Γνωρίζουμε την Φωτεινή από την IDIOTROPA!

Η Φωτεινή μας περιγράφει πώς με φαντασία, όρεξη και σωστή πρώτη ύλη μπορείς να κάνεις την διαφορά ακόμα και σε περιόδους κρίσης!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;  

Η εταιρία μας είναι μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1993 στη Δράμα από τους γονείς μου, Μαρία και Βασίλη. Με την επιχείρηση ασχολούμουν από παιδί είτε για δουλειές γραφείου είτε στην παραγωγή αλλά από το 2014 ασχολούμαι επίσημα. Οι σπουδές μου αφορούν το τρόφιμο, σπούδασα Τεχνολογία Τροφίμων στο ΑΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, το οποίο βοήθησε στην περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

 Η συντήρηση λαχανικών για την περίοδο του χειμώνα με την αποξήρανσή τους στον ήλιο και τον αέρα γινόταν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες το καλοκαίρι που είχαν φρέσκα λαχανικά από τον κήπο τους. Αποξήραναν κυρίως ντομάτες , πιπεριές, καυτερές πιπεριές , φασολάκια ,δαμάσκηνα, σύκα και γενικά ότι περίσσευε από τον κήπο τους . Οι γονείς μου έχοντας την γνώση αυτή και θέλοντας να επεκτείνουν την ιδέα της αποξήρανσης με πιο παραγωγικό τρόπο, προχώρησαν στην κατασκευή ενός τούνελ με θερμό αέρα και ελεγχόμενη θερμοκρασία ώστε τα νωπά λαχανικά και φρούτα κατά την αποξήρανση να διατηρούν όλα τα φυσικοχημικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Η φιλοσοφία της επιχείρησής μας είναι η παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερη, ίσως και ιδιότροπη γεύση. Στόχος μας είναι καλύψουμε τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Έτσι αποφασίσαμε το «ΙΔΙΟΤΡΟΠΑ» να γίνει η ονομασία μας.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες και καθημερινές όσον αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία. Στην δική  μου περίπτωση κάποια πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα διότι είχα και έχω τη βοήθεια των γονιών μου. Όσον αφορά τον δικό μας κλάδο συγκεκριμένα  υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες που σχετίζονται με τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουμε από  τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά εισαγωγής, τον οποίο όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε διατηρώντας της υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας . Τέλος αυτό που χρειάζεται σε όλες τις δυσκολίες είναι η διάθεση να τις ξεπεράσεις και να συνεχίσεις την πορεία σου.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Το κυριότερο και κοινό σημείο στο οποίο διαφοροποιείται μεγάλο μέρος των προϊόντων μας είναι ο τρόπος αποξήρανσης, ο οποίος γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης  μας δίνουν ένα άριστο προϊόν.

 

Πες μας για τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες μας προέρχονται από παραγωγούς της περιοχής μας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος μας είναι η ποιότητα γι΄αυτό αποξηραίνουμε μόνο την περίοδο συγκομιδής των προϊόντων.

 

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο προϊόν. Όλα έχουν κάτι το ιδιαίτερο που τα κάνει μοναδικά και μπορούν να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)

Φαντασία να υπάρχει, και όλα γίνονται.

Το κάθε προϊόν έχει την ιδιαιτερότητα του. Η αποξηραμένη ντομάτα μας είναι ιδανική σαν σνακ διότι περιέχει ελάχιστο αλάτι και δεν χρειάζεται περεταίρω επεξεργασία για να καταναλωθεί. Οι τέσσερις κωδικοί πατέ μπορούν να προστεθούν σε κάποιο ντιπ αλλά και στη σαλάτα και σε κάποιο φαγητό πχ σάλτσα για μακαρόνια, στα όσπρια, κλπ.  και να δώσουν μια έξτρα νότα στο φαγητό, το ίδιο και τα αποξηραμένα λαχανικά μας τα οποία αν τα μουλιάσεις στο κρασί αλλά και στο νερό μπορούν να προστεθούν σε κάποια πίτα π.χ. τυρόπιτα

 

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

 Η κρίση έχει πολλά κακά αλλά έχει και κάποια καλά. Αυτά είναι ότι πολλοί Έλληνες στράφηκαν στον πρωτογενή και παραγωγικό τομέα με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλές αξιόλογες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Τη WISE Greece την γνώρισα μέσω των social media και έτυχε να παρακολουθήσω κάποια από τα σεμινάρια που διοργανώνει. Είναι ένα οργανισμός που βοηθάει τους Έλληνες παραγωγούς, συγχρόνως όμως βοηθάει έμπρακτα ανθρώπους που  έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον και έτσι ήρθα σε επαφή μαζί σας ώστε και η idiotropa να βάλει το λιθαράκι της στην επίλυση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος.