Γνωρίζουμε τον Γιώργο από την Ammousa!

Ο Γιώργος μας εξηγεί πως μέσα από μία αρνητική κατάσταση όπως η οικονομική κρίση, δημιουργούνται ιδέες. Με οδηγό τη φράση του Καζαντζάκη ‘όταν πιστεύεις σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά…το δημιουργείς’, μας περιγράφει την ενασχόλησή του με τη ζυθοποίηση. Ας τον γνωρίσουμε…


Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Λέγομαι Ντάνος Γεώργιος και είμαι μηχανικός από την Πάτρα. Η ενασχόλησή μου με την ζυθοποίηση ξεκίνησε το 2016, όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπίρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι?» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπίρα.

Πήρα αυτή την απόφαση ενώ δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπίρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου».
Κάπως έτσι γεννήθηκε η «AMMOUSA», η οποία δεν είναι απλά μία μπίρα, αλλά είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.


Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό κάνει την διαφορά, το ότι έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει.

Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων και γεύσεων.
Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος.


Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Ξεκίνησα σαν ερασιτέχνης ζυθοποιός. Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ, Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης. Το κόστος για αυτό το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την «δικιά σου μπίρα». Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30min. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς.

Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάστω και να «στήνω» το «οικο-ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπίρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Αν είσαι άνθρωπος του “do it yourself” τότε στην οικιακή ζυθοποίηση θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι.
Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα. Είναι μία προσωπική γιορτή… που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες… που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου. Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.


Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Η «AMMOUSA» είναι μία μπίρα κατηγορίας English IPA με 5,50% αλκοολ. Είναι ένας τύπος pale ale που αναπτύχθηκε στην Αγγλία για εξαγωγή στην Ινδία. Η συγκεκριμένη αποτελείται από νερό, κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και τζίντζερ.


Μίλησέ μας για την
AMMOUSA English I.P.A.
Η AMMOUSA English I.P.A, έχει βραβευτεί τέσσερις συνεχόμενες χρονιές από πέντε ιαφορετικούς διαγωνισμούς:

Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.
Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
Τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019
Το Νοέμβριο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge.

Τον Φεβρουάριο το 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορίας της στην γευστική δοκιμή, από το περιοδικό Beer & Bar magazine.

Η διάκριση στα GreatTasteAwards ήταν μία επιτυχία, η βράβευση στo European Beer Challenge ήταν μία επιβεβαίωση.

Ammousa

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Η AMMOUSA English I.P.A. έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με όστρακα, ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.


Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Σίγουρα μπορούν!!! Η κρίση δημιουργεί πολλές φορές ευκαιρίες ή καλύτερα δημιουργεί ιδέες. Πρέπει όλοι μας να ξεφύγουμε από την κατάσταση του ότι δεν έχουμε χρήματα ή δεν έχουμε χρόνο… αυτό είναι μία εύκολη δικαιολογία. Πρέπει να ονειρευτούμε, αυτό πρέπει να κάνουμε.

Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση την έχω στο μυαλό μου «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά». 


Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Ότι γίνετε με πάθος και αγάπη είναι κάτι που υποστηρίζω και σίγουρα θέλω να συμμετέχω. Το να είναι σε ένα τραπέζι τόσο απίθανα προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών είναι αξιοθαύμαστο και αξιοζήλευτο και ο καθένας θα ήθελα να είναι ανάμεσά τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από όλη αυτή την κίνηση και την προσπάθεια βγαίνει κοινωνικό έργο βοηθώντας συνανθρώπου μας με μεγάλη ανάγκη και αυτό είναι που αντιπροσωπεύει πολλά τα πιστεύω μου.