Γνωρίζουμε τον Θάνο από τη Theseus!

Ο Θάνος μας περιγράφει πως με αφοσίωση, κόπο, υπομονή, επιστημονική προσέγγιση και πολλή αγάπη, παράγεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την οικογένεια Κατσίγκρα, στα γόνιμα εδάφη της Τροιζηνίας. Ας τον γνωρίσουμε..

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Ονομάζομαι Κατσίγκρας Αθανάσιος, είμαι 25 χρονών και κατάγομαι από το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, τον Πόρο. Είμαι Απόφοιτος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος. Έχω συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων σχετικά, με την ελιά και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, ο χρόνος μετά τη σχολή δεν επιθυμούσα να μείνει ανεκμετάλλευτος και έτσι, ύστερα από την παρακολούθηση εβδομαδιαίων μαθημάτων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω E-Learning με τίτλο «Marketing Αγροτικών Προϊόντων», έχω ξεκινήσει να παρακολουθώ σεμινάρια εξ αποστάσεως για εξαγωγές προϊόντων με τίτλο «Εξάγεις» στο αναγνωρισμένο IST College. 

Είμαι παραγωγός και ιδρυτής του Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου “THESEUS”, που παράγεται στην ιστορική Τροιζήνα και ασχολούμαι με την προώθησή του τόσο στην Ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. 

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Το αγνό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο “THESEUS” παράγεται με βιολογικό τρόπο από ελαιόδεντρα, τα οποία βρίσκονται στην Τροιζήνα, στη γη του ομώνυμου (με το brand name της επιχείρησης) βασιλόπουλου της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Η εύφορη γη του Θησέα σε συνδυασμό με το κατάλληλο κλίμα της περιοχής, καλλιεργείται από το 1922 μέχρι και σήμερα με το ίδιο σθένος, πάθος και αφοσίωση από την οικογένεια Κατσίγκρα.
Η ορθή Μεσογειακή διατροφή, με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του, εφοδίασε τον Θησέα με τέτοια δύναμη, που κατάφερε να σηκώσει τη Πέτρα όπου ο πατέρας του είχε κρύψει ένα ζευγάρι σανδάλια και ένα σπαθί. Ενισχυμένος με αυτόν τον εξοπλισμό, στο δρόμο του προς την Αθήνα και τον πατέρα του, νίκησε πολλούς κακοποιούς, ληστές και άγρια ζώα, που τρομοκρατούσαν και σκότωναν ανθρώπους. Το μεγαλύτερό του κατόρθωμα αποτελεί ο Μινώταυρος, τον οποίο σκότωσε στη Κρήτη στον λαβύρινθο όπου κατοικούσε.
theseus-011-400x400Στο ταξίδι του γνωρίζει διαφορετικά μέρη, ανυποψίαστα τοπία που γίνονται μέρος του κόσμου του. Αντιμετωπίζει περιπέτειες και απρόοπτα, αλλά αυτό του δίνει καινούργια όπλα. Τα όπλα αυτά, σε συνδυασμό με τον δυναμικό χαρακτήρα του και την σωματική του αρτιότητα, είναι οι αρετές που αναπτύσσει. Πάντα ξέρουμε ότι η δύναμη αποκτιέται μέσα από την ανάπτυξη της αρετής, αλλά χρειάζεται ο ήρωας να βρει τον τρόπο να δώσει δύναμη στους ανθρώπους και αν το κάνει αυτό αυξάνει και η δική του δύναμη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τού ήρωα είναι το να έχει συντρόφους και να νοιάζεται γι’ αυτούς. Μπορεί μόνος του να ζει τις μεγάλες δοκιμασίες, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να τις μοιράζεται με τους συντρόφους του. Διασχίζει τους δρόμους της ζωής δίπλα σ’ αυτούς που πρέπει να περάσουν από παρόμοιες καταστάσεις. Εκτός από τη δική του ζωή, προστατεύει το ίδιο πολύ τη ζωή των συντρόφων του. Ηρωισμός είναι να ξέρει κανείς να αναγνωρίζει τους φίλους και τους εχθρούς του.
Το ίδιο μονοπάτι, με τα αγνά αυτά χαρακτηριστικά του, προσδοκά να ακολουθήσει η ρευστή κληρονομιά του, το THESEUS EVOO.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Η ιδέα για τα προϊόντα Theseus EVOO, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όταν ακόμα φοιτούσα. Η επιχείρηση σαν σύσταση, ωστόσο, πήρε μορφή λίγο πριν τον ερχομό της πανδημίας. Ως νεοσύστατη επιχείρηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεγαλώνει μέσα στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο COVID-19. Εξ αρχής, βέβαια, με σταθερότητα στα βήματά μας, απόλυτη ειλικρίνεια στον πελάτη για τα προϊόντα που του προσφέρουμε και το 100% αγνό Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο που παράγουμε από τη γη του Θησέα, προχωράμε στην επίτευξη των στόχων μας. Η μοναδική ιστορία του τόπου, τα σημαντικά εφόδια από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και η εμπειρία της οικογένειας μου στην καλλιέργεια της ελιάς σε συνδυασμό με το αγνό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο που παράγεται από τα κτήματα μας, ήταν η αφορμή για να ενσαρκωθεί η ιδέα στο μπουκάλι.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά; Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Οι περιέκτες ποικίλουν και μπορούν να διαμορφώνονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, είτε σε γυάλινες φιάλες (των 50ML, 100ML, 500ML, 1L) με πώμα με ρυθμιστή ροής και καψύλλιο για εγγύηση και ασφάλεια για τον τελικό αποδέκτη είτε σε τενεκέδες λευκοσιδήρου των 3L και 5L: 

α) THESEUS Extra Virgin Olive Oil «MANAKI» Variety
β) THESEUS Extra Virgin Olive Oil «ΚΟRΟΝΕΙΚΙ» Variety
Την γκάμα προϊόντων έρχεται να ολοκληρώσει ένα μοναδικό προϊόν-φάρμακο:

γ) THESEUS Extra Virgin Olive Oil MANAKI VARIETY «HEALTH CLAIM – Source of Vitamin E» 250ml. 
Ένα εκλεπτυσμένο, αγνό και μοναδικό προϊόν της σειράς ελαιολάδου ”THESEUS” είναι το ελαιόλαδο της ποικιλίας Μανάκι, το οποίο ύστερα από χημικές αναλύσεις σε αναγνωρισμένο Χημείο της Ελλάδας, έλαβε πιστοποίηση για Ισχυρισμό Υγείας. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο βγαίνει σε συγκεκριμένες – αριθμημένες φιάλες των 250ml (Premium Limited Edition). Συγκεκριμένα, ο Ισχυρισμός Υγείας αφορά την αυξημένη περιεκτικότητα του ελαιολάδου αυτού σε Βιταμίνη Ε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του δείγματος για τη συγκεκριμένη παράμετρο, το δείγμα είναι πηγή βιταμίνης Ε, καθώς στην μερίδα αναφοράς του (20g) περιέχει >1.8mg (όριο που ισχύει) βιταμίνης Ε της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη).
theseus-02-400x400

Επομένως, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1169/2011 και 432/2012 το ελαιόλαδο μπορεί να εμπορεύεται ως:
1. «πηγή βιταμίνης Ε»,
2. «Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες».

Αντιλαμβάνεται ο καθένας, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι αυτή η προσέγγιση στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βέβαια, για να φτάσουν τα ελαιόδεντρα της ποικιλίας Μανάκι σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται χρόνος, κόπος, υπομονή, επιμονή και επιστημονική προσέγγιση της καλλιέργειας. Η Σχολή που αποφοίτησα και η εντριβή μου με την καλλιέργεια της ελιάς, εφοδίασαν τη φαρέτρα των γνώσεών μου με όλα τα απαραίτητα όπλα για να επέλθει το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Το μεγάλο μυστικό κρύβεται κάπου ανάμεσα στο ορθολογικό κλάδεμα κάθε χρονιάς, τον ξερικό και βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και τη στρεσσογόνα φάση που υπόκεινται τα δέντρα πριν την πρώιμη συγκομιδή των ελαιοκάρπων τους, όταν αυτά ύστερα από μακρά περίοδο ξηρασίας εκλύουν μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης Ε στους χυμούς των καρπών τους από το φυσιολογικό. Δ) Σαπούνι THESEUS Με το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο THESEUS παράγεται το νέο μας προϊόν που έρχεται να ενταχθεί στη γκάμα μας, το οποίο προσφέρει απαλότητα στο δέρμα, πλούσιο άρωμα και 100% γνησιότητα.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρονται από την συγκεκριμένη βιταμίνη:
α) Ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα.
β) Πρόληψη καρκίνου
γ) Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη Τύπου ΙΙ
δ) Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
ε) Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των γνωστικών σας ικανοτήτων
στ) Μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση
ζ) Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
theseus-06-400x400

