Η Ίρις από τη Νέκταρ απαντά σε 10 ερωτήσεις

Ένα χαμογελαστό κορίτσι, πρωταγωνιστεί στον κόσμο του καφέ και μοιράζεται την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης που “τα βλέπει όλα καφέ” από το 1951!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Ο καφές για εμένα είναι οικογενειακή υπόθεση και υπόθεση καρδιάς…
Την εταιρεία την ξεκίνησε ο Παππούς (Γεώργιος Νεοφώτιστος) και η Γιαγιά μου (Σπυριδούλα Νεοφωτίστου) το 1951, στο Άργος, ανοίγοντας το πρώτο πρατήριο λιανικής της εταιρείας, το καφεκοπτείο ΝΕΚΤΑΡ στον κεντρικό δρόμο της αγοράς. Μέχρι και σήμερα, 67 χρόνια μετά, το καφεκοπτείο μας είναι σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή του Άργους και η γιαγιά μου, Σπυριδούλα Νεοφωτίστου είναι μέχρι και σήμερα στο μαγαζί!
Το ξεκίνημα του 2000, έχοντας στο τιμόνι της εταιρείας τη μητέρα μου, Βαρβάρα Νεοφωτίστου, η ΝΕΚΤΑΡ απέκτησε τη νέα της μορφή, με τη δημιουργία νέας Μονάδας Παραγωγής στα Φίχτια Μυκηνών, νέους κωδικούς και συσκευασίες και πελατολόγιο σε ολόκληρη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Το 2015, αναλαμβάνω επισήμως την εταιρεία. Για εμένα η ΝΕΚΤΑΡ, είναι οικογενειακές μνήμες και πρόκληση. Οι όμορφες αναμνήσεις στην αποθήκη με τα σακιά του καφέ μαζί με τον Ψήστη μας, στο καφεκοπτείο του Άργους τα καλοκαίρια δίπλα στη γιαγιά μου και οι οικογενειακές συζητήσεις με θέμα…πάντα τον καφέ συνέβαλαν στην ενδυνάμωση του δικού μου πάθους και οράματος για αυτή την εταιρεία. Για εμένα είναι η ενασχόληση με κάτι που αγαπάω και για το οποίο συνεχώς μαθαίνω.

 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό δημιουργήθηκε;
ΝΕΚΤΑΡ…το ποτό των θεών, το ιδανικό ρόφημα!
Θέλουμε μέσα από τα χαρμάνια καφέ και τα ροφήματά μας, ο κάθε άνθρωπος να βρει το δικό του ΝΕΚΤΑΡ. Αυτό που του φτιάχνει τη διάθεση, του κρατάει συντροφιά και του ταιριάζει στη γεύση. Εάν το σκεφτούμε, ο καφές μας συντροφεύει σε πολλές στιγμές της ζωής μας, ό,τι καφέ και αν προτιμάει κάποιος, ελληνικό, φίλτρου, με άρωμα, espresso, freddo cappuchino, decaf, κλπ κάθε άνθρωπος έχει μέσα από τον καφέ τη δικιά του στιγμή.
Γι’αυτό και εμείς τον φτιάχνουμε με “Μεράκι”. Ώστε να καλύπτει τις προσδοκίες των καταναλωτών και πελατών μας. Να είναι ιδανικός για αυτούς. Αυτό, στην επιχειρηματική γλώσσα μεταφράζεται σε άρτια Α’ ύλη μη καβουρδισμένου καφέ, σε συχνές παραγωγές και διατήρηση πάντα φρέσκων lots ώστε ο καφές να μην παλιώνει ποτέ και χάσει τα αρώματά του, με συσκευασίες που δείχνουν προσεγμένη δουλειά και μπορούν να σταθούν στο ράφι, σε Ελλάδα και σε 26 χώρες του εξωτερικού πλέον. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι να παντρεύει την παράδοση με την καινοτομία, διατηρούμε τις παλιές πατροπαράδοτες συνταγές μας, αλλά ανακαλύπτουμε ταυτόχρονα και νέες, φρέσκες γεύσεις.

