Γνωρίζουμε τον Λουκά από το Εργαστήρι μελιού

Ο Λουκάς μας περιγράφει το όραμα πίσω από τα προϊόντα του, πάντα με γνώμονα, την ποιότητα, το μεράκι και την αγάπη για το προϊόν κι αυτό που κάνει! Ας τον γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θέλω να προσφέρω πράγματα στον κόσμο και όταν έφτασα σε μία παραγωγική ηλικία ο πατέρας μου είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με το μέλι. Συνεπώς, μαζεύω και προσφέρω μέλι. Αρχικά, δούλευα στην πρώτη γραμμή κρούσης, επιλέγοντας τις Α’ ύλες και τα υλικά συσκευασίας και σιγά- σιγά μπήκα και στο διοικητικό κομμάτι. Τώρα δουλεύω με τον αδερφό μου, Δημήτρη, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα μας.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;                                 

Το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να δείξουμε ότι το συγκεκριμένο προϊόν ήταν, είναι και θα παραμείνει κάτι παραδοσιακό που δεν μπορεί να βιομηχανοποιηθεί. Επιλέγαμε από την αρχή προσεκτικά τις ποικιλίες του μελιού με γνώμονα πάντα να φέρουμε στον κόσμο κάτι που «θα το έδινα και στα παιδιά μου» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;                                                                                           

Ξεκίνησα περίπου πριν 20 χρόνια. Τότε λέξεις, που τώρα φαντάζουν αυτονόητες, όπως «ποιότητα», «αγνότητα», «χημικές αναλύσεις», «σύστημα ποιότητας» στο μέλι ήταν σχεδόν άγνωστες. Η μεγάλη δυσκολία, λοιπόν, ήταν κυρίως να καταφέρουμε να «εκπαιδεύσουμε» τον καταναλωτή, τον παραγωγό αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό σε μία πραγματικότητα όπου η ποιότητα μετριέται με στοιχεία και συγκεκριμένες προδιαγραφές, πέραν από τη σημαντικότερη προδιαγραφή όλων, την θρεπτική αξία, που πάνω-κάτω είναι δεδομένη στο μέλι.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;                                                                   

Τα προϊόντα μας έχουν φτιαχτεί όλα με μεγάλη προσοχή και αγάπη. Όλα τα μέλια προέρχονται από μακροχρόνιες σχέσεις με παραγωγούς. Νομίζω αυτό είναι που το κάνει διαφορετικό.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες ήταν, είναι και θα είναι αγνές, προσεγμένες και προσεκτικά επιλεγμένες. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο προϊόν η προσωπική γευστική δοκιμή μου και οι αντικειμενικότητα των χημικών αναλύσεων,  εξασφαλίζει ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Όχι ιδιαιτέρως, όλα τα έχω φτιάξει με μεράκι και αγάπη. Ωστόσο έχω μία αδυναμία στις δύο πρώτες ποικιλίες που δουλέψαμε. Το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι Βανίλια- Ελάτης Μαινάλου.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)

Νομίζω ότι το μέλι έχει εφαρμογή σε όλες τις πτυχές των τροφίμων, μία ωστόσο που μου φαίνεται πάντα πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανάμιξη του με σοκολάτα, κατά κύριο λόγο πικρή, στα γλυκά.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Προσωπικά είμαι της άποψης, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή μπορεί να είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Στο επίκεντρο της παραγωγής αυτής βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, αρκεί το σύστημα από το χωράφι έως τον τελικό παραλήπτη να λειτουργεί ορθολογικά.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Γιατί όταν έχεις την ευκαιρία, να δίνεις το προϊόν σου και παράλληλα να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, άμεσα ή έμμεσα, ΠΡΕΠΕΙ να την αρπάζεις.