O παραγωγός του μήνα!

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την πρώτη, 100% Ελληνική παραγωγή εμβαπτιζόμενων πυραμίδων τσαγιού. Απαντώντας στις ερωτήσεις μας, ο Γιάννης από την ΠΗΓΑΣΟΣ, περιγράφει τη δική του…‘Οδύσσεια’.  Ας τον γνωρίσουμε!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Εν έτει 2010 στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, βρισκόμουν στο χώρο της υγείας σαν Διευθυντής Πωλήσεων σε Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο συγκεκριμένος χώρος χτυπήθηκε από την αρχή με μειώσεις τιμών των φαρμάκων και κατ’ επέκταση μειώσεις σε μισθούς, bonus και απολύσεις. Στην αναζήτηση εναλλακτικής απασχόλησης, ανακάλυψα ότι η αγροτική οικονομία θα έχει τις επόμενες δεκαετίες λαμπρό μέλλον!

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η σειρά ‘TEA ODYSSEY’, αποτελεί την πρώτη 100% Ελληνική παραγωγή εμβαπτιζόμενων πυραμίδων τσαγιού με Ελληνικά βιολογικά βότανα. Δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 2014, διότι διαπιστώσαμε την έλλειψη Ελληνικών εμβαπτιζόμενων ροφημάτων σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους εστίασης (HO.RE.CA) στην Ελληνική αγορά, πράγμα που το θεωρούμε προσβλητικό για μια χώρα που διαθέτει πάνω από 800 ενδημικά αρωματικά φυτά και βότανα, με παράδοση χιλιάδων χρόνων στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών βάσει στοιχείων από τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό, τον Διοσκουρίδη.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Το 2014 ξεκινήσαμε με 2 κωδικούς, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 13 κωδικούς από τη σειρά ‘TEA ODYSSEY’, ενώ προετοιμάζουμε άλλους 2 για την επόμενη χειμερινή σεζόν. Η μέγιστη δυσκολία μας ακόμη και σήμερα, είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από τα brands των πολυεθνικών που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά, τα οποία λόγω χρήσης μαύρου και πράσινου τσαγιού της Ασιατικής αγοράς, κυκλοφορούν σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και της μεγάλης τους διαφημιστικής καμπάνιας έχουν βομβαρδίσει εδώ και δεκαετίες τον Έλληνα καταναλωτή και έχουν εγκατασταθεί στη διατροφική του συνήθεια.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Θεωρούμε το τσάι μας σαν μια περιπέτεια, μια περιπλάνηση, γι’ αυτό και το ονομάσαμε με το πιο δυνατό παγκοσμίως όνομα του μύθου της «ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ». Σε όλους μας ανεξαιρέτως τους κωδικούς τσαγιού, αποδίδουμε ονόματα από τους χαρακτήρες του μύθου. Έτσι, προσδοκούμε ο καταναλωτής να συνδέει το προϊόν μας με τη χώρα προέλευσής του, ενώ ταυτόχρονα ξεχωρίζουμε από χιλιάδες κωδικούς τσαγιού με τίτλους όπως diet, energy, tonic κλπ.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Στην ΠΗΓΑΣΟΣ Βιολογικές Υπερτροφές, καλλιεργούμε στις ιδιόκτητες εκτάσεις μας στον Μελλισουργό Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα έχουμε συνάψει σχέσεις συμβολαιακής γεωργίας, αλλά και ελεύθερης συνεργασίας με άλλους 65 παραγωγούς της Β. Ελλάδας. Tαυτόχρονα, μεταποιούμε στην πιστοποιημένη μας μονάδα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης:

1/ Μια πλειάδα από αρωματικά φυτά της Ελληνικής γης σε βιοδιασπώμενες πυραμίδες τσαγιού ή χύμα σε συσκευασίες DoyPack.
2/ Ελληνικές βιολογικές υπερτροφές όπως μύρτιλα, γκότζι, αρώνια, ιπποφαές και κράνα σε νωπή και αποξηραμένη μορφή, καθώς και βιολογικά επαλείμματα χωρίς ζάχαρη, αλλά με βιολογικό σιρόπι αγαύης.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Σαφώς και η σειρά ‘TEA ODYSSEY’ αποτελεί τη κορωνίδα της εταιρείας μας και κερδίζει καθημερινά την εκτίμηση των επαγγελματιών, αλλά πρωτίστως των καταναλωτών. Μεταξύ των 13 κωδικών της σειράς, δεν μπορώ να κρύψω την αδυναμία μου στην ΙΘΑΚΗ, που είναι ο πρώτος μας κωδικός.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Οι Ελληνικές βιολογικές υπερτροφές μας όπως γκότζι, μύρτιλο, ιπποφαές, αρώνια και κράνα, ειδικά στην αποξηραμένη τους μορφή έχουν πολύ καλή θέση σαν dressing σε σαλάτες, χρησιμοποιούνται μαζί με μούσλι και γιαούρτι, ενώ τα αλείμματα αυτών των καρπών, χρησιμοποιούνται σαν ντιπ σε κίτρινα τυριά, dressing σε σαλάτες μαζί με ελαιόλαδο, συνοδεύουν κόκκινα ή λευκά κρέατα και φυσικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Δυστυχώς, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα απίστευτο Γολγοθά να τους περιμένει από τη πρώτη μέρα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ειδικά, αυτοί που δεν διαθέτουν τα αναγκαία και απαιτούμενα κεφάλαια και το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να παράξουν μεγάλες ποσότητες, να διαχειριστούν τους αναγκαίους αποθηκευτικούς χώρους, τη δημιουργία μιας μεταποιητικής μονάδας, τη διαχείριση αυτής, το management, το δημιουργικό, την προώθηση, τις πιστοποιήσεις και δεκάδες άλλες ενέργειες που απαιτούνται για να δημιουργηθούν ικανά προϊόντα να ανταγωνιστούν τα μεγάλα brand names του εξωτερικού.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Η συνεισφορά προς τον διπλανό, τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον άτυχο, το θύμα της οικονομικής κρίσης συμπολίτη.