Γνωρίζουμε την Ελένη από τη The Family Farm

Η Ελένη μας περιγράφει πως παρά τις δυσκολίες, με πάθος και πολλή αγάπη για τα αγνά ελληνικά προϊόντα, παράγει τα βιολογικά προϊόντα της. Ας την γνωρίσουμε..!

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;
Είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Έχω ένα βιολογικό κτήμα με εσπεριδοειδή από την εποχή του πατέρα μου. Η εμπορία των βιολογικών προϊόντων με έφερε σε επαφή με καταστήματα  σε όλη την Ελλάδα. Είδα ότι έλειπαν τα βιολογικά γλυκά κουταλιού από τα ράφια τους. Αυτό το κενό ήθελα να καλύψω. Τα γλυκά ήταν άφθονα στο σπίτι που μεγάλωσα όπως και το πετιμέζι, τα πάντρεψα μεταξύ τους και ένιωσα πολύ περήφανη για τα πρωτότυπα γλυκά του κουταλιού που έφτιαχνα Χωρίς Ζάχαρη!. Οι συνταγές βασίστηκαν στις εικόνες και τα μυστικά της γιαγιάς και της μαμάς μου αλλά με σημερινή ματιά, με νέες γλυκαντικές ουσίες, το σταφύλι. Έτσι έφτιαξα νέες συνταγές εγώ, αφού νέα ήταν και η γλυκαντική ουσία. Η στιγμή που πήρα την απόφαση ήταν όταν εκείνη τη χρονιά είχαμε μικροκαρπία και δεν μπορούσα να πουλήσω ένα σεβαστό κομμάτι παραγωγής γιατί η αγορά δεν το ήθελε. Αλήθεια ποιος έβαλε τους κανόνες αγοράς; το να είσαι βιοκαλλιεργητής είναι άποψη, σέβεσαι, πονάς, έτσι ξεκίνησα. Η ιδέα της μαρμελάδας δεν ήταν οικογενειακή συνήθειά μας, όταν όμως είδα ότι ταιριάζουν με το τυρί ή το κρασί, το μπάρμπεκιου, ε τότε έγινε πάθος! Εδώ έχει να κάνει η γλυκαντική ουσία το σταφύλι, δίνει τη διαφορά και το ταίριασμα!

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;
Η εταιρεία μου λέγεται The Family Farm. Δηλώνει ότι είναι ένα οικογενειακό κτήμα και το brand, το ανέμελο κοριτσάκι που κάνει κούνια, την αγνότητα του προϊόντος και του τρόπου που παράγεται. Το να παράγεις με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας τα φρούτα είναι αξία!! το να γίνονται σε σκεύος οικιακό κιλό κιλό είναι αξία!! ξέρετε τι διαφορά υπάρχει στο χρώμα αν, αντί εάν κιλό φρούτο βάλεις δυο? τεράστια! Ο χρόνος βρασίματος; Μειώνεται πολύ! Προϊόντα Χωρίς Ζάχαρη!! Τεράστια αξία!

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;
Δυσκολίες πολλές, τις νίκησε όλες το πάθος μου. Κάθε δυσκολία πιο ψηλά! Όταν πήγε το πρώτο πορτοκαλάκι γλυκό στην κυριά Άντα στο Σύνταγμα αρχές 2018, είπε: υπάρχουν τέτοια προϊόντα; ακόμα ακούω τα λόγια  της στα αυτιά μου. Το 2019 πήγαν Μύκονο, το 2020 γράφτηκαν στο περιοδικό Γαστρονόμο δυο φορές, το 2020 βραβείο καινοτομίας της περιφέρειας Κρήτης,  2021 σε όμιλο ξενοδοχείων ευεξίας. Οι πωλήσεις το 2021 αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;
Δεν ξέρω αν είναι τα προϊόντα μου που είναι διαφορετικά. Στόχος μου είναι η συνεχής βελτίωσή μου.
Τα προϊόντα μου είναι πιστοποιημένα βιολογικά ως τελικό προϊόν. Ελάχιστα προϊόντα αγροτών και όχι επιχειρηματιών, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία λόγω κόστους. Με barcode, QR Code, με αρίθμηση όπως τα κρασιά! Τα φρούτα είναι βιολογικά, τα μεγαλώνω, τα καλλιεργώ και τα επιλεγώ από το χωράφι στην κατάλληλη ωρίμανση, στα καταλληλά σάκχαρα. ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ
Χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα ή άγνωστα στοιχεία πορτοκαλί+γλυκαντική ουσία (σταφύλι)+λεμόνι  λεμόνι+γλυκαντική ουσία (σταφύλι) γκρέιπ + γλυκαντική ουσία (σταφύλι). Καθαρά, γνωστά, συστατικά. Με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία της φύσης, πρωτεύον στις μέρες μας!
Με εποχικότητα!! δεν έχω τώρα, δεν είναι εποχή τώρα να ζητάτε πορτοκάλι. Θα έχουμε ξανά την Άνοιξη τότε θα περιμένω την παραγγελία σας. Έτσι μιλώ σε κάθε ένα πελάτη που μου ζητά και ξέρω ότι θα με περιμένει όπως με περίμενε και πέρυσι. Χωρίς επιβάρυνση του πλανήτη, μιας και για τη γλυκαντική ουσία δεν μολύνθηκε το περιβάλλον. Παράδειγμα  η αγαύη και ο σφένδαμος κλπ. μολύνουν πολύ το περιβάλλον για να έρθουν στην Ελλάδα. Είναι προϊόντα ελληνικά κατά αποκλειστικότητα, στην ολότητα τους και χειροποίητα στην κυριολεξία όπως τον παλιό καιρό.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. ΨΑΧΝΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ!

