Γνωρίζουμε την Ελένη και την Τόνια από την Focus Thrace Cosmetics

Μαμά και κόρη από τη Θράκη με γνώσεις Γεωπονίας και Management, αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις και δημιουργούν μοναδικά χειροποίητα σαπούνια ικανά να καλύψουν όλα τα γούστα!

 

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με τα φυσικά καλλυντικά;

Η ιδέα της ενασχόλησης με τα φυσικά καλλυντικά ξεκίνησε κυριολεκτικά από την κουζίνα του σπιτιού μας, όταν τυχαία η μαμά, Ελένη Θεοδοσιάδου, είδε το πρώτο βίντεο στο YouTube παραγωγής χειροποίητου φυσικού σαπουνιού. Δεν το σκέφτηκε στιγμή και αμέσως καταπιάστηκε, ώστε να δημιουργήσει το δικό της! Έχοντας στο παρελθόν τελειώσει τη Σχολή Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, το αντικείμενο του σαπουνιού αποτελούσε μία καλή ευκαιρία να συνδυαστούν οι γνώσεις βοτανολογίας με αυτό το εντελώς νέο κομμάτι των φυσικών καλλυντικών.

Μετά από κάποια χρόνια και αφού τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο management στη Σκωτία, η κόρη, Τόνια Καλαφατζή, μπήκε στην επιχείρηση αναλαμβάνοντας το πιο οργανωτικό κομμάτι, αυτό των λειτουργιών και της προώθησης των προϊόντων.

 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Σκοπός της εταιρίας είναι να παράγει φυσικά καλλυντικά προϊόντα μέσα από την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ελέγχου ποιότητας σε κάθε παρτίδα παραγόμενου προϊόντος. Οι παρτίδες που παράγονται είναι μικρής κλίμακας και οι διαδικασίες παραγωγής είναι μη-αυτοματοποιημένες. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι το προϊόν που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή να είναι καθ’ όλα φυσικό (χωρίς ενίσχυση συντηρητικών) και έχει αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο.

Τα προϊόντα Focus Thrace Cosmetics αποτελούν μια φρέσκια προσέγγιση των κλασσικών συνταγών καλλυντικής φροντίδας και απαντούν στις απαιτητικές ανάγκες προσωπικής περιποίησης των ανθρώπων του σήμερα. Οι προσεκτικά σχεδιασμένες φόρμουλες με φυσικά έλαια και συστατικά προσφέρουν υπέροχη αίσθηση φροντίδας και περιποίησης του δέρματος.

 

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Όλα ξεκίνησαν με το άνοιγμα ενός μικρού εργαστηρίου παραγωγής χειροποίητων φυσικών σαπουνιών στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στου οποίου τον μπροστινό χώρο υπήρχε έκθεση και πώληση των προϊόντων. Ο κόσμος της πόλης, όμως, έδειξε πολύ γρήγορα την αγάπη του για το παραδοσιακό σαπούνι και έτσι το 2017, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο επίσημο πλέον εργαστήριό μας, αφήνοντας στον προηγούμενο χώρο μόνο την λιανική πώληση.

Οι δυσκολίες ανά τα χρόνια πολυάριθμες. Πρώτη και κύρια ήταν η διαμόρφωση του χώρου του εργαστηρίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κάτω από του οποίου την ομπρέλα βρίσκονται τα φυσικά καλλυντικά. Έπειτα, οι διαδικασίες παραγωγής από τον ίδιο φορέα ήταν εξίσου αναγκαίο να υιοθετηθούν, ώστε το τελικό προϊόν να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ που είχαμε θέσει και οι ίδιοι. Επιπλέον, το κόστος τόσο των επίσημων φακέλων των προϊόντων, όσο και του επαγγελματικού εξοπλισμού χρειάστηκε να καλυφθεί μέσω προσωπικών δαπανών ως επένδυση για το μέλλον. Φυσικά, δε θα μπορούσε να παραληφθεί η πανδημία που ξέσπασε παγκοσμίως και δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία επιχείρηση.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τα προϊόντα μας διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια ΕΛΕΝΗ Της ΘΡΑΚΗΣ

13 κωδικοί γνωστοποιημένων στον ΕΟΦ σαπουνιών με 100% φυσικά συστατικά (βότανα, έλαια, αιθέρια έλαια)

  • Τη σειρά φυσικής καλλυντικής περιποίησης F.O.C.U.S. Fresh Oil Cosmetics U Share

20 κωδικοί γνωστοποιημένων στον ΕΟΦ προϊόντων με φυσικά συστατικά (έλαια σώματος/προσώπου/μαλλιών, κηραλοιφές, απολεπιστικό σώματος, σαπούνια με ενσωματωμένο το φυσικό σφουγγάρι λούφα).

Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι πως το κάθε ένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες που αφορούν την καλλυντική φροντίδα. Ενδεικτικά, υπάρχουν τόσο προϊόντα για την ξηροδερμία, όσο και τη λιπαρότητα, συνθήκες πολύ διαφορετικές που χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης.

