της, οι πιθανές θέσεις εργασίας ήταν ανύπαρκτες. Το ξεκίνημα λοιπόν, ήταν μία λύση ανάγκης. Αρχή της πορείας αυτής είναι μία πειραματική καλλιέργεια μισού στρέμματος, φυτεύοντας διάφορα βότανα με την αδερφή μου, τη Λίζα, στα οικογενειακά χωράφια το 2014. Η βασική ιδέα ήταν να παράγουμε ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν με υψηλή αξία και εξαγωγική δυνατότητα.
Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
AKRORIA είναι η άκρη του όρους. Εκεί που τα βότανα έχουν την καλύτερη ποιότητα.
Βασικός σκοπός είναι η ανάδειξη των ελληνικών βοτάνων και ειδικότερα αυτών της Ικαρίας, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου. Ο σεβασμός στη φύση, καθώς κάνουμε άγριες συγκομιδές βοτάνων, με την ειδική άδεια της δασικής υπηρεσίας και του φορέα πιστοποίησης και τέλος οι φυσικές διαδικασίες που ακολουθούμε στις καλλιέργειες τόσο στο χωράφι, όσο στην αποξήρανση και τη συσκευασία. Γίνονται όλα με το χέρι, διαδικασία που δημιουργεί ώρες εργασίας και για άλλους ανθρώπους.
Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Οι πρώτοι που μου έδειξαν τον δρόμο ήταν η κυρία Μαλούπα (Δρ.) και ο κύριος Μαχαιρίδης. Με καθοδήγησαν για τις τάσεις της έρευνας και της αγοράς όσον αφορά τα αρωματικά φυτά. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε και έχουν δίκαιο. Το κόστος εγκατάστασης είναι μεγάλο, η αλλαγή ζωής από την πόλη στην περιφέρεια θέλει λίγο χρόνο και το δυσκολότερο όλων, αφού πάρεις την παραγωγή σου, πρέπει να βρεις τη θέση σου στην αγορά, να ανοίξεις κάποιες πόρτες και να μπορείς να αναδείξεις σωστά το προϊόν σου.
Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Τα προϊόντα μας είναι όλα αυτά τα βότανα που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας σαν ροφήματα, μαγειρικά μείγματα και βάμματα. Η Ικαρία έχει ιδανικές κλιματικές συνθήκες για αρωματικά φυτά κορυφαίας ποιότητας, με τις τελευταίες έρευνες να δείχνουν ότι η διατροφή παίζει τον βασικό ρόλο στη γνωστή πλέον, μακροζωία των Ικαριωτών. Το φλισκούνι, το άγριο τσάι, το φασκόμηλο, η λαδανιά, η ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι είναι μερικά από τα βότανα που έχουν μοναδικά αρώματα (υψηλή συγκέντρωση αιθέριων ελαίων) στο νησί μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε γνωστό αυτόν τον πλούτο της ικαριακής γης σε όλο τον κόσμο.
Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Στο φυτικό κομμάτι όλα τα αρωματικά φυτά είναι βιολογικά, είτε είναι καλλιέργειας, είτε άγριας συγκομιδής (πιστοποίηση από φορέα και δασική υπηρεσία). Θέλουμε να φτάνει όσο το δυνατόν ολόκληρο το βότανο (φύλλο ή άνθη) στον καταναλωτή, με τα φυσικά του αρώματα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση. Να μπορούν να τα βλέπουν, να τα αναγνωρίζουν όταν θα ξαναβγούν για ένα περίπατο στο βουνό.
Στο κομμάτι της συσκευασίας χρησιμοποιούμε μεταλλικά κουτιά και χάρτινα σακουλάκια, υλικά ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα.
Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Η «Αλικόντιση» έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση, είναι το μείγμα βοτάνων που έπινε ο παππούς μου τα απογεύματα. Το όνομα του μείγματος (αλικόντιση) είναι προς τιμήν της αλληλεγγύης των μαμάδων της Ικαρίας: όταν είχαν κάποια δουλειά (ψώνια, κήπους, ζώα), μας έλεγαν: «πήγαινε φέρε την αλικόντιση από τη θεία/γειτόνισσα…κι εκείνη καταλάβαινε ότι έπρεπε να μας κρατήσει κανένα μισάωρο. Μας έβαζαν και παίζαμε και ξεχνιόμασταν».
Ιδιαίτερα γευστικό είναι και το ελαιόλαδο της Ικαρίας, είναι ελαφρύ με δυνατά αρώματα, στον ελαιώνα μας υπάρχουν παντού φυτεμένα βότανα και τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα στοιχεία από το έδαφος περνάνε στον καρπό της ελιάς.
Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Το φασκόμηλο σαν ρόφημα καθαρίζει το λαιμό και την αναπνοή, αλλά μπορείτε και να το κάψετε στο σπίτι (με ένα καρβουνάκι) για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα.
Οι παλιοί Ικαριώτες δεν είχαν καφέ, τότε έπιναν φλισκούνι (είδος μέντας) για το πρωινό ξύπνημα, διότι είναι ιδανική εναλλακτική.
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Η Ελλάδα έχει το καλύτερο κλίμα για να παραχθούν τα κορυφαία προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς, όπως βότανα, κρασί, μέλι, ελαιόλαδο κ.α. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται ομάδες παραγωγών και λίγοι συνεταιρισμοί (λειτουργικοί) που μπορούν να κινηθούν πιο δυναμικά σε ξένες αγορές και να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά. Το βασικό πρόβλημα μέχρι στιγμής στον αγροτικό τομέα είναι η αστυφιλία, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η κάθε κρίση που εμφανίζεται είναι μία ευκαιρία ανασυγκρότησης, ατομικά και κοινωνικά. Εάν υπάρχει η ανάγκη για αλλαγή, η καλύτερη στιγμή να την κάνει κάποιος είναι τώρα.
Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Επηρεασμένος από τον Ν. Καζαντζάκη, στάση ζωής μου είναι: «εγώ πρώτος θα φταίω, αν δεν αλλάξει ο κόσμος». Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που ζουν σε δύσκολες καταστάσεις, πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Η Wise Greece όλα αυτά τα χρόνια στέλνει το καλύτερο μήνυμα «τρώς εσύ και τρώνε πολλοί άνθρωποι, που έχουν ανάγκη!», αγκαλιάζοντας παράλληλα τους μικροπαραγωγούς και συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Μας τιμάει να είμαστε μέρος αυτής της πανέμορφης ομάδας.