Γνωρίζουμε την Αγγελική Μαρκοπούλου και τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο από το Mesimeri Δέντρα & Καρποί

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο; 
Είμαστε ο Κώστας Σπυρόπουλος και η Αγγελική Μαρκοπούλου, ιδρυτές του brand MESIMERI Δέντρα & Καρποί, και έχουμε στόχο να παράγουμε, να τυποποιούμε και να εμπορευόμαστε βιολογικά προϊόντα Μεσσηνιακής γης, από τα οικογενειακά κτήματά μας. Μια χημικός μηχανικός, στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων και ένας απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας, με κοινή ζωή, επιστρέψαμε στη γη μας.

Το 2017, ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε τους οικογενειακούς μας ελαιώνες στο Πανιπέρι, Μεσσηνίας. Τα προϊόντα μας απευθύνονται στους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να τρέφονται σωστά και αγνά, γνωρίζοντας ακριβώς το προϊόν που θα καταναλώσουν κι αυτούς που το παράγουν. Το όραμα μας είναι το MESIMERI να φτάσει από τα οικογενειακά μας κτήματα στα τραπέζια όλου του κόσμου (Farm to Table philosophy).

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Σκοπός μας είναι να φέρουμε μια νέα φιλοσοφία και γνώση για τα δέντρα και τους καρπούς και να δημιουργήσουμε κάτι παραπάνω από ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο. Μια ιδέα. Την εμπειρία του ελληνικού μεσημεριού. Ξεκινά από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φτάνει όπου και ο ήλιος της Μεσογείου. Σεβόμαστε το θαύμα της ευφορίας που συμβαίνει σε αυτή τη γη, για το λόγο αυτό κρατάμε μικρή και ελεγχόμενη παραγωγή, προσφέροντας μια farm to table εμπειρία. Δίνουμε βάση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, την καλλιέργεια και την έντονη βιοποικιλότητα, αποφεύγοντας τις παρεμβάσεις. Μια single estate & fully controlled παραγωγή.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ως γιος αγρότη, ξεκίνησα τον κύκλο μου, με τις σπουδές μου στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια μετακόμισα με την οικογένεια μου στο εξωτερικό, όπου το 2017 πήραμε την απόφαση, να γυρίσουμε στην Καλαμάτα και να καλλιεργήσουμε τα οικογενειακά μας κτήματα στο Πανιπέρι, Μεσσηνίας. Όπως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και για εμάς τίποτα δεν ήταν εύκολο. Δεν γνωρίζαμε από πού να ξεκινήσουμε, σε ποιον να απευθυνθούμε, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν οργανωμένοι συνεταιρισμένοι που να βοηθούν τους αγρότες, δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση και σίγουρα η γραφειοκρατία είναι τόση, που καθιστά οποιαδήποτε εργασία ακόμα πιο δύσκολη.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Το Mesimeri EVOO, είναι εκλεκτό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αγνό και αυθεντικό, όπως η γη της Μεσσηνίας που το γεννά, εδώ και 4.500 χρόνια.
Είναι υψηλής πολυφαινολικής και διατροφικής αξίας, με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα 0.3% και σπάνιο χαρακτήρα. Προϊόν με διασφαλισμένα υψηλή ποιότητα σε όλη τη διάρκεια ζωής του, λόγω της πλήρως ελεγχόμενης διαδικασίας παραγωγής και αποθήκευσης σε όλα τα στάδια. Με περιορισμένο αριθμό παραγωγής, maximum 3 τόνους ανά σοδειά. Διατίθεται σε 2 μεγέθη, 250ml & 500ml, σε αδιαφανές μπουκάλι για προστασία από το φως, με έλεγχο ροής. Αυτό που χαρακτηρίζει το Mesimeri EVOO, είναι η ισορροπία του ανάμεσα στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Με άρωμα από φύλλα τομάτας, φρεσκοκομμένο χορτάρι, φύλλα ελιάς, βότανα και ξηρούς καρπούς.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Τα οικογενειακά μας κτήματα απλώνονται στη Νοτιοδυτική Μεσσηνία σε απόσταση 4,5 χιλ. από τη θάλασσα. Πλαγιές σε λόφους με υψόμετρο 250m, σε ένα περιβάλλον με πλούσιες καλλιέργειες όπως συκιές και  μεγάλη ποικιλία χλωρίδας όπως κυπαρίσσια και ξυλοκερατιές. Η βασική ποικιλία δέντρων που βρίσκεται στα οικογενειακά μας κτήματα είναι η Κορωνέικη, ενώ υπάρχει και σε μικρότερο ποσοστό η ελιά Καλαμών.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Το Mesimeri E.V.O.O., είναι το πρώτο προϊόν της οικογένειας Mesimeri Trees & Fruits. Θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα, όπως ελιές Καλαμών και πάστα ελιάς, πάντα με την ίδια φιλοσοφία.
Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Λόγω της υψηλής πολυφαινολικής και διατροφικής αξίας, συνιστάται το MESIMERI E.V.O.O. να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες και συνοδευτικά γεύματα ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τα εξαιρετικά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (το άρωμα και η γεύση του). Για το λόγο αυτό, στο website της εταιρείας μας www.mesimeri.gr, θα βρείτε συνταγές που με γευστικούς συνδυασμούς που έχουν δημιουργηθεί ώστε να αναδεικνύουν το MESIMERI E.V.O.O.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Σαφώς και μπορούν εφόσον παραμένουν προσανατολισμένοι να καλλιεργούν με ένα τρόπο ηθικό προς την φύση και τους καταναλωτές. Κάθε κρίση μας βοηθάει να δούμε καθαρά το στρατηγικό μας πλάνο, να σκεφτούμε έξω από τα εσκαμμένα, να βρούμε νέους τρόπους προώθησης και καλλιέργειας των προϊόντων μας. Εστιάζοντας πάντα στα αγνά χαρακτηριστικά και την ποιότητα του προϊόντος.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Γιατί πιστεύουμε ως εταιρεία ότι έχουμε ευθύνη και εμείς και τα προϊόντα μας να συμβάλλουμε στην ευημερία των εργαζομένων μας, αλλά και στην υποστήριξη την κοινότητας στην οποία επιχειρούμε. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και το αποτύπωμα που θέλουμε να αφήσουμε μέσω αυτής, μας οδηγούν στο να συμμετέχουμε και να υποστηρίζουμε με συνέπεια και συνέχεια, αξιόλογες κινήσεις όπως αυτή της Wise Greece.