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Ο τρόπος καλλιέργειας των ελαιοδέντρων μας είναι ποτιστικός (εκτός από τα ελαιόδεντρα του Μανάκι με Ισχυρισμό Υγείας) και βιολογικός. Η πιστοποίηση της βιολογικής καλλιέργειας ελαιοδέντρων από αναγνωρισμένο φορέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για εμάς όσο και για την εγγύηση και ασφάλεια ποιότητας στον πελάτη.
Ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας είναι ωστόσο επίπονος για ένα δέντρο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το δέντρο της ελιάς, σε αντίξοες συνθήκες παρενιαυτοφορεί έντονα. Ωστόσο, η οικογένειά μας με το σωστό κλάδεμα, την ορθή άρδευση (εκτός από Μανάκι με Ισχυρισμό Υγείας) και την ορθή εγκεκριμένη βιολογική λίπανση (βορδιγάλειος πολτός, ζεόλιθος και άλλα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στη βιολογική καλλιέργεια για τη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των δέντρων, κλπ) έχει καταφέρει να μειώσει το φαινόμενο αυτό, σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί το ίδιο δέντρο να αποδώσει το ίδιο καλά για δεύτερη συνεχή χρονιά! Διευθετώντας τον όγκο των κλαδιών με ορθές πρακτικές κλαδέματος, έχουμε ως αποτέλεσμα να διατηρούμε τα ελαιόδεντρα κοντά, ώστε οι χυμοί τους να διανύουν τη μικρότερη δυνατή διαδρομή από τη ρίζα ως τον καρπό.

Τα εδάφη της γόνιμης γης του Θησέα, είναι κόκκινα σε χρώμα και άρα διαθέτουν την ιδιότητα της καλής αποστράγγισης.
Με τη συμβολή όλων των ανωτέρω παραμέτρων, το λάδι των Ελαιώνων του Θησέα είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα εξαιτίας:

  • του εύφορου, καλά αεριζόμενου και καλά αποστραγγιζόμενου υπεδάφους
  • των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής της Τροιζηνίας
  • της προσεγμένης και προμελετημένης (καθόλης της διάρκειας του καλλιεργητικού έτους) μεθόδου καλλιέργειας που εφαρμόζεται στα εδάφη της οικογένειας Κατσίγκρα.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Ως γνωστόν, το ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως βασικό και αναπόσπαστο συστατικό πολλών πιάτων, ιδιαίτερα στις συνταγές της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό συστατικό σε συνταγές cocktail; 

Κι όμως, στα «σκαριά» βρίσκεται το σχετικό βιντεοσκοπημένο υλικό με τις οδηγίες παρασκευής του, από εξειδικευμένο barman που συνεργαστήκαμε, για ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.  Μείνετε συντονισμένοι!

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Νομίζω πως η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί χωρίς τη τελευταία πρόταση «μέσα στη κρίση», καθώς, κρίση στην Ελλάδα έχουμε (από όσο θυμάμαι) από τότε που άρχισα να γνωρίζω τον κόσμο μας σχεδόν. Συνεπώς, εκ τότε, θα έπρεπε να μην είχε πετύχει καμία ελληνική προσπάθεια. Παρόλα αυτά, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν σε μεγαλύτερο βαθμό αξιέπαινες προσπάθειες από Έλληνες παραγωγούς/start-ups/εταιρείες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Θεωρώ πως η κρίση γεννά ευκαιρίες, άρα και «κροίσους», αρκεί να τις ανακαλύψεις και να μπορείς να τις υποστηρίξεις. Σε χαλεπούς καιρούς ο καθένας που έχει μια καλή ιδέα πρέπει να την πιστέψει, να την αναδείξει και να την ακολουθήσει με πίστη, δέσμευση για την επιτυχία, υπομονή και επιμονή, γιατί τίποτα δε μεγαλώνει αυθημερόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένα παιδί γεννιέται, μπουσουλάει, σηκώνεται στα πόδια του και μετά προχωράει. Έτσι είναι και οι επιχειρήσεις. Άρα πίστη και όραμα!

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, πίστη και όραμα! Αυτό διακρίναμε στη Wise Greece και αμέσως ήρθαμε σε επαφή με την πρόεδρο της, Μελίνα Ταπραντζή. Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο συμμετέχει ενεργά στη προσπάθεια ανάδειξης των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, τοποθετώντας παράλληλα το λιθαράκι μας στο πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί. Το χαμόγελο των συνανθρώπων μας μέσα από την κίνηση αυτή, μετατρέπεται σε δική μας δύναμη για να συνεχίσουμε να πιστεύουμε, να υπομένουμε, να επιμένουμε και να οραματιζόμαστε ένα ποιοτικότερο βιοτικό επίπεδο όλων.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στην ίδια όσο και στα υπόλοιπα μέλη της Wise Greece, για την πρόσχαρη αγκαλιά που μας πρόσφεραν από την πρώτη στιγμή. Προσκαλώ και εγώ με τη σειρά μου και άλλους παραγωγούς/εταιρείες να συμμετάσχουν στη προσπάθεια αυτή.

Μαζί μπορούμε καλύτερα!