Γνωρίζουμε την Αργυρώ Κουτσουράδη από τη Myrovolos Organics

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;  

Γεννήθηκα στη Χίο στις 6 Φεβρουαρίου του 1992. Το 2010 εισήχθην στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Σχολή Γεωπονίας, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από την οποία πήρα και το έναυσμα για την μετέπειτα πορεία μου.

Αρχές του 2015, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus στη Lille της Γαλλίας, και συγκεκριμένα στο Université Lille-II, πραγματοποίησα μια έρευνα «εάν το εκχύλισμα του δυόσμου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του Νεανικού Διαβήτη» που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Albert Calmette, στο εργαστήριο ιολογίας.

Το 2015 εισήχθην στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη σχολή Επιστημών των Φυτών, στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές μου στον Επιστημονικό Τομέα Γεωργία, Βελτίωση Φυτών και Γεωργικός Πειραματισμός.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Η αγάπη μου για τη Χιακή Γη, η επιθυμία μου για την προστασία της φύσης και των φυτών και η ανάγκη για την δημιουργία στον τόπο μου, ίδρυσαν τη Myrovolos Organics.

«Όνομα» εμπνευσμένο από τις άφθονες και μαγευτικές μυρωδιές που αναδεύει η Χιακή Γη.

Η εταιρεία μας Myrovolos Organics ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, λειτουργεί ως οικοτεχνία (οικογενειακή επιχείρηση) και δραστηριοποιείται στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων.

Εδρεύει στο Χαλκειός, ένα χωριό 7χλμ από το κέντρο της Χίου, στην περιοχή Καμποχώρων Χίου. Οι δραστηριότητες μας έχουν ως αντικείμενο, από την σπορά στην καλλιέργεια και από εκεί στη συγκομιδή με τα χέρια φύλλο – φύλλο. Από τη συλλογή στην αποξήρανση με όλη την δραστική ουσία που συγκεντρώνει το φυτικό τμήμα και μετά στη συσκευασία. Το καθένα από τα βιολογικά αρωματικά φυτά και βότανα της Myrovolos Organics αναδύει τα ξεχωριστά Αρώματα της Χιακής Γης. Αρχικά, ξεκινήσαμε με 10 στρέμματα, στη συνέχεια επεκταθήκαμε στα 24 στρέμματα και σήμερα καλλιεργούμε περίπου 40 στρέμματα. Όλα τα φυτά μας προέρχονται από φυτώρια με βιολογική πιστοποίηση και η εταιρεία μας ενσωματώνει σε κάθε βήμα της παραγωγής τα κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας (Φορέας Πιστοποίησης ΔΗΩ).

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Οι γονείς μου καθώς και όλη μου η οικογένεια δεν είχαν καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι σιγά σιγά έχοντας 10 στρέμματα ξεχασμένα από τον παππού και τη γιαγιά ξεκινήσαμε με 8 διαφορετικά είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές ιδίως στην αρχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το κομμάτι της χρηματοδότησης. Όταν δημιουργήσαμε το 2005 την επιχείρηση μας στην Ελλάδα επικρατούσαν τα capital control. Ενώ πηγαίναμε σε χρηματοδοτικά ιδρύματα να ζητήσουμε δάνειο πολύ μικρού ποσού, για καθαρά λόγους ρευστότητας, δε μας έδιναν, καθώς ήμασταν μια νέα επιχείρηση με μηδενικό κέρδος. Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα είναι τα κανάλια δικτύωσης. Πολλές φορές ψάχνουμε μέσα από καταλόγους που δεν είναι ανανεωμένοι για δυνητικούς πελάτες συν το ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Εάν υπήρχε κάτι οργανωμένο που θα έλεγε αυτοί είναι οι δυνητικοί σου πελάτες θα βοηθούσε περισσότερο. 

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τα προϊόντα μας είναι μοναδικής ποιότητας. Αυτό που τα ξεχωρίζει εκτός της βιολογικής πιστοποίησης, είναι το ότι σε όλα τα βήματα εφαρμόζονται οι βιολογικές μέθοδοι. Το μοναδικό κλίμα και οι ιδιαίτερες εδαφικές ιδιότητες που επικρατούν  στο νησί της Χίου, τους προσδίδουν άμεσα προστιθέμενη αξία στην ποιότητα τους. Άλλωστε σε αυτές τις εδαφοκλιματικές συνθήκες καλλιεργείται και αναπτύσσεται το μοναδικό προϊόν της μαστίχας. Επίσης, το ότι είμαστε κάθετη μονάδα από την παραγωγή στη μεταποίηση και στην τυποποίηση του προϊόντος, αυτό καθιστά ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο του προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ράφι.

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες είναι ιδιοπαραγώμενες. Καλλιεργούμε 15 είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, λουίζα, μελισσόχορτο, φλισκούνι, δίκταμο, τσάι του βουνού, δάφνη, φασκόμηλο, δυόσμος, κρίταμο και κάπαρη).

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Πιστεύω μπορούν να ξεχωρίσουν, εάν έχουν πολύ καλή ποιότητα, αγάπη και θέληση γι’ αυτό που κάνουν. Άλλωστε, πλέον, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στρέφεται στους μικρούς παραγωγούς και στα τοπικά και ποιοτικά προϊόντα.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Πιστεύω ότι είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση που έχει αποδείξει έμπρακτα το έργο της τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για τη Wise Greece θέλησα η Myrovolos Organics να γίνει μέρος της.