Πες μας για τις πρώτες ύλες;
Φρούτα που καλλιεργώ εγώ, πιστοποιημένα βιολογικά. Γλυκαντική ουσία το σταφύλι, πιστοποιημένα βιολογικά ελληνικά σταφύλια.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;
Όλα μου τα προϊόντα  τα αγαπώ ξεχωριστά. Έχω μία μεγάλη γκάμα συνταγών και κυρίως αγαπώ αυτές τις κρυφές συνταγές μου πονάω που βρίσκονται στο περιθώριο της εμπορικότητας. Πιστεύω ότι θα βρεθεί η ώρα τους, τουλάχιστον κάποτε θα βγάλω εάν μικρό βιβλιαράκι συνταγών πχ μεγάλη μου αγάπη η  μαρμελάδα  γκρέιπφρουτ με πιπέρι σετζουάν. Το πιπέρι σετζουάν είναι από τα ελάχιστα προϊόντα που δεν υπάρχει βιολογικό. Ζήτησα και έλαβα από το υπουργείο την άδεια να τα χρησιμοποιήσω για ένα χρόνο. Να σας πω ότι  τα πιπέρια τα αγαπώ ξεχωριστά και αυτά με έκαναν να αγαπήσω  και τη μαρμελάδα. Φέτος έμαθα ότι έχουμε στην Κρήτη πιπερόδεντρα και  η συνείδηση μου είναι ήσυχη σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αφού έκανα πολλές ξεχωριστές συνταγές όπως γκουάβα με μαντζουράνα έκανα στροφή στην απλότητα. Αγαπώ ξεχωριστά το λεμόνι μαρμελάδα. Συστατικά λεμόνι + γλυκαντική ουσία (σταφύλι).

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόποι χρήσης εκτός από τα κλασικά, συμβουλές ή συνταγές κ.α.)
Δεν θα πω ιδέες που ανήκουν σε ένα chef, θα σας πω καθημερινές εφαρμογές όλο Ελλάδα. Για ένα ξεχωριστό πρωινό, χωριάτικο ψωμάκι με προζύμι αλειμμένο με γαλένι (κρητικό) μαρμελάδα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ένα cheesecake  χαρούπι, με σως γιαουρτιού και μαρμελάδα. Για ντρεσινγκ σε πράσινη σαλάτα, με χειροποίητη μουστάρδα από σινάπι Κρήτης, για γλασάρισμα στα ψητά. Επίσης, το κρητικό απάκι δένει υπέροχα με το πορτοκάλι, όπως και τα κρητικά τυριά γραβιέρα, ανθότυρο. Μην ξεχάσετε λευκό η ροζέ κρασάκι.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;
Ναι, μπορούν οι Έλληνες  να κάνουν τη διαφορά και την κάνουν. Το πάθος και η επιμονή τους χαρακτηρίζει, μας χαρακτηρίζει!
Ο προορισμός των γλυκισμάτων μου στην αρχή ήταν η αστική οικογένεια. Τώρα έχει στραφεί και  στον επισκέπτη της χωράς, του νησιού, που θα πάρει ένα βαζάκι όλο Ελλάδα. Να καμαρώσει για τον αγρότη παραγωγό, για την καινοτομία του, να έρθει να με επισκεφτεί στο χωράφι  μου, να του μεταφέρω την εμπειρία μου και την πάρει μαζί του έτσι θα ξαναέρθει ο επισκέπτης, αναζητώντας την αυθεντική Ελλάδα.
Από την άλλη μεριά φαίνεται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι να έχουν κάνει στροφή στα αυθεντικά, τοπικά, βιολογικά προϊόντα. Ο συνδυασμός αυτός, αν υλοποιηθεί σωστά και όχι σε βάρος του αγρότη, θα προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα σωστά και στην τιμή που τους πρέπει και έτσι θα σηκωθεί η Ελλάδα από την κρίση.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;
Μου αρέσει το κοινωνικό πρόσωπο της Wise. Αυτός είναι και δικός μου τρόπος σκέψης και τρόπος ζωής. Θα ήταν τιμή μου να συμμετέχω με τα προϊόντα μου για το σκοπό αυτό! είναι και αυτός ο καλύτερος τρόπος να σηκώσουμε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα.