Γνωρίζουμε τον Αβραάμ από την ANTONIO FOODS

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Η εταιρία μας ANTONIO FOODS είναι οικογενειακή, έχουμε διαγράψει μία ιστορία ήδη πάνω από πενήντα χρόνια στην επεξεργασία ξηρών καρπών και τροφίμων. Μαζί με τον αδερφό μου αποτελούμε μάλιστα την δεύτερη γενιά η οποία διαδέχτηκε τον πατέρα μας και ιδρυτή της εταιρίας. Η ιδέα λοιπόν να συνεχίσουμε ήρθε αβίαστα, ήταν μάλιστα περίπου αυτονόητη, θα έλεγα.


Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Ο κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της ελληνικής γης. Θα έλεγα ότι η προσπάθεια μας αποτελεί ένα συγκερασμό του παλιού με το νέο: Διατηρούμε την αγάπη και το μεράκι των παλιών, ταυτόχρονα όμως προσπαθούμε να εξελισσόμαστε αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των καιρών: π.χ. την προσήλωση στην σταθερά υψηλή ποιότητα, την υποχρέωση να προστατεύουμε το περιβάλλον μας, την αδήριτη ανάγκη η ανάπτυξη να είναι όχι μόνο για «ίδιον όφελος» αλλά να διαχέεται και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με ποικίλους τρόπους. Ένας τέτοιος τρόπος είναι και η αξιέπαινη πρωτοβουλία της Wise Greece!


Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Τα ερεθίσματα ήταν κυρίως εξωτερικά, όπως ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν, ο τρόπος ζωής κ.α. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν αρκετές και κοινές με πολλές άλλες περιπτώσεις, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια σε συνδυασμό με τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.


Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Λόγω της μεγάλης μας εξειδίκευσης πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα, είμαστε η μοναδική εταιρία στην εγχώρια αγορά που επεξεργάζεται και είναι σε θέση να προσφέρει ψίχα (αποφλοιωμένο) ελληνικού κολοκυθόσπορου (πασατέμπο) και ηλιόσπορου. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι μοναδικές, όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και λόγω διαθρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με ειδική έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό της εταιρίας μας το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο ελληνικός κολοκυθόσπορος βρέθηκε να έχει το υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ακόρεστα (υγιεινά) λιπαρά οξέα.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά ελληνικές, οι προμηθευτές μας είναι Έλληνες παραγωγοί με τους οποίους μάλιστα διατηρούμε μακροχρόνιες σχέσεις. Έχουμε έτσι την δυνατότητα να ελέγχουμε όλη την διαδικασία, από την πρωτογενή παραγωγή και την καλλιέργεια στο χωράφι, μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει στον καταναλωτή.


Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο προϊόν, είναι θέμα προσωπικού γούστου θα έλεγα. Είτε η ψημένη ψίχα χωρίς αλάτι, ως συνοδευτικό για σαλάτες, Είτε η ψίχα με αλάτι ή ντομάτα και ρίγανη ως ένα νόστιμο σνακ, είτε ακόμα το άλειμμα ηλιόσπορου με κακάο και μέλι ως μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική στις γνωστές μάρκες του εμπορίου με τις τόσες τεχνητές ύλες, όλα είναι πραγματικά ξεχωριστά προϊόντα!


Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Η ψίχα ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου αλέθονται στο μπλέντερ μαζί με φρούτα και μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό smoothie, το άλειμμα/πάστα κολοκυθόσπορου μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια βάση για παγωτό, η πάστα ηλιόσπορου με αλάτι μπορεί να είναι ένα γευστικό dip μαζί με ένα κράκερ ή μια εξαιρετική sauce για κρεατικά ή ένα πολύ ωραίο μίγμα με μια μαρμελάδα ντομάτα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες!


Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Η ποιότητα των ελληνικών τροφίμων είναι υψηλότατη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αυτό που χρειάζεται είναι αφοσίωση, σκληρή προσπάθεια, αυταπάρνηση.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Πιστεύω ότι όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, η καθεμιά στο μέτρο των δυνατοτήτων της, πρέπει να διαχέουν ωφέλειες προς το γενικότερο κοινωνικό σύνολο με την λειτουργία τους κι όχι να επιζητούν απλώς και μόνο το οικονομικό κέρδος. Η Wise Greece, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποτελεί μια τέτοια αξιέπαινη πρωτοβουλία.  Γι’ αυτό επιλέξαμε να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτή την κίνηση.