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες;

Η βάση των παραγωγών μας είναι το τοπικό ελαιόλαδο της Μάκρης, το οποίο βραβεύεται ετήσια σε πολυάριθμους διαγωνισμούς. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και άλλα έλαια βάσης και αιθέρια έλαια από Έλληνες προμηθευτές.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι συσκευασίες μας πλέον ακολουθούν τα οικολογικά πρότυπα, μειώνοντας αισθητά τη χρήση πλαστικού. Είναι χάρτινες και συγκεκριμένα στις συσκευασίες των σαπουνιών υπάρχει βιοδιασπώμενο παράθυρο ώστε να μπορεί να φαίνεται το προϊόν εσωτερικά χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα προϊόν από κάθε κατηγορία, από τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια σίγουρα θα επιλέγαμε αυτό με το Γάλα Γαϊδούρας & Χυμό Ρόδι. Είναι κατάλληλο για πρόσωπο και σώμα με συστατικά που έχουν μοναδικές ιδιότητες. Ο χυμός ροδιού είναι αντιοξειδωτικός, ενώ το γάλα γαϊδούρας προσφέρει τόσο τις ενυδατικές του ιδιότητες, κάνοντάς το κατάλληλο ακόμη και για ώριμες επιδερμίδες, όσο και τη δράση του στην καταπολέμηση της ακμής στις εφηβικές ηλικίες.

Από τα υπόλοιπα φυσικά καλλυντικά, ξεχωρίζουμε το λάδι σώματος PέPLO. Η σύνθεσή του με αμυγδαλέλαιο και βιταμίνη F το κάνει ιδανικό λάδι για μετά το μπάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως after-sun τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό, ενώ το άρωμα πούδρας που περιέχει πείθει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς!

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα νέα μας προϊόντα, τα σαπούνια με ενσωματωμένο το φυσικό σφουγγάρι λούφα, τα οποία διατίθενται σε 10 υπέροχες μυρωδιές και ισάριθμα χρώματα. Το προϊόν αυτό προσφέρει απολέπιση και καθαρισμό ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα η λούφα προκαλεί υπεραιμία βοηθώντας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)

Μία πρόταση της εταιρίας μας ιδιαίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο είναι ο συνδυασμός του σαπουνιού με λούφα, σε όποιο άρωμα και χρώμα μας αρέσει, με το λάδι σώματος MORPHέS. Το σαπούνι θα προσφέρει καθαρισμό, η λούφα απολέπιση και υπεραιμία, ενώ η μετέπειτα εφαρμογή του λαδιού στους ήδη ανοιχτούς πόρους του δέρματος θα ενυδατώσει βαθιά τονώνοντας την περιοχή.

Γενικότερα για όλα μας τα προϊόντα, είναι σημαντικό να γίνουν γνωστές αρχικά οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου κι έπειτα να προταθεί ο κωδικός που θα τις καλύψει (π.χ. τριχόπτωση, λιπαρότητα, δερματικές παθήσεις, απολέπιση, ξηροδερμία).

 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Φυσικά και μπορούν! Η Ελλάδα είναι ένας τόπος πολύ πλούσιος σε αγαθά και αγνές πρώτες ύλες. Τα τελευταία χρόνια που όλο και περισσότεροι νέοι διεκδικούν τη γνώση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού τη μεταφέρουν στο επιχειρηματικό κομμάτι και η πλειοψηφία δείχνει να πετυχαίνει. Οι Έλληνες παραγωγοί έδιναν και πιστεύουμε πως θα συνεχίσουν να δίνουν πολλά, τόσο εγχώρια, όσο και στο εξωτερικό με τη βοήθεια αξιόπιστων συνεργατών και δικτύων πωλήσεων με γνώμονα την εμπιστοσύνη.

 

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Η κίνηση και το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Wise Greece εναρμονίζεται με τις αξίες που προάγει και η δική μας εταιρία. Αρχικά, κάποια σημεία που υποστηρίζει η Wise Greece και απαντώνται από εμάς είναι η ελληνική παραγωγή τοπικών προϊόντων με οικογενειακό χαρακτήρα (θρακικά προϊόντα) και η γυναικεία επιχειρηματικότητα (μητέρα και κόρη). Επιπλέον, από το χάρτη με τα σημεία πώλησης του site της Wise Greece, παρατηρήθηκε έλλειψη αντιπροσώπευσης της ακριτικής περιοχής του Έβρου.

Τέλος, η οικογένειά μας διαθέτει και κατάστημα λιανικής πώλησης στην Αλεξανδρούπολη (Earthub) που προσφέρει τα προϊόντα μας στην τοπική κοινωνία. Εκεί υπάρχει ήδη ενεργό το κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη συλλογή και αποστολή παλιών ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση (σε συνεργασία με το πρόγραμμα Fabric Republic). Από τη στιγμή που η Wise Greece στηρίζει το διατροφικό κομμάτι ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και να πλησιάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του Στόχου Ν.2 Μηδενική Πείνα των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.