PHOTO1
Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Το πιο σημαντικό είναι με ποιον δουλεύεις μαζί, παρά το τι κάνεις…
Πιστεύω ότι κάθε επιχειρηματίας που δουλεύει σε μια οικονομία με έντονη ύφεση, θα πει ότι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα είναι δεδομένες. Είναι ένας συνεχής αγώνας, ένα καθημερινό ρίσκο και τις περισσότερες φορές χωρίς πλάτες ως προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Οι δυσκολίες υπάρχουν σίγουρα ως προς τον ανταγωνισμό, καθώς η αγορά του καφέ είναι αρκετά κορεσμένη. Επιπροσθέτως, με τις νέες νομοθεσίες (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ), αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερη γραφειοκρατία που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα. Απόρροια όλων αυτών είναι το πάγωμα ρευστότητας στην αγορά. Φυσικά η λίστα συνεχίζεται…
Το σίγουρο και ταυτόχρονα σημαντικό είναι με ποιόν δουλεύεις, τι ομάδα σχηματίζεις, παρά το τι κάνεις ατομικά. Ο πατέρας μου πάντα λέει “τα Νόμπελ πλέον τα κερδίζουν ομάδες όχι άτομα”, “δύο μυαλά καλύτερα από ένα”. Έτσι, στην εταιρεία μας λέμε “τα προβλήματα είναι μεταμφιεσμένες ευκαιρίες”.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Κάθε γονιός νομίζω πιστεύει ότι τα παιδιά του είναι διαφορετικά και μοναδικά και έτσι πρέπει.
Έτσι βλέπουμε και εμείς τα προϊόντα μας… σαν τα παιδιά μας.
Μια καλά μελετημένη συνταγή καφέ, η οποία έχει βγει με εμπειρία 70 ετών. Ένας φρέσκο-ψημένος και φρέσκο-αλεσμένος καφές από εκλεκτές ποικιλίες πρώτων υλών, ώστε οι καταναλωτές μας να πίνουν κάτι ποιοτικό, κάτι αρωματικό και φρέσκο. Μια προσεγμένη συσκευασία, με εικαστικά που δείχνουν την ιστορία της εταιρείας και της οικογένειάς μας. Μια γκάμα προϊόντων με γεύσεις παραδοσιακές αλλά και πιο ιδιαίτερες. Όλα αυτά… μαζί και με μια νότα αγάπης πιστεύουμε ότι είναι ο λόγος που ο κόσμος μας αγαπάει και μας προτιμάει όλα αυτά τα χρόνια.

IMG_7345

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Η δημιουργία ενός χαρμανιού καφέ, θεωρείται και είναι τέχνη…
Οι πρώτη ύλη του καφέ είναι… ο καφές. Ένα χρηματιστηριακό προϊόν, με τιμές κυμαινόμενες και επηρεαζόμενες από πολλούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς, πολιτικούς, οικονομικούς.
Ο μη καβουρδισμένος καφές, ο ωμός καφές δηλαδή, φύεται σε τροπικές περιοχές, κοντά στον Ισημερινό. Απαιτούνται σταθερές θερμοκρασίες, με βροχές και ηλιοφάνεια. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες καφέ, περίπου 4.800 είδη καταγεγραμμένα. Κάθε ποικιλία, μας δίνει άλλα αρώματα στις διαφορετικές θερμοκρασίες ψησίματος και το χαρμάνιασμα (μίξη άνω των δύο ποικιλιών) προσφέρει άλλο τελικό αποτέλεσμα σε γεύση, επίγευση και αρώματα. Η δημιουργία ενός χαρμανιού καφέ, ελληνικού ή φίλτρου ή espresso, θεωρείται και είναι τέχνη. Θέλει χρόνο, προσπάθειες, εμπειρία, καλή αίσθηση γεύσης.. με λίγα λόγια θέλει Μεράκι και συνεχές ‘ψάξιμο’.

 
Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Η κορωνίδα των προϊόντων της ΝΕΚΤΑΡ, ήταν και είναι ο Ελληνικός καφές μας. Είναι η συνταγή με την οποία ξεκίνησε η εταιρεία και η βάση για πολλές από τις νέες γεύσεις μας.
Σίγουρα, κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που μέχρι σήμερα προσφέρεται μόνο από τη ΝΕΚΤΑΡ, είναι η νέα σειρά Ελληνικών Αρωματικών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την WISE GREECE. Για την εταιρεία μας, τα νέα αυτά αρώματα, τα οποία είναι όλα φυσικά, από ξύσματα μέχρι φυσικά έλαια, είναι το SPECIALTY COFFEE για τον Ελληνικό καφέ.
Μέχρι σήμερα, συνδυάζουμε τη λέξη SPECIALTY στον καφέ με τον espresso, μέσα από αυτή τη σειρά, θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο κάτι φρέσκο, ιδιαίτερο, να παντρέψουμε την παραδοσιακή συνταγή του Ελληνικού μας με γεύσεις και αρώματα Ελλάδας. Έτσι, βγήκαν οι γεύσεις μαστίχα, μαστίχα & τριαντάφυλλο, κάστανο, περγαμόντο, κάρδαμο, μήλο & κανέλα και μάλιστα για καλό σκοπό, αφού το κέρδος από την πώληση αυτής της σειράς, μετατρέπεται σε βασικά τρόφιμα για ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Δεν μπορούμε σίγουρα να παραβλέψουμε τη σειρά Βιολογικών χαρμανιών μας. Βιολογικός Ελληνικός, Φίλτρου και Espresso, παραγωγής πάντα στις Μυκήνες. Τα Βιολογικά Τρόφιμα και Ροφήματα, κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κοινό, σε Ελλάδα και κυρίως στο Εξωτερικό και αυτή η σειρά, μας έχει φέρει κοντά σε ένα νέο κομμάτι αγοράς που έχει αγκαλιάσει τα προϊόντα μας και συνεχώς αυξάνεται με επιτυχία.

NEKTAR-ALL-NEWS
Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Όταν υπάρχει φαντασία, λίγοι είναι οι περιορισμοί…
Μια συνταγή δοκιμασμένη, την οποία ανακάλυψε ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος barista Σταύρος Λαμπρινίδης, στον παγκόσμιο διαγωνισμό καφέ που εκπροσωπούσε τη ΝΕΚΤΑΡ με τον Ελληνικό καφέ μας το 2012, είναι ο Freddo Ελληνικός… κρύος Ελληνικός δηλαδή! Η παρασκευή του γίνεται με ένα ειδικό χαρμάνι ελληνικού, φτιάχνοντας τον ελληνικό σε μπρίκι ή χόβολη, δεσμεύοντας το ζουμί, χωρίς το κατακάθι, με μια ειδική συσκευή και στη συνέχεια φτιάχνοντας τον freddo όπως γίνεται και με τον espresso. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και πολύ αρωματικό!
Άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές είναι η παρασκευή του ελληνικού με τσάι αντί για νερό ή ακόμα και να δοκιμάσετε να πασπαλίσετε αλεσμένο espresso πάνω σε ομελέτα..για τους πιο τολμηρούς!
Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Η κρίση σίγουρα άγγιξε και δυσκόλεψε κάθε παραγωγό της χώρας μας, ανέδειξε όμως και στοιχεία τα οποία ίσως στην αρχή, δεν περιμέναμε. Ανέδειξε εντονότερα, την έννοια του “Επιχειρείν”.  Δηλαδή, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας, τη συνεχή αναζήτηση καινοτομιών και αναγκών στην αγορά και πώς εμείς, σαν Έλληνες παραγωγοί, μπορούμε να τις καλύψουμε. Η κρίση, μας ‘ανάγκασε’ να σκεφτόμαστε και να πράττουμε διαφορετικά, να σκεφτόμαστε παγκόσμια, αλλά και τοπικά. Να δουλεύουμε περισσότερο, να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο στόχο και όραμα για τη δουλειά μας και τη χώρα μας. Μέσα από την κρίση ως παραγωγοί, αναδείξαμε προϊόντα της Ελλάδας στο Ελληνικό, αλλά και στο Παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό που βρίσκονταν στην αφάνεια τα προηγούμενα χρόνια.
Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ο τρόπος δουλειάς μας εναρμονίζεται με τις παγκόσμιες απαιτήσεις της αγοράς, σε ποιότητα, συσκευασία, καινοτομία, logistics. Μέσα από την καθημερινή δουλειά μας, πιστεύω ότι οι Έλληνες Παραγωγοί δείχνουν και μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, εργατική, με όραμα, επαγγελματισμό, μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που βρίσκει ανταπόκριση και μεγάλο αγκάλιασμα.

nektar coffee
Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η WISE GREECE, έδωσε μια πολύ όμορφη ευκαιρία σε περίπου εκατό Έλληνες Παραγωγούς, τη δυνατότητα για συνέργεια και ταυτόχρονα μια οργανωμένη πλατφόρμα για καλό σκοπό, αυτήν της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η ικανοποίηση του να ξέρεις ότι τα προϊόντα σου, αυτά που βγάζεις με μεράκι, συμβάλουν έτσι ώστε κάποιοι άνθρωποι να έχουν ένα πιάτο φαί στην ημέρα τους, έρχεται σπάνια. Επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την σοφή κίνηση και να γίνουμε και εμείς κομμάτι αυτή της ομάδας, της συνέργειας, γιατί στη ΝΕΚΤΑΡ, βλέπουμε ότι η δουλειά της WISE GREECE είναι βιώσιμη, είναι άμεση και βοηθάει στην επίλυση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος της χώρας μας. Οι Οικονομολόγοι λένε ‘όταν είσαι μικρός, κάνε τον εαυτό σου μεγάλο με συνέργειες’ . Η WISE GREECE, δρα με βάση αυτό, δημιουργώντας έτσι με τη βοήθειά τόσων παραγωγών, ένα